Sieci bezprzewodowe: rozległe, lokalne itp.

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marecki1984
Początkujący użytkownik forum

Sieci bezprzewodowe: rozległe, lokalne itp.

Post autor: marecki1984 »

Witam. Mam ksiażkę o sieciach bezprzewodowych. Są tam bardziej ogólne rzeczy czyli jak to działa itp. Jest w niej napisane że wyróżnia się 3 główne rodzaje sieci: (1) Bezprzewodowa telefonia cyfrowa, (2)sieci rozlegle i (3) Sieci lokalne. Do (2) napisali, że taką siecią (stacjonarna) jest Aloha. Ja o tej sieci wiem tylko tyle że od niej tak na poważnie rozpoczęła się era internetu i dziś raczej napenwo ich sie nie buduje. Potem napisali, że mobilne to np Mobitex i CDPD. Czy Mobitex jest jeszcze w użytku ?? i jeszcze dyspozytorskie i trankingowe Tetra czy tetra tez jest jeszcze w użytku ?? A jakie Wy znacie współczesne rodzaje sieci rozleglych (WWAN) ??
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Sieci bezprzewodowe: rozległe, lokalne itp.

Post autor: Jo_gurt »

Zastanawiam sie czy np WiMAX nie bylby takim WWANem. Oczywiscie wszystko zalezy od przyjetej klasyfikacji. Czy np 3G zalicza sie do telefonii cyfrowej czy uznac to za oddzielny rodzaj lacznosci, wtedy zaliczalby sie do tej grupy.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Jo_gurt pisze:Zastanawiam sie czy np WiMAX nie bylby takim WWANem.
Tak czytałem, że do WWAN się zalicza zarówno WiMAX oraz internet GSM we wszelkich postaciach.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

marecki1984 pisze:Mam ksiażkę o sieciach bezprzewodowych
Tak z czystej ciekawości z którego roku jest ta książka?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
marecki1984

Post autor: marecki1984 »

Z 2000 roku. I kurczka dziwi mnie, że jest w niej opisana sieć Aloha jakaś Tetra itp. Aloha to raczej przeżytek i chyba tych sieci się już nie używa ?? Tetra też chyba nie nawet nie mogę znaleźć info o niej w necie dokładniejszego ... A może podacie jakieś ciekawe tytuły książek o sieciach bezprzewodowych ??
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

marecki1984 pisze:może podacie jakieś ciekawe tytuły książek o sieciach bezprzewodowych ?
Wi-Foo - Sekrety bezprzewodowych sieci komputerowych (Helion)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Wireless_sample

Post autor: Wireless_sample »

marecki1984 pisze: Tetra też chyba nie nawet nie mogę znaleźć info o niej w necie dokładniejszego ...
Okazuje się że w temacie tetry sporo się dzieje. Sam byłem bardzo zaskoczony.
Trochę można poczytać na:
http://tetraforum.pl/

Hej
ODPOWIEDZ