czy do modemu ZTE MF 330 można podłączyć antenę??

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Re: czy do modemu ZTE MF 330 można podłączyć antenę??

Post autor: Ufo atakuje »

Daj fotki gdzie to przylutowałeś. ;)
fiksiu
Początkujący użytkownik forum

Post autor: fiksiu »

Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Jak można się domyśleć w miejscu styku anteny ale czy sprawdziłeś czy to gniazdo jest tożsame z tym stykiem ?
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

fiksiu pisze:Zasięgu HSDPA niestety nie złapałem mimo iż według mapy orange powinienem mieć zasięg na zewnątrz(ere i plusa łapę)
No i to mnie martwi. :/ Masz tam trzy miejsca styku anteny, podłączyłeś pod dwa. Nie wiemy do czego one prowadzą. Zobacz na przykład jak jest w mojej nokii.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1c2 ... 24a74.html
Wiadomo, że inna konstrukcja, ale może znajdziesz analogie. tzn. czy antena od 3G jest oddzielnie"? A może prowadzi do niej jedna para styków, a do anteny GSM druga para styków z tych trzech pól, a "masa" jest wspólna? Powinieneś też sprawdzić miernikiem miedzy którymi stykami anteny modemu jest przerwa/zwarcie. To też może coś podpowiedzieć. Generalnie zasada jest jedna- nie możesz zostawić wyjścia na antenę w modemie rozwartego, bo możesz popsuć modem. Pisałem o tym tutaj:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=5730
Być może podpiąłeś bquada pod wyjście na antenę GSM, a wyjście na antenę 3G zostało rozwarte. Dlatego nie masz zasięgu 3G na zewnątrz. Generalnie należy przesztrzec przed takimi próbami, gdyż jest to bardzo ryzykowne. Tym bardziej jak się nie ma do tego żadnej serwisówki, ani schematów. :stop:
arecki09
Początkujący użytkownik forum

Post autor: arecki09 »

Witam bardzo zainteresowały mnie prace kolegi nad modemem ZTE MF330. Sam stałem się posiadaczem tego modemu. Jestem w jak najszybszym czasie zdeterminowany do wykonania biquada do niego już wykonałem pomiary jutro będę ją tworzył Gdyż tam gdzie go używam ( malutka wieś) sygnał jest bardzo niestabilny( na zewnątrz łapie 3G z 5 kreskami na 7 a wewnątrz jest i z edge czasem problem) Już rozebrałem modem i sprawdziłem te styki więc między dwoma skrajnymi jest prawie bez oporowy przepływ a na środkowym nie jet w żaden sposób połączony z tymi skrajanym. Dziwi mnie gdzyż ta Niby antena która jest założona ma połączenie środkowa z tą lewą(patrząc od przodu modemu) a ta prawa jest oddzielnie. Więc czy jak będe lutował konektor to do tego lewego i środkowego będzie chyba lepiej??Prosze o odpowiedź.
ODPOWIEDZ