PROBLEM Z MODEMEM Blueconnect

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Vipera
Stary wyga bezprzewodowy

Re: PROBLEM Z MODEMEM Blueconnect

Post autor: Vipera »

Szkoda.... :(
Myslę, że wielu uzytkowników "internetu komórkowego" pod Windowsem chętnie by skorzystało z mozliwości "wywalenia' managerów i korzystania jedynie z dial-up'ów.
Pod Pingwinem problem z PIN'em praktycznie nie istnieje. Możesz korzystać z minicoma lub wpisać bezpośrednio do skryptu łaczącego.
Suzan
Stały użytkownik forum

Post autor: Suzan »

Nie bardzo wiem o jakim PIN'e mówicie, ale ja w swoim modemie zapodałem raz pin i mam z bańki. Nigdy więcej nie musiałem wpisywać PIN'u
blue connect/Huawei E160
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Problem z blueconnect

Post autor: zDaleKi »

wilkq pisze:Dodatkowo w komendach AT modemu dodaj : AT+CGDCONT=1,"IP","erainternet","0.0.0.0";+CGQREQ=1,0,0,0,0,0;
+CGQMIN=1,0,0,0,0,0;+CGEQMIN=1,3,0,0,0,0,0,0,"0E0","0E0",2,0,0<cr>
Przybliż może wszystkim, co te komendy dają :)
Ostatnio zmieniony 2006-03-02, 07:38 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Gość

Post autor: Gość »

Miałem identyczny problem jak wyzej napisany . Zakupiłem te badziewie ( blueconegowno) w grudniu i wszystko bylo pieknie przez pierwszy tydzien a na swieta sie popsulo. Doprowadzil mnie praktycznie ten modem do zalamania nerwowego wszystko chodzilo dobrze tylko 5 min a potem 0 transferu . W biurze Obslug nic mi nie pomogli tylko robili dobre wrazenie i tAK prawie przez miech i nagle bach ( moze Bog sie zlitowal nademna albo ten zasrany modem ) samo sie naprawilo i wszystko jest ok juz caly miesiac i oby tak dalaj . Tak wiec moze i wam SAMO sie naprawi bo na ere nie ma co liczyc oni by kase tylko brali i nic pozatym 0 profesjonalnej obslugi . Pozdrawiam
Awatar użytkownika
skalar13
Stały użytkownik forum

Post autor: skalar13 »

Moim zdaniem sama usługa BC jest OK, tylko jak zwykle wszystko na szybko i zostały do oferty wprowadzone modemy nie przetestowane do konca bez stabilnego softu <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> szefostwo goniło wiec sie wprowadziło to co miało a potem to już to olali... :)
Blue Connect + Nokia 6020 + oryginal CA-42 + antena kierunkowa Dipol = MAX 23kB/s
wilkq

Problem z blueconnect

Post autor: wilkq »

Bliski - te komendy dodają acces pointa ery :) - bez tego pojawia się błąd 777 ;) - sam kombinowałem z tym dialupem aż w końcu looknąłem do logów z oryginalnej aplikacji ona dodawał te komendy... No to skopiowałem je i :) dial-up działa. Nie zmienia to jednak faktu że jest połaczenie przerywane z bliżej nieokreślonych powodów.... Sam modem jeśli chodzi o szybkośc jest fajny - usługa też nienajgorsza- żeby wszysko działało stabilniej... Chociaż po przejściach ze Sferią ten internet to rewelacja ;) a 1,3 GB przy limicie 0,5 GB i nadal ciągnęło ponad 15 KB :) oby tak dalej
zDaleKi

wilkq pisze:Bliski - te komendy dodają acces pointa ery :) - bez tego pojawia się błąd 777 ;)
Access pointa na GPRS/EDGE?? ;)
wilkq pisze: - sam kombinowałem z tym dialupem aż w końcu looknąłem
do logów z oryginalnej aplikacji ona dodawał te komendy... No to skopiowałem je i :) dial-up działa.
To teraz już wiem skąd takie a nie inne krzaczki ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
jakktowoli

Post autor: jakktowoli »

mam pytanie...
czy istnieje możliwoć podłączenia bluetooth'a do komputera stacjonarnego bez używania kabelka........... np. jakaś przystawka

dokładnie chodzi o możliwość przesyłania informacji komórka-komputer przez bluetooth
będę bałdzo wdzięczna za odpowież ;]
Awatar użytkownika
skalar13
Stały użytkownik forum

