iplus i limity
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
iplus i limity
Witam.
Na temat limitów dużo napisane, ale czy miał ktoś taki oto problem:
Niedawno kupiłem iplusa. Jednak po krótkim okresie korzystania została
zmniejszona prędkość. Licznik w iplus managerze wskazywał ok. 400 Mb.
Powiedziano mi abym się nie sugerował licznikiem, bo jest w fazie testów i
mam zainstalować Netmeter O.K. dokupiłem 512 Mb i teraz Netmeter wskazywał
191 Mb, licznik w Managerze 187 Mb i znowu prędkość została zmniejszona.
Czyżby wszystkie programy były w fazie testów i wskazywały ok. 40% transferu?
Poradźcie co zrobić.
Pozdrawiam.
Na temat limitów dużo napisane, ale czy miał ktoś taki oto problem:
Niedawno kupiłem iplusa. Jednak po krótkim okresie korzystania została
zmniejszona prędkość. Licznik w iplus managerze wskazywał ok. 400 Mb.
Powiedziano mi abym się nie sugerował licznikiem, bo jest w fazie testów i
mam zainstalować Netmeter O.K. dokupiłem 512 Mb i teraz Netmeter wskazywał
191 Mb, licznik w Managerze 187 Mb i znowu prędkość została zmniejszona.
Czyżby wszystkie programy były w fazie testów i wskazywały ok. 40% transferu?
Poradźcie co zrobić.
Pozdrawiam.
- LuKaSh
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: iplus i limity
Mi kiedys zapomnieli wylaczec limitu. Napisalem do BOKu maila i wylaczyli (oczywiscie po kilku dnaich
) 

- Blido
- Guru bezprzewodowy
Nie, po prostu według operatora są "niemiarodajne". Jedyna miarodajna metoda naliczania danych to ta stosowana przez operatora. To moje doświadczenie z Ery, ale w Orange na pewno jest tak samo. Spróbuj się z nimi pokłócić o ten transfer i na 100% dostaniesz taką właśnie odpowiedź.jerry6000 pisze:Czyżby wszystkie programy były w fazie testów i wskazywały ok. 40% transferu?
-
Na mój list (o podobnej treści jak na początku) odpowiedzieli bardzo precyzyjnie:
Uprzejmie Pana informuję, że liczba danych dostępna w pierwszym okresie rozliczeniowym po aktywacji jest proporcjonalnie mniejsza odpowiednio do liczby dni pozostałych do zakończenia przydzielonego okresu rozliczeniowego. Informacja na temat okresu rozliczeniowego zamieszczona będzie na fakturze za usługę.
W razie wątpliwości, sugeruję Panu weryfikację sprawy poprzez kontakt z Działem Pomocy Technicznej iPlus pod numerem 0 601-101-101, czynnym przez 7 dni w tygodniu, w godzinach 8.00 - 22.00 (z numerów Plusa połączenie bezpłatne, z numerów innych sieci zgodnie z cennikiem operatora).
Wynika z tego, że nawet nie przeczytali pytania.
Pozdrawiam.
Uprzejmie Pana informuję, że liczba danych dostępna w pierwszym okresie rozliczeniowym po aktywacji jest proporcjonalnie mniejsza odpowiednio do liczby dni pozostałych do zakończenia przydzielonego okresu rozliczeniowego. Informacja na temat okresu rozliczeniowego zamieszczona będzie na fakturze za usługę.
W razie wątpliwości, sugeruję Panu weryfikację sprawy poprzez kontakt z Działem Pomocy Technicznej iPlus pod numerem 0 601-101-101, czynnym przez 7 dni w tygodniu, w godzinach 8.00 - 22.00 (z numerów Plusa połączenie bezpłatne, z numerów innych sieci zgodnie z cennikiem operatora).
Wynika z tego, że nawet nie przeczytali pytania.
Pozdrawiam.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Z mojego doświadczenia z Plusem wynika, że naliczają dane w miarę dokładnie (z dokładnością około 10MB).Jedyna miarodajna metoda naliczania danych to ta stosowana przez operatora
jerry6000 czy jak Ci założyli limit za wcześnie to było podczas pierwszego miesiąca korzystania z usługi, czy może masz już iPlusa dłużej i też to się zdarzało w następnych miesiącach? Bo to co Ci odpisali to jest rzeczywiście prawdą.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- Blido
- Guru bezprzewodowy
W Erze niby również. Na FV mogę sobie sprawdzić przetransferowane dane co do KBYaHooo pisze:Z mojego doświadczenia z Plusem wynika, że naliczają dane w miarę dokładnie
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Ciekawe tylko, dlaczego zawsze między ich metodami naliczania transferu a wynikami liczników są różnice co najmniej 20% (wyłącznie na ich korzyść rzecz jasna) Czyżby te programy były aż tak niedokładne? I dlaczego zawsze mylą się tylko w jedną stronę (tj. podają za małą ilość zużytego transferu)?
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Programy liczą skrupulatnie każdy bajt, a ich metody może polegają na tym samym jak w np. SimData, że za każde rozpoczęte 100kB (co oczywiście będzie zawyżać transfer), to mi tylko przychodzi ma myśl jako rozwiązanie tego problemu.Blido pisze:Czyżby te programy były aż tak niedokładne? I dlaczego zawsze mylą się tylko w jedną stronę (tj. podają za małą ilość zużytego transferu)?
Pozdrawiam YaHooo 

