Sierra Wireless AirCard a iPlus Optimizer
Moderator: Moderatorzy
Sierra Wireless AirCard a iPlus Optimizer
Witam,
Posiadam iPusa oraz wyżej wymieniona kartę (oznaczenie AirCard 975). Mam następujące pytanie. Chciałem sobie skonfigurować Optimizera z iPlusa ale napotkałem szereg problemów. Być może ktoś z forumowiczów spotkał się z taką sytuacją. Po pierwsze chciałem skonfigurować optimizera poprzez 3G Watchera jednak w opcjach podczas dodawania nowego połączenia nie ma sieci iPlus a więc nie mogę wybrać APN.
Próbowałem podążać za FAQ tego portalu i skonfigurować połączenie dial-up jednak po usunieciu 3G watcher oraz ustanowieniu nowego dial-up modem mi się nie włącza. Diody świecą, w ustawieniach wszystko ok jednak nie reaguje na połączenie.
Czy jest jakiś inny sposób by uruchomić funkcję optimizera?
Posiadam iPusa oraz wyżej wymieniona kartę (oznaczenie AirCard 975). Mam następujące pytanie. Chciałem sobie skonfigurować Optimizera z iPlusa ale napotkałem szereg problemów. Być może ktoś z forumowiczów spotkał się z taką sytuacją. Po pierwsze chciałem skonfigurować optimizera poprzez 3G Watchera jednak w opcjach podczas dodawania nowego połączenia nie ma sieci iPlus a więc nie mogę wybrać APN.
Próbowałem podążać za FAQ tego portalu i skonfigurować połączenie dial-up jednak po usunieciu 3G watcher oraz ustanowieniu nowego dial-up modem mi się nie włącza. Diody świecą, w ustawieniach wszystko ok jednak nie reaguje na połączenie.
Czy jest jakiś inny sposób by uruchomić funkcję optimizera?
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Sierra Wireless AirCard a iPlus Optimizer
Masz na karcie SIM jakiś PIN?
Przy dial-upie pewnie czeka na pin i dlatego nie działa.
Przy dial-upie pewnie czeka na pin i dlatego nie działa.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
A jak się łączyłeś do tej pory, bez użycia optimizera, gdy modem działał (bo zakładam, że działał, ale zapragnąłeś włączyć sobie optimizer).
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Łącz się jak do tej pory, tylko wcześniej w menadżerze urządzeń, w zaawansowanych właściwościach modemu dopisz polecenie inicjujące:
at+cgdcont=1,"IP","optimizer"
Wtedy dla systemu nadrzędne jest to, co dopisane właśnie w tym miejscu, a nie w aplikacji.
at+cgdcont=1,"IP","optimizer"
Wtedy dla systemu nadrzędne jest to, co dopisane właśnie w tym miejscu, a nie w aplikacji.
Normalnie łącze się poprzez 3G Watcher - bezproblemowe działanie. Poprzednio używałem modemu Globbetrotter iPlusa i z włączeniem usługi Optimizer nie było problemu. Tyko teraz się pojawiła i chciałem to rozwiązać.
Karta osiada PIN
W modemie (tj. w menager połączeń) dodałem polecenie inicjujące, ale nic to nie zmieniło. Jakby modem nie rozpoznawał funkcji. Co może być przyczyną?
Karta osiada PIN
W modemie (tj. w menager połączeń) dodałem polecenie inicjujące, ale nic to nie zmieniło. Jakby modem nie rozpoznawał funkcji. Co może być przyczyną?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To w takim razie nie rozumiem dlaczego nie możesz utworzyć nowego profiluabrzoza1 pisze:Normalnie łącze się poprzez 3G Watcher - bezproblemowe działanie

Pozdrawiam YaHooo 

Profil w 3g Watcher mogę utworzyć, ale nie mogę wprowadzić APN dla iplusa ponieważ w miejscu APN pojawia mi się menu rozwijane z opcjami jakie należy wybrać. Jest większość krajów europejskich ale Polski niestety nie ma!!! Nie wiem jak inaczej można wpisać APN w tym managerze i to jest mój główny problem. Po wprowadzeniu APN w managerze sprzętu/właściwości modemu nic się nie dzieje i nadal nie wyświetla mi się strona z optimizerem. Czy można jakoś włączyć ten modem bez używania 3G watcher? Jest może jakiś inny program obsługujący ten modem?
-
abrzoza1, nie wiem czy dobrze się rozumiemy. Tak naprawdę, jeśli w menadżerze urządzeń wpiszesz to, co podałem wcześniej, to niezależnie jaki APN będzie podany w aplikacji, to i tak będziesz się łączył z APN optimizer. Jeśli tak się nie dzieje, to rozpinuj kartę SIM i łącz się z pominięciem aplikacji, być może to ona w jakiś magiczny sposób oddziałowuje na właściwości modemu.
Witam ponownie. Niestety pomimo moich prób i błędów nie udało mi się uruchomić funkcji Optimizera na karcie AirCard.
Rozpinowałem kartę, usunąłem 3G Watcher pozostawiając jedynie sterowniki. Modem wykrywany jest bezproblemowo, w systemie informacja że wszystko jest ok.
Jednak po usunięciu 3G watcher modem nie reaguje na wybieranie numeru poprzez połączenie Dial-up. Połączenie stworzyłem zgodnie ze wskazówkami zawartymi w FAQ odnośnie połączeń dialup poprzez telefon, modem itp...
Po wybraniu numeru w profilu Dial-up wyskakuje komunikat (862), że modem nie jest podłączony do komputera?? i to mnie dziwi ponieważ kontrolki migają??
Ktoś może coś poradzi...
Rozpinowałem kartę, usunąłem 3G Watcher pozostawiając jedynie sterowniki. Modem wykrywany jest bezproblemowo, w systemie informacja że wszystko jest ok.
Jednak po usunięciu 3G watcher modem nie reaguje na wybieranie numeru poprzez połączenie Dial-up. Połączenie stworzyłem zgodnie ze wskazówkami zawartymi w FAQ odnośnie połączeń dialup poprzez telefon, modem itp...
Po wybraniu numeru w profilu Dial-up wyskakuje komunikat (862), że modem nie jest podłączony do komputera?? i to mnie dziwi ponieważ kontrolki migają??
Ktoś może coś poradzi...
-
A przy tym dial-up podajesz gdzieś PIN do karty? Bo wcześniej pisałeś że masz PIN na karcie. Spróbuj użyć tego programu: Top NetInfoabrzoza1 pisze:Po wybraniu numeru w profilu Dial-up wyskakuje komunikat (862)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
BliSki pisze:A przy tym dial-up podajesz gdzieś PIN do karty?
abrzoza1 pisze:Rozpinowałem kartę

-
Sorrki
jeżeli tak, to zwracam honor 

Pozdr, (R) BliSki. (tm)