Post autor: skalar13 »

Sam bluetooth nie potrzebuje kabelka podłanczasz go normalnie do portu usb tak jak np: pendrive.
Blue Connect + Nokia 6020 + oryginal CA-42 + antena kierunkowa Dipol = MAX 23kB/s
Paweł

Post autor: Paweł »

W środę po raz piąty odebrałem ES 75 z serwisu (po raz drugi z Netkoma, za pierwszym razem wymienili sprzęt, ale nie działał), pomimo, że w gwarancji zapisali "nie wykryto usterki, modem działa prawidłowo testowany kilka godzin. Błąd użytkownika" - co by oznaczało, że nic nie robili, sprzęt - odpukać - zaczął działać. Mam nadzieję, że mu tak zostanie. :lol:
kris

Post autor: kris »

Witam ponownie
Mineło juz 11 dni od naprawy mojego ES75 przez Netcom i jak na razie działa bez zarzutu . Rozłancza sie raz dziennie i na tym koniec transfer nie zanika na max miałem 34 MB\s a typowy to miedzy 12-18 pingi róznie od 280ms do nawet 1200ms ale ciagle na tych samych stronach takie same wyniki.
Predkosc lacza mierzona na roznych stronach miedzy 128-170kb\s d-l
a u-l 50-80 także spoko, zreszta to była i jest jedyna alternatywa internetu poprzedni to tepsa ze zawrotna predkoscia 14,4kb\s (1kB\s) nie liczac kasy
Wypróbowałem tez log w dial-up działa super do tego Autoconnect i działa jak prawdziwa sieć. Nie nalezy tylko kopiowac z logu modemu ostatniego wyrazenia <cr> nic w sumie nie przeszkadza ale potem podwójnie go wysyła i modem minimalnie dłuzej sie uruchamia
Dzieki za podpowiedź. :P
Awatar użytkownika
Vipera
Stary wyga bezprzewodowy

kris pisze:na max miałem 34 MB\s a typowy to miedzy 12-18
ha, ha :P :P ale masz osiągi. W robocie się na stałym takiego nie mam.
Chyba chodziło o kB/s a nie MB/s

A na poważnie. Potwierdza się to co już się przewijało przez forum :
Siemens'iaki dostają kopa dopiero po wizycie w serwisie (oczywiście są wyjątki).
Może by to jednak dotarło do tych speców o sprzętu w Erze, że jeśli coś już wypuszczają na rynek to może by to tak wcześniej sprawdzić.
Ciekawe jak wygląda sytuacja z kartą, którą ostatnio zaczeli rozpowszechniać w BlueConnect'cie Merlin U750 ?
Czy ktoś go już używa?
"Jeśli coś może się popsuć - na pewno się popsuje" :(
Oby tylko wiedzieć jak to naprawić ;)
kris

Post autor: kris »

No tak miało być kB nawet na wi-fi typ g z dochodzi na max 1MB
sorry
:oops:
Paweł

Post autor: Paweł »

kris pisze:Rozłancza sie raz dziennie
Mnie też rozłańcza raz dziennie, dokładnie o północy, jestem ciekaw czy wszystkich tak traktuje, czy tylko mnie. :shock:
Vipera pisze:Ciekawe jak wygląda sytuacja z kartą, którą ostatnio zaczeli rozpowszechniać w BlueConnect'cie Merlin U750
Co do merlimów to mają raczej dobrą opinię, któregoś (nie pamiętam tylko którego) Era dawała jako kartę zastępczą.
zbb

Post autor: zbb »

u mnie modem chodzi juz trzeci dzien bez przerwy 24g i ani razu sie nie rozlaczyl
Gość

BliSki pisze:
wilkq pisze:Dodatkowo w komendach AT modemu dodaj : AT+CGDCONT=1,"IP","erainternet","0.0.0.0";+CGQREQ=1,0,0,0,0,0;
+CGQMIN=1,0,0,0,0,0;+CGEQMIN=1,3,0,0,0,0,0,0,"0E0","0E0",2,0,0<cr>
Przybliż może wszystkim, co te komendy dają :)

a gdzie te komendy wpisac??Prosze o szczegolowa odpowiedz
Awatar użytkownika
Vipera
Stary wyga bezprzewodowy