-
YaHooo iplusa mam faktycznie od niedawna, ale kupiłem 22 lutego, a nwy okres rozliczeniowy zaczął się 25 lutego (na fakturze podali, że cykl trwa od 25 do 24 następnego miesiąca), a przycięli już 8 marca (ok. 100 MB youtube i reszta WWW i emaile), 8.03 dokupiłem 512 MB i przycięli 17.03 (tylko WWW i emaile). Liczniki wskazywały odpowiednio 400 i 200 MB, czyli ok. 40 % teoretycznego limitu.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Rzeczywiście trochę to dziwne. Proponowałbym jakoś przetrwać do końca okresu rozliczeniowego. W następnym okresie moim zdaniem powinno być wszystko w porządku. Chyba, że źle Ci podali okres rozliczeniowy. Jak będzie źle to idź do salonu celem wyjaśnienia tej sprawy.
Pozdrawiam YaHooo 

- bob
- Guru bezprzewodowy
Można też zadzwonić i spytać o to a także poprosić o odblokowanie łącza. 

-
Dzwoniłem pisałem maile. Nikt nic nie może sprawdzić. Więc napisałem reklamację. Zobaczymy. Poinformuję o efektach.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
- bob
- Guru bezprzewodowy
To jest cały problem prawdopodobnie i ja też tak miałem lata temu w Orange tylko jak zadzwoniłem trzeci raz to odblokowali.jerry6000 pisze:kupiłem 22 lutego, a nwy okres rozliczeniowy zaczął się 25 lutego

