GEO 301 Vodafone + iPlus
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
GEO 301 Vodafone + iPlus
Witam.
Czy ma ktoś ideę jak zainstalować i skonfigurować prawidłowo program iPlus, by dzałał z kartą Vodafone (D) Mobile Connect Card (Express) UMTS Broadband?
Modem działa z Globe Trotter Connect bez zarzutu (połączenie jest rewelacyjnie szybkie), ja jednak mam kartę pre-paid iPlus i muszę widzieć licznik przesyłu danych i zasilać kartę z poziomu laptopa. Instalacja programu iPlus v1.94 z wyborem opcji modemu Option i jakąkolwiek konfiguracją karty PCMCIA iPlus Globetrotter nie daje rezultatu. Program po prostu nie widzi karty SIM, jak i modemu.
Czy ma ktoś ideę jak zainstalować i skonfigurować prawidłowo program iPlus, by dzałał z kartą Vodafone (D) Mobile Connect Card (Express) UMTS Broadband?
Modem działa z Globe Trotter Connect bez zarzutu (połączenie jest rewelacyjnie szybkie), ja jednak mam kartę pre-paid iPlus i muszę widzieć licznik przesyłu danych i zasilać kartę z poziomu laptopa. Instalacja programu iPlus v1.94 z wyborem opcji modemu Option i jakąkolwiek konfiguracją karty PCMCIA iPlus Globetrotter nie daje rezultatu. Program po prostu nie widzi karty SIM, jak i modemu.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: GEO 301 Vodafone + iPlus
Naprawdę mnie zaskoczysz, jak to zadziała. Niestety nie udało mi się nigdy sprawić, żeby aplikacja zadziałała z innymi modemami. Nigdy też nie słyszałem, żeby się to komuś udało.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Daj sobie spokój z aplikacjami i zainstaluj dial up względnie prostymi sposobami zamieszczonymi w FAQ.camel_leon pisze:Czy ma ktoś ideę jak zainstalować i skonfigurować prawidłowo program iPlus, by dzałał z kartą Vodafone (D) Mobile Connect Card (Express) UMTS Broadband?

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Przecież od zliczania danych są programy które @Jaco opisał >TU<, zaś zasilenie to przecież wysłanie zwykłego SMS'a o odpowiedniej treści.camel_leon pisze:muszę widzieć licznik przesyłu danych i zasilać kartę z poziomu laptopa.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- bob
- Guru bezprzewodowy
Dodam, że jedyna aplikacja godna polecenia to aplecik do panelu sterowania firmy Option. 

-
Dzięki za info, logiczne i proste, jak drutYaHooo pisze:Przecież od zliczania danych są programy które @Jaco opisał >TU<, zaś zasilenie to przecież wysłanie zwykłego SMS'a o odpowiedniej treści.camel_leon pisze:muszę widzieć licznik przesyłu danych i zasilać kartę z poziomu laptopa.

-
PewnieWas zaskoczę, bo jestem kobietą w "słusznym" wieku, lecz uwielbiam bawić się nowinkami. I tak się złożyło,że u mnie działa aplikacja iPlus Manager właśnie z modemem Vodafone Option (w simdacie). 

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
kedan, więc może byś nam opisała jak tego dokonałaś, bo szczerze to jestem bardzo ciekaw jak to można zrobić 

Pozdrawiam YaHooo 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
18?kedan pisze:PewnieWas zaskoczę, bo jestem kobietą w "słusznym" wieku

