Sieci bezprzewodowe: rozległe, lokalne itp.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Sieci bezprzewodowe: rozległe, lokalne itp.
Witam. Mam ksiażkę o sieciach bezprzewodowych. Są tam bardziej ogólne rzeczy czyli jak to działa itp. Jest w niej napisane że wyróżnia się 3 główne rodzaje sieci: (1) Bezprzewodowa telefonia cyfrowa, (2)sieci rozlegle i (3) Sieci lokalne. Do (2) napisali, że taką siecią (stacjonarna) jest Aloha. Ja o tej sieci wiem tylko tyle że od niej tak na poważnie rozpoczęła się era internetu i dziś raczej napenwo ich sie nie buduje. Potem napisali, że mobilne to np Mobitex i CDPD. Czy Mobitex jest jeszcze w użytku ?? i jeszcze dyspozytorskie i trankingowe Tetra czy tetra tez jest jeszcze w użytku ?? A jakie Wy znacie współczesne rodzaje sieci rozleglych (WWAN) ??
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Sieci bezprzewodowe: rozległe, lokalne itp.
Zastanawiam sie czy np WiMAX nie bylby takim WWANem. Oczywiscie wszystko zalezy od przyjetej klasyfikacji. Czy np 3G zalicza sie do telefonii cyfrowej czy uznac to za oddzielny rodzaj lacznosci, wtedy zaliczalby sie do tej grupy.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tak czytałem, że do WWAN się zalicza zarówno WiMAX oraz internet GSM we wszelkich postaciach.Jo_gurt pisze:Zastanawiam sie czy np WiMAX nie bylby takim WWANem.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Tak z czystej ciekawości z którego roku jest ta książka?marecki1984 pisze:Mam ksiażkę o sieciach bezprzewodowych
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Z 2000 roku. I kurczka dziwi mnie, że jest w niej opisana sieć Aloha jakaś Tetra itp. Aloha to raczej przeżytek i chyba tych sieci się już nie używa ?? Tetra też chyba nie nawet nie mogę znaleźć info o niej w necie dokładniejszego ... A może podacie jakieś ciekawe tytuły książek o sieciach bezprzewodowych ??
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Wi-Foo - Sekrety bezprzewodowych sieci komputerowych (Helion)marecki1984 pisze:może podacie jakieś ciekawe tytuły książek o sieciach bezprzewodowych ?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Okazuje się że w temacie tetry sporo się dzieje. Sam byłem bardzo zaskoczony.marecki1984 pisze: Tetra też chyba nie nawet nie mogę znaleźć info o niej w necie dokładniejszego ...
Trochę można poczytać na:
http://tetraforum.pl/
Hej