-
Dostałem dzisiaj odpowiedziedź na reklamację.
Na początek duperele z regulaminu, że mogą obniżyć prędkość i dalej:
"W poruszonej sprawie dotyczącej rzeczywistej ilości transmitowanych danych pragniemy wyjaśnić,że liczniki wysłanych/odebranych danych w aplikacjach iPlus Manager pokazują rzeczywisty stan wysłanych i odebranych danych czyli podobnie jak aparaty. Użytkownik ma możliwość wyzerowania licznika. Istotną kwestią jest sposób zamykania sesji internetowej. Jeśli połączenie internetowe nie będzie zakończone prawidłowym wylogowaniem się (...) wówczas licznik danychw aplikacji iPlus zostanie wyzerowany, co będzie powodować rozbieżności między danymi w aplikacji iPlus a danymi w systemie bilingowym sieci Plus. Nadmieniamy, że dokumentacja ta stanowi wewnętrzną dokumentację Polkomtel S.A.
W parciu o informacje od pracowników Pionu Technicznego pragniemy potwierdzić, iż zastosowane w dniu 13 marca 2008 ograniczenie prędkości przesyłu i odbioru danych związane bylo z przekroczeniem dostępnego limitu.
Czyli: "Instaluj co chcesz, ale i tak my mamy rację"
Teraz rozpoczął się nowy okres rozliczeniowy. Liczniki (Netmeter i DU Meter) pokazują wykorzystanie na poziomie 240 MB (UL+DL) i mnie przycięli. Czy teliczniki są faktycznie tak niedokładne, szczególnie, że nic nie ściągałem (tylko WWW i poczta)?
Czy ktoś z Was dostał szczególowe rozliczenie wykorzystanego limitu.
Nie chodzi mi o dostanie czegokolwiek od Plusa za darmo, ale chciałbym mieć świadomość rzeczywiście wykorzystanego limitu (zawsze mogę dokupić pakiet MB).
Podpowiedzcie co dalej robić
Pozdrawiam
Na początek duperele z regulaminu, że mogą obniżyć prędkość i dalej:
"W poruszonej sprawie dotyczącej rzeczywistej ilości transmitowanych danych pragniemy wyjaśnić,że liczniki wysłanych/odebranych danych w aplikacjach iPlus Manager pokazują rzeczywisty stan wysłanych i odebranych danych czyli podobnie jak aparaty. Użytkownik ma możliwość wyzerowania licznika. Istotną kwestią jest sposób zamykania sesji internetowej. Jeśli połączenie internetowe nie będzie zakończone prawidłowym wylogowaniem się (...) wówczas licznik danychw aplikacji iPlus zostanie wyzerowany, co będzie powodować rozbieżności między danymi w aplikacji iPlus a danymi w systemie bilingowym sieci Plus. Nadmieniamy, że dokumentacja ta stanowi wewnętrzną dokumentację Polkomtel S.A.
W parciu o informacje od pracowników Pionu Technicznego pragniemy potwierdzić, iż zastosowane w dniu 13 marca 2008 ograniczenie prędkości przesyłu i odbioru danych związane bylo z przekroczeniem dostępnego limitu.
Czyli: "Instaluj co chcesz, ale i tak my mamy rację"
Teraz rozpoczął się nowy okres rozliczeniowy. Liczniki (Netmeter i DU Meter) pokazują wykorzystanie na poziomie 240 MB (UL+DL) i mnie przycięli. Czy teliczniki są faktycznie tak niedokładne, szczególnie, że nic nie ściągałem (tylko WWW i poczta)?
Czy ktoś z Was dostał szczególowe rozliczenie wykorzystanego limitu.
Nie chodzi mi o dostanie czegokolwiek od Plusa za darmo, ale chciałbym mieć świadomość rzeczywiście wykorzystanego limitu (zawsze mogę dokupić pakiet MB).
Podpowiedzcie co dalej robić
Pozdrawiam
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Może nie są w 100% dokładne, kto tam wiejerry6000 pisze:Czy teliczniki są faktycznie tak niedokładne, szczególnie, że nic nie ściągałem (tylko WWW i poczta)?

W takim razie proponowałbym zrobić tak jak piszą, czyli przemęczyć się miesiąc z iPlus Managerem (z zachowaniem odpowiednich zasad takich jak Ci podali w mailu) i zobaczyć co on na to i napisać wtedy do BOK'u.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Jak dzwoniłem do BOK'u, to odsyłali do Pomocy Technicznej, a Pomoc Techniczna twierdziła, że nie ma wglądu do systemu bilingowego i mam złożyć reklamację. A przy reklamacji mnie zlali.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Moim zdaniem taka "mailowa" reklamacja mało co daje. Trzeba się samemu przejść do salonu i powiedzieć co nie co to może wtedy coś pomoże.jerry6000 pisze:A przy reklamacji mnie zlali.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Stary wyga bezprzewodowy
Gdyby rzeczywiście coś się wysypało, to dotyczyłoby wszystkich. Nie sądzę, żeby umyślnie ktoś zakładał Ci lejek zanim wytransferujesz limit.
Co do reklamacji - a co za różnica, czy w salonie czy mailowo? I tak trafia na Postępu, a pracownik punktu może co najwyżej bardziej precyzyjniej opisać problem.
Co do reklamacji - a co za różnica, czy w salonie czy mailowo? I tak trafia na Postępu, a pracownik punktu może co najwyżej bardziej precyzyjniej opisać problem.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Tutaj wiem z doświadczenia, że osobista wizyta w salonie, serwisie lub innym takim miejscu skutkuje o wiele lepiej niż rozmowa telefoniczna czy mailowa. Nie chodzi mi tutaj o Plusa, bo na szczęście jeszcze do nich nie dzwoniłem ani razu.Engelbert pisze:Co do reklamacji - a co za różnica, czy w salonie czy mailowo?
Co do problemu, to zastanawiam się czy nie może to mieć związku z tym, że jest używany optimizer, który by tak silnie kompresował grafikę na stronach. Zatem pobrane dane przez operatora z internetu były by równe 1GB, zaś skompresowane (zatem i wysłane do klienta) mniej.
Pozdrawiam YaHooo 