Tak tak, tutorialik wskazany!YaHooo pisze:szczerze to jestem bardzo ciekaw jak to można zrobić
-
Witam serdecznie.
Było to tak:
Ponieważ w domu mam sieć i komputer stacjonarny, potrzebny był mi internet do notebooka na wyjazdy i na wczasy. Pogrzebałam więc na Waszym forum i doszłam do wniosku , że dla mnie optymalna będzie Simdata. Udałam się więc do Plusa , gdzie jeden z pracowników zaproponował załatwienie mi modemu (nie wiem, jak teraz ale wówczas nie sprzedawali typowych do simdaty) i oczywiście skonfigurowanie wszystkiego w komputerze. Jak mówił, tak i zrobił.Przy odbiorze wyjaśnił, że aplikacja jest po angielsku i nie będę miała możliwości przy jej pomocy doładowywać ani sprawdzać stanu konta. Podał mi jedynie sposób doładowania przez komórkę.
I teraz przechodzę do sedna:
W domu jakoś nie satysfakconowała mnie ta aplikacja, więc znów zaczęłam czytać i zaglądać do Was. I zdecydowałam się na pobranie iPlus Menagera, co też uczyniłam. W czasie wgrywania (instalowania) modemu, pojawiło się pytanie o typ tegoż urządzenia. Ponieważ z tyłu na tabliczce Vodafone był napis "option", zaznaczyłam OPTION. I to wszystko. Całość pięknie się skonfigurowała i już od czterech miesięcy mogę bez jakichkolwiek problemów doładowywać, sprawdzać itp. Dodam, że młody człowiek z Plusa, który mi załatwiał ten internet był zdziwiony i nawet przyjechał do mnie do domu sprawdzić, czy faktycznie to działa.
Chcę zaznaczyć, że pobrałam najnowszą wersję Menagera (teraz jest już nowsza i również bez zastrzezeń), mam laptopa Toshiba, Vista HP.
Pozdrawiam serdecznie.
Było to tak:
Ponieważ w domu mam sieć i komputer stacjonarny, potrzebny był mi internet do notebooka na wyjazdy i na wczasy. Pogrzebałam więc na Waszym forum i doszłam do wniosku , że dla mnie optymalna będzie Simdata. Udałam się więc do Plusa , gdzie jeden z pracowników zaproponował załatwienie mi modemu (nie wiem, jak teraz ale wówczas nie sprzedawali typowych do simdaty) i oczywiście skonfigurowanie wszystkiego w komputerze. Jak mówił, tak i zrobił.Przy odbiorze wyjaśnił, że aplikacja jest po angielsku i nie będę miała możliwości przy jej pomocy doładowywać ani sprawdzać stanu konta. Podał mi jedynie sposób doładowania przez komórkę.
I teraz przechodzę do sedna:
W domu jakoś nie satysfakconowała mnie ta aplikacja, więc znów zaczęłam czytać i zaglądać do Was. I zdecydowałam się na pobranie iPlus Menagera, co też uczyniłam. W czasie wgrywania (instalowania) modemu, pojawiło się pytanie o typ tegoż urządzenia. Ponieważ z tyłu na tabliczce Vodafone był napis "option", zaznaczyłam OPTION. I to wszystko. Całość pięknie się skonfigurowała i już od czterech miesięcy mogę bez jakichkolwiek problemów doładowywać, sprawdzać itp. Dodam, że młody człowiek z Plusa, który mi załatwiał ten internet był zdziwiony i nawet przyjechał do mnie do domu sprawdzić, czy faktycznie to działa.
Chcę zaznaczyć, że pobrałam najnowszą wersję Menagera (teraz jest już nowsza i również bez zastrzezeń), mam laptopa Toshiba, Vista HP.
Pozdrawiam serdecznie.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
kedan, widać nie trzeba robić nic specjalnego. Po prostu wystarczył zainstalowany wcześniej modem. Jednak mam mała uwagę. Napisałaś
Z tego co ja zauważyłem, to nie ma za bardzo różnicy co się w tym oknie zaznaczy.kedan pisze:W czasie wgrywania (instalowania) modemu, pojawiło się pytanie o typ tegoż urządzenia. Ponieważ z tyłu na tabliczce Vodafone był napis "option", zaznaczyłam OPTION.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Być może, nie wiem, ponieważ robiłam to tylko raz. Jakoś mi się udało za pierwszym razem. Co prawda, zatrzymałam się na chwilę na tym etapie, nie wiedząc, co zaznaczyć. Widać, nie było to takie istotne. Przepraszam, może to tylko jakiś "wyjątek od reguły"?
Gdyby się jeszcze komuś z Was coś podobnego powiodło, bardzo proszę o wiadomość. Pozdrawiam serdecznie.
Zaglądam tu co jakiś czas, bo wiele informacji i porad stąd wyniosłam.
Gdyby się jeszcze komuś z Was coś podobnego powiodło, bardzo proszę o wiadomość. Pozdrawiam serdecznie.
Zaglądam tu co jakiś czas, bo wiele informacji i porad stąd wyniosłam.

- COVERek
- Stały użytkownik forum
jest roznica, jest tam plik w ktorym jest zawarta informacja z jakich sterownikow ma korzystac program. mam GT GEO301 i probuje wlasnie podminic stery zeby chodzilo, niestety aktualnie sie nie udaje...YaHooo pisze:kedan, widać nie trzeba robić nic specjalnego. Po prostu wystarczył zainstalowany wcześniej modem. Jednak mam mała uwagę. NapisałaśZ tego co ja zauważyłem, to nie ma za bardzo różnicy co się w tym oknie zaznaczy.kedan pisze:W czasie wgrywania (instalowania) modemu, pojawiło się pytanie o typ tegoż urządzenia. Ponieważ z tyłu na tabliczce Vodafone był napis "option", zaznaczyłam OPTION.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
COVERek, może i masz rację. U mnie jednak zaznaczenie każdego pola spowodowało poprawne działanie modemu oraz programu. Co najważniejsze program ładował jeszcze ciągle jeszcze jakieś dwie usługi do innego modemu (już nie pamiętam jakiego, bo dawno wyrzuciłem iPlus Managera) podczas startu Windows'a pomimo nie mam tego modemu.
Pozdrawiam YaHooo