Anonymous pisze: a gdzie te komendy wpisac??Prosze o szczegolowa odpowiedz
Pozwolę sobie zamieści tutaj zrzutek autorstwa BliSki'ego (BliSki - chyba nie masz mi tego za złe? :P )
Obrazek
Nie wpisuj jednak <cr> na końcu.Całóść więc powinna wyglądać tak (wpis w jednej lini):

Kod: Zaznacz cały

AT+CGDCONT=1,"IP","erainternet","0.0.0.0";+CGQREQ=1,0,0,0,0,0;
+CGQMIN=1,0,0,0,0,0;+CGEQMIN=1,3,0,0,0,0,0,0,"0E0","0E0",2,0,0
Pełny "instruktaż obrazkowy" autorstwa BliSki'ego dostępny jest TUTAJ

Więcej na temat komend Hayes (komendy AT) znajdziesz na TEJ STRONIE. Warto poczytać. Mogą się przydać, a przynajmniej będziesz wiedzieć co wpisujesz :P
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Vipera, łącznie zmieniany 2 razy.
Gość

Dziekuje Ci Vipera wlasnie wszystko zrobilem jak jest pokazane chodzi o wiele lepiej wielkie DZIEKI
zDaleKi

Vipera pisze: Pozwolę sobie zamieści tutaj zrzutek autorstwa BliSki'ego (BliSki - chyba nie masz mi tego za złe? :P )
Spoko, po to jest na forum, żeby z tego korzystać :D
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
wilkq

Problem z blueconnect

Witam !

Widze że wszyscy się cieszą z dial-upa :) to dobrze :)
A mnie dzisiaj niespodzianka ;( spotkała... Przycięli mi transfer... mam opcję 0,5 GB - w poprzednim miesiącu ściągnłąem 1,3 GB i nic nie przycięli. W tym 1,6 GB przez ponad 2 tygodnie :) i co... przycięli - teraz mam 1,5 KB max :(
Zadzwoniłem do BOA i głupa pale :) - działało - przestało ;) itp. Pan na to oo :) widze że intensywnia Pan korzysta :) - nie zaprzeczyłem :)
Poskarżyłem się na rozłączane połaczenia - Pan polecił wizytę w serwisie - chyba teraz to się skuszę :) transfer przycięty :) - podłącze komórkę z gprs i nie zauważe róznicy w prędkości :) hehehe
Dam znać co tam po serwisie będzie się działo - pewnie nowy okres rozliczeniowy będę miał ;) to przetestuje intensywnie :)
Awatar użytkownika
Vipera
Stary wyga bezprzewodowy

wilkq pisze:podłącze komórkę z gprs i nie zauważe róznicy w prędkości :) hehehe
Zauważysz, zauważysz... :P
Ale i tak masz szczęście, że w rozmowie z BOA od razu powiedzieli że transfer przycięty.
Gdy dostałem "ciacha" to w BOA usłyszałem, że problem jest w obciążeniu BTS-a.

Ciekawi mnie jednak co innego.
Otóż w regulaminie faktycznie jest zapis o możliwości zmienienia parametrów technicznych po przekroczeniu (u mnie 2) GB.
To akurat jest niezaprzeczalnym faktem i z tym nie będę się spierał.
Ale w odpowiedzi na pytanie o przycięcie transferu otrzymałem ostatnio taką oto odpowiedź:
BOA ERA pisze:Pragnę wyjaśnić, że Operator zastrzega sobie prawo do zmiany parametrów technicznych świadczonej usługi po przekroczeniu 2GB transferu w danym Cyklu rozliczeniowym.
Oznacza to, że PTC może ograniczyć przepustowość transferu danych do 8 kb/s.
Pomimo wprowadzonego ograniczenia, Klient ma możliwość nadal przesyłać dane, z tym że wolniej w sposób nieograniczony.
Oki. Tyle odpowiedź z BOA.
Zacząłem grzebać we wszystkich dostępnych mi dokumentach (zarówno dołączonych do umowy jak i opublikowanych w internecie) i nie udało mi sie znaleźć tej wzmianki : "że PTC może ograniczyć przepustowość transferu danych do 8 kb/s. ".
Może ktoś znalazł u siebie w papierach taką informację?
No i poza tym niezły kit z tym :
"Klient ma możliwość nadal przesyłać dane, z tym że wolniej w sposób nieograniczony."