-
Witam,
Mam podobny problem z iPlusem:W połowie miesiąca obnizili mi transfer poniewaz wedlug iplus managera limit zostal przekroczony.Ale wczesniej zainstalowalem program NetMeter i on mi pokazywal o wiele,wiele mniejsze zuzycie limitu.Napisalem reklamacje i dostalem prawie identyczna odpowiedz od Plusa jaka dostal jerry6000.Oni po prostu oszukuja!!!Jest tez problem z transferem danych gdyz mam iPlus 60 z modemem huawei e220 HSDPA.Zaznaczam ze nigdy nie bylo transferu jakosci HSDPA!!!DZisiaj iPlus manager pokazuje zuzycie 665MB limitu natomiast NetMeter pokazuje 109.A nadmienie ze program ten zostal mi polecony przez konsultanta iPlus!!Wiec jak to jest??
Mam podobny problem z iPlusem:W połowie miesiąca obnizili mi transfer poniewaz wedlug iplus managera limit zostal przekroczony.Ale wczesniej zainstalowalem program NetMeter i on mi pokazywal o wiele,wiele mniejsze zuzycie limitu.Napisalem reklamacje i dostalem prawie identyczna odpowiedz od Plusa jaka dostal jerry6000.Oni po prostu oszukuja!!!Jest tez problem z transferem danych gdyz mam iPlus 60 z modemem huawei e220 HSDPA.Zaznaczam ze nigdy nie bylo transferu jakosci HSDPA!!!DZisiaj iPlus manager pokazuje zuzycie 665MB limitu natomiast NetMeter pokazuje 109.A nadmienie ze program ten zostal mi polecony przez konsultanta iPlus!!Wiec jak to jest??
-
Nie tyle limit został wytransferowany według iPlus Menadżera, a według systemu Plusa.
A wyzerowałeś licznik w iPM?qazimodo pisze:DZisiaj iPlus manager pokazuje zuzycie 665MB limitu natomiast NetMeter pokazuje 109
Został zasugerowany, bo z pewnością jest bardziej stabilny i precyzyjny niż iPlus Menadżer.qazimodo pisze:A nadmienie ze program ten zostal mi polecony przez konsultanta iPlus!!Wiec jak to jest??
Prędkość nie zależy tylko od modemu, a od lokalizacji w której się znajdujesz. Nawet na poglądowych mapach na stronie plus.pl jest wskazane, że zasięg HSDPA jest na zewnątrz budynków. Operator niestety nie gwarantuje transferów i technologii w jakich się łączysz.qazimodo pisze:Jest tez problem z transferem danych gdyz mam iPlus 60 z modemem huawei e220 HSDPA.Zaznaczam ze nigdy nie bylo transferu jakosci HSDPA!!!
-
Tak wyzerowalem licznik iPM.wlasnie o to chodzi ze zostal polecony a nie zasugerowany!! Mieszkam w warszawie a modem jest na oknie wiec prawie na zewnatrz budynku!! Skoro plus sie nie wywiazuje z informacji na mapie, to po co ja w ogole robi i po co sprzedaje takie modemy????
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-04-09, 13:30 ]
Poprawa pisowni.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-04-09, 13:30 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-04-09, 12:16 przez qazimodo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Prawie jak widać robi różnicę. Przy jakiej dokładnie ulicy mieszkasz?qazimodo pisze:prawie na zewnatrz budynku!!
Mapa ma charakter orientacyjny, nie sposób sprawdzić każde mieszkanie na wszystkich kondygnacjachqazimodo pisze:Skoro plus sie nie wywiazuje z informacji na mapie, to po co ja w ogole robi

Cofając się do pytania YaHooo:
Operator sumuje dane przesłane do klienta, tak więc zlicza te już zoptymalizowane, a nie te pobrane do optymalizacji przez operatora z internetu.YaHooo pisze:zastanawiam się czy nie może to mieć związku z tym, że jest używany optimizer, który by tak silnie kompresował grafikę na stronach. Zatem pobrane dane przez operatora z internetu były by równe 1GB, zaś skompresowane (zatem i wysłane do klienta) mniej.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Dokładnie jak patrzyłem ostatnio na mapce w moim mieście to pisało, że z budynkach jest tylko UMTS, zaś na zewnątrz jest już HSDPA. Okazuje się, że w większości przypadków HSDPA jest nawet wewnątrz budynków.Engelbert pisze:Mapa ma charakter orientacyjny,
No to w takim razie nie mam pojęcia czemu przycinają za wcześnie. U mnie zawsze przycinają w odpowiednim momencieEngelbert pisze:Operator sumuje dane przesłane do klienta, tak więc zlicza te już zoptymalizowane

