Option GT Max HSUPA - zbyt mały upload - dlaczego ???
Moderator: Moderatorzy
- piotr2802
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Option GT Max HSUPA - zbyt mały upload - dlaczego ???
Kupiłem nowy modem Option GT Max HSUPA. Dlaczego mam mały upload przy wysyłaniu danych 55 kb/s, podczas gdy download mam na poziomie średnim 2,5 Mb/s w zasięgu HSDPA sygnał jest na max, bo mam antene zewnętrzną.
Proszę o poradę. Mam abonament BE W Orange.
Proszę o poradę. Mam abonament BE W Orange.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Re: Option GT Max HSUPA - zbyt mały upload - dlaczego ???
Na czym to mierzyłeś ? 

- piotr2802
Nie musiałem zbytnio mierzyc, bo to odrazu widać jak wysyłam pocztę. Poprzednio wszystko było w porzadku a teraz się ślimaczy.
Jednak sprawdziłem kilkoma programami: numion.com, speedtest.
Wynik był barddzo niekorzystny dla upload: ok 55 kb/s
Download jest w porządku ok 2,5 Mb/s
Jednak sprawdziłem kilkoma programami: numion.com, speedtest.
Wynik był barddzo niekorzystny dla upload: ok 55 kb/s
Download jest w porządku ok 2,5 Mb/s
- bob
- Guru bezprzewodowy
Wyślij jakiś plik około 20MB na rapidshare.de i podaj wynik prędkości.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Te testy tak naprawdę możesz sobie darować. Zwłaszcza jak jesteś w zasięgu HSDPA oraz HSUPA to o ile download jest miarodajny, to przy pomiarze uploadu niestety test głupieje. U mnie też podaje takie wyniki jak u Ciebie. Lepiej mierzyć prędkości wysyłając/pobierając plik.piotr2802 pisze:Wynik był barddzo niekorzystny dla upload: ok 55 kb/s
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- piotr2802
W tej chwili ściągam plik z RS i mam 126 kB/s. Upload dalej niski bo widzę po tempie wysyłania plików w Outlook. Czy możliwe że operator Orange w Krakowie (rejon Nowej Huty) coś namieszał, bo przed kilkoma dniami miałem upload ok. 355 kb/s ???YaHooo pisze:Lepiej mierzyć prędkości wysyłając/pobierając plik.
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2008-04-11, 17:11 ]
Poprawa cytowania.
Ostatnio zmieniony 2008-04-11, 16:27 przez piotr2802, łącznie zmieniany 2 razy.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
No to też jest mniej niż te 2.5MB/s z poprzedniego postu, może coś się dzieje z BTS pod który jesteś podłączony. Jak masz możliwość to pojedź gdzieś dalej tak żeby się łączyć z innym i dokonaj ponownie pomiarów. Co do mierzenia za pomocą Outlooka to zainstaluj sobie jakiś program do monitoringu łącza >Programy do monitorujące ruch w sieci i nie tylko<. Wtedy będziesz miał dokładną wartość. A poza tym czasem Outlook wysyła wolno, więc lepiej załadować jakiś plik na RS.piotr2802 pisze:W tej chwili ściągam plik z RS i mam 126 kB/s.
Pozdrawiam YaHooo