Zachęcam Panów i Panie z ERY do zapoznania się z określeniem "nieograniczony" w słowniku języka polskiego, a następnie spróbować wejść na którąś ze stron (chociażby właśnie http://www.blueconnect.pl i po tym niech powiedzą po jakim czasie szlag ich trafił. :P

Pozdrawiam
"Jeśli coś może się popsuć - na pewno się popsuje" :(
Oby tylko wiedzieć jak to naprawić ;)
wilkq
Początkujący użytkownik forum

Zauważysz, zauważysz... :P

Tak mówisz - zobacze :)
Ale i tak masz szczęście, że w rozmowie z BOA od razu powiedzieli że transfer przycięty.

No powiedział powiedział - zresztą sam na to wpadłem ;) heheh

Oznacza to, że PTC może ograniczyć przepustowość transferu danych do 8 kb/s.

No ten zapis nie wie skąd jest wyciągnięty... w regulaminie nie widze takiego doprecyzowania - ale w Boa Pan też mówi ł o 8 kb/s Swoją drogą dobrze że już nie ukrywają z jaką prędkością będzie można "śmigać" po przekroczeniu limitu...[/list][/quote]
wilkq
Blueconnect 0,5 GB - Modem Siemens ES 75 - Max 27 KB ;)
Gość

Witam,

Jestem użytkownikiem BC od wigilii zeszłego roku i w sumie już dużo przeszedłem :wink: Zapodałem sobie GT Fusion + z wyższym abonamentem, czyli 2GB transferu. Mam do BTS ze 3 km, latam na EDGE. Oprócz ciągłej walki ze zrywaniem połączeń przerobiłem też kilka innych tematów. Np. modem Siemensa ES75. Miałem go 3 tygodnie, czasami tylko zrywał połączenia, poza tym net śmigał mi na nim 2 razy lepiej niż na tej niby wypasionej karcie. Podejrzewam, że zawdzięczać należy to antence. Jak dorobię się konektora i anten do GT to dam znać jak to działa :D Problemów z Siemensem nowi użytkownicy BC już nie powinni mieć, bo Era oficjalnie przyznała się do błędu w sofcie i nowe wypusty sprzętu powinny być ok, a stare mają być wysyłane do serwisu do Leżajska na reinstalację oprogramowania. Co do owych 8 kb/s to poszukam dokładniej, bo obecnie toczę walkę o precyzyjność zapisu, że "Operator zastrzega sobie prawo do zmiany parametrów technicznych świadczonej usługi po przekroczeniu 2GB transferu w danym Cyklu rozliczeniowym". Czyli może, ale nie musi. Chciałem się dowiedzieć, kiedy już jednak musi, bo właśnie mi to zrobił, a wcześniej ani razu. Konsultantka poinformowała mnie, że decyduje "KTOŚ na wyższym szczeblu", che che che. Czyli supertajny dział monitoringu, do którego nie ma dostępu. Co do moich problemów z GT to muszę stwierdzić, że jakość obsługi w BOA jest tragiczna, na zasadzie, wgraj se pan od nowa windowsa, kup antenę, jedź sprawdzić pod inny BTS, włóż kartę do innego komputera, zadzwoń jutro jak się znów zepsuje itd. Ręce opadają. Spychologia stosowana.

Pozdrawiam i ogromnych pokładów cierpliwości życzę, choć ogólnie to ten Blue Connect nie jest zły :wink:
wilkq

Problem z blueconnect

Dzisiaj odebrałem modem z serwisu :) - naprawa obejmowałą - wg karty gwarancyjnej: zmiana firmware, zmiana płyty głównej, testy łączności.
Moje pierwsze wrażenia są jak najbardziej pozytywne :)
Godzinkę działa bez zerwania, widać że płytkę wymienieli bo ten żółty pstyczek co się go wciska żeby sima wyciągnąć - był od długopisu umazany a teraz jest zółciutki. Transfer na starym poziomie :) max 23 KB dzisiaj.
Będę obserwował - póki co firma Netkom ma moje uznanie :)
wilkq
Blueconnect 0,5 GB - Modem Siemens ES 75 - Max 27 KB ;)
lukaspl

Post autor: lukaspl »

witam. mam pytanko. kupilem sobie ostatnio modem blueconect model GI0225. teraz zastanawiam się czy jest jakiś domowy sposób na zrobienie sobie antenki? :szok: ta ktora zamowilem jedzie juz dwa tygodnie i dojechc nie moze hehe.pozdrawiam
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

ODPOWIEDZ