Pozdrawiam YaHooo 

-
Mieszkam przy lizbonskiej. Wczesniej lapalem internet bezprzewodowy linksys, ktory byl na mapie na stronie wardrive. Ale sie skonczylo i zostalem zmuszony do kupienia badziewia iPlus. Wie ktos czy sa oni w stanie mi udowodnic jaki transfer zuzylem??
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-04-09, 17:35 ]
Poprawa pisowni.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-04-09, 17:35 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-04-09, 16:34 przez qazimodo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Dokładnie reklamacje zgłosiłem mailem, a odpowiedź negatywną dostałem lstem poleconym.Engelbert pisze:Co do reklamacji - a co za różnica, czy w salonie czy mailowo? I tak trafia na Postępu, a pracownik punktu może co najwyżej bardziej precyzyjniej opisać problem.
Mam iplusa drugi miesiąc i moim problemem jest to, że wszystkie liczniki pokazują nie więcej niż 40 % rzeczywistej ilości danych i nie wiem skąd to się bierze.
Zastanawiam się nad zażądaniem od plusa pełnego zestawienia połączeń i wykorzystanego transferu, ale nie wiem czy to coś da.
-
Jak by się tak czepiać mapy, to Lizbońska też jest na pograniczu zasięgu UMTS wewnątrz i na zewnątrz budynku, więc w teorii, to nawet z UMTSem mógłby być problem.qazimodo pisze:Mieszkam przy lizbonskiej.
Zasadniczo nie mają co udowadniać, jak było przedstawione w odpowiedzi na reklamację - szczegółowy wykaz stanowi wewnętrzną dokumentację operatora.qazimodo pisze:Wie ktos czy sa oni w stanie mi udowodnic jaki transfer zuzylem??
W sumie to dziwne, że wielu wszystko się zgadza, ale znajdą się tacy, którym jednak wychodzą jakieś rozbieżności. Wszyscy abonenci obsługiwani są przez jeden system, gdyby coś się posypało, to dotyczyłoby wszystkich. Jaki interes miałby operator stosując taki łatwy do zweryfikowania przektręt? I dlaczego dotyczy to teoretycznie tylko części abonentów?

-
I tak moga oszukiwac klientow??!!To ja tez moge sie do kogos podpiac i sprzedawac a jak nie bedzie sygnalu to powiedziec ze to nie moja wina.I jak zuzyje 150MB to powiedziec mu ze zuzyl 4GB??!!
A poza tym na jaka mape ty patrzysz??Wszedzie na mapie przy lizbońskiej jest fiolet a wiec HSDPA!!
A poza tym na jaka mape ty patrzysz??Wszedzie na mapie przy lizbońskiej jest fiolet a wiec HSDPA!!
-
Na mapie na stronie Plusa wedle legendy zasięg HSDPA dostępny jest na zewnątrz, jeśli chodzi o UMTS i dostęp wewnątrz budynków odznacz po lewej stronie HSDPA i tym samym ściągnij warstwę HSDPA - zobaczysz o czym mówię.qazimodo pisze:A poza tym na jaka mape ty patrzysz??Wszedzie na mapie przy lizbońskiej jest fiolet a wiec HSDPA!!
-
Ale nie zmienia to faktu ze oszukuja i zawyzaja u siebie transfery!!!
- us_strike
- Stały użytkownik forum
Witam was !!!
Moim zdaniem to zależy od ich humoru.
Nieraz szczególnie jak złapie hsdpa (bardzo rzadko) to licznik w firewallu naliczy mi ze 1,7 gb przez cały okres rozliczeniowy.Zaś innym razem limity wkraczają po 200-300 mb.
Niby teraz firmy uznają regułę "klient nasz pan "Niestety realia mówią same za siebie,a my przez to cierpimy.
Moim zdaniem to zależy od ich humoru.
Nieraz szczególnie jak złapie hsdpa (bardzo rzadko) to licznik w firewallu naliczy mi ze 1,7 gb przez cały okres rozliczeniowy.Zaś innym razem limity wkraczają po 200-300 mb.
Niby teraz firmy uznają regułę "klient nasz pan "Niestety realia mówią same za siebie,a my przez to cierpimy.