Pytanie dot. nadajników Plus GSM

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
malyiq
Początkujący użytkownik forum

Pytanie dot. nadajników Plus GSM

Post autor: malyiq »

W pobliżu mnie(4 km) jest nadajnik sieci Plus GSM. Czy ten nadajnik oferuje możliwości EDGE? Czy tylko GPRS i GSM? Bo według mapki najbliższy nadajnik (EDGE?) mam w kole/piotrkowie. Czyli jakieś 5-10 km ode mnie.
Czy jak dokupię antenę 16.5dbi do mojego modemu comander EDGE to czy "złapie" zasięg EDGE?
Awatar użytkownika
Fanta
Mistrz bezprzewodowy

Re: Pytanie dot. nadajników Plus GSM

Post autor: Fanta »

Napisz do iPlusa i spytaj czy dany nadajnik obsługuje EDGE, możesz też spróbować zadzwonić do BOK-u. A ATK 16,5 dBi bedzie spokojnie łapać EDGE z 5-10 km... Zawsze możesz też sprawdzić czy BTS obsługuje EDGE natmonitorem w telefonie.
[center]!! Zaczynaj od: FAQ -> Szukaj tematów-> GOOGLE
Regulamin i Netykieta[/center]
killer007

Post autor: killer007 »

Witam.
Mieszkam w okolicach tucholi.Gdzie jest najbliższy nadajnik iplusa?Mój modem łapie zasięg EDGE ,ale jest to bardzo słaby zasięg..Na programie z plusa pokazuje 2\3 kreski.Proszę o odpowiedż.

Szukam również programu ,który pokazał by mi dokładnyzasięg mojego internetu.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

killer007 pisze:Gdzie jest najbliższy nadajnik iplusa?
Zadzwoń do Biura Obsługi Klienta Plusa i tam Ci powiedzą dokładnie co i gdzie się znajduje.
killer007 pisze:Szukam również programu ,który pokazał by mi dokładnyzasięg mojego internetu.
Co rozumiesz pod pojęciem "zasięg". Jak chodzi Ci o moc sygnału to polecam przeszukać forumowe :faq: Słowo kluczowe HYPERTERMINAL
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Kolego killer007, zaczynasz spamować :

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p ... ght=#67541
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p ... ght=#84046
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p ... ght=#84045 :nienie:
Masz pierwsze ostrzeżenie. :(
arek2751
Użytkownik forum

Post autor: arek2751 »

jestem nowy na forum ja jestem w zasięgu edge nadajnik 4km 2-3kreski a zdrugiej strony domu łapie z sobótki hsdpe 2 kreski odległość od nadajnika to okolo 30km i jest pięknie pliki śćiągam 160kb a nie jak na edge 20kb
widmo1928

Nie moge zadzwonić do nikogo

Post autor: widmo1928 »

Witam mam problem nie moge sie do nikogo dodzwonic wyswietla mi sie tekst " Tylko polaczenia alarmowe" . Co mam zrobic ? Czy to jakis problem z nadajnikiem? Proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

widmo1928 wygląda na to, że nie masz zasięgu sieci macierzystej. Ja bym sprawdził w innej lokalizacji. Tam gdzie jest inna stacja.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