Nie (chyba, że padnie wczasie upgrad`u) zmiana firmware nie zmienia jego trybu działania. Nie zmienia wersji RAS na NDIS i odwrotnie.- czy jak wezmę z iPlusa tego GT MAX 7.2 ready (bo zakladam, ze on na pewno zadział) i zrobie mu upgrade FW do 7.2 to może przestać działać?
Linksys wrt54g3g - router UMTS
Moderator: Moderatorzy
- bob
- Guru bezprzewodowy
Re: Linksys wrt54g3g - router UMTS
-
9000
A możesz trochę bardziej łopatologiocznie powiedzieć o róźnicy w RAS i NDIS ?
Albo link dac zebym przczytal?
Albo link dac zebym przczytal?
- bob
- Guru bezprzewodowy
-
9000
Co, to może być, że po jakimś czasie działania, rozlącz mnie ?
Zeby ponownie sie podlaczyc do routera, trzeba :
wejdz w meny sieci wifi i zaklikac:
"Uzyj sys windows do konfiguracji sieci bezprzewodowej"
I wtedy dziala ponownie?
Zeby ponownie sie podlaczyc do routera, trzeba :
wejdz w meny sieci wifi i zaklikac:
"Uzyj sys windows do konfiguracji sieci bezprzewodowej"
I wtedy dziala ponownie?
- bob
- Guru bezprzewodowy
Wydaje mi się, że obecny firmware wrt linksysa. Coś się spóźniają z aktualizacją. 
-
9000
Nie ma to nic wspolengo z :
connect on Demand : Max Idle Time 60 Min.
??
[ Dodano: 2008-04-01, 22:31 ]
Rozumiem, ze te fw ktory mam w WRT jest najnowszy?
connect on Demand : Max Idle Time 60 Min.
??
[ Dodano: 2008-04-01, 22:31 ]
Rozumiem, ze te fw ktory mam w WRT jest najnowszy?
- bob
- Guru bezprzewodowy
Tak to u mnie ustawione jest:

i mimo wszystko co 2 dni jeden czasem w pół dnia - nieregularnie raczej z tym ostatnim firmware`m linksysa wyskakuje :
[ Dodano: 2008-04-01, 22:33 ]

i mimo wszystko co 2 dni jeden czasem w pół dnia - nieregularnie raczej z tym ostatnim firmware`m linksysa wyskakuje :
[ Dodano: 2008-04-01, 22:33 ]
http://www-pl.linksys.com/servlet/Satel ... torWrapper9000 pisze:Rozumiem, ze te fw ktory mam w WRT jest najnowszy?
-
9000
A dlaczego masz keep alive?
Ja korzstam tylko wieczorem i chcialbym, aby modem wlaczal sie, kiedy podlacze sie to WRT laptopem,a niez zeby byl aktyeny caly dzien i noc.
Na stronie Dlinka z tego co rano patrzylem jest fw ale ??
Czy ten jest ok do EU ?
4.13.0.009
Bo ten:
Firmware Wersja wydania: 2.01.03-EM
Sie chyba nie nadaje?
Ja korzstam tylko wieczorem i chcialbym, aby modem wlaczal sie, kiedy podlacze sie to WRT laptopem,a niez zeby byl aktyeny caly dzien i noc.
Na stronie Dlinka z tego co rano patrzylem jest fw ale ??
Czy ten jest ok do EU ?
4.13.0.009
Bo ten:
Firmware Wersja wydania: 2.01.03-EM
Sie chyba nie nadaje?
- bob
- Guru bezprzewodowy
Bo net mam na okrągło.9000 pisze:A dlaczego masz keep alive?
Reszta jutro. Dobranoc.
-
9000
Przpraszam i dziekuje za cala pomoc 
Nie ma to ja sie zajarac jakims temate!!!
pozdro
Nie ma to ja sie zajarac jakims temate!!!
pozdro
- bob
- Guru bezprzewodowy
Daj spokój.9000 pisze:Przpraszam i dziekuje za cala pomoc
Ok teraz to idę naprawdę spać.
-
9000
Potwierdzam, że empirczynie zaznalem przyjemnosci z korzystanie z routera WRT, wraz z modemem kupionym w iPlus GT MAX 7.2 ready E.
-
9000
Po przestudiowaniu wielu watkow na foru BK, podpowiadam przyszlym userom:
- jezeli chcecie miec WRT i GT MAX to kupujcie tylko w BC i iP, ten z orange nie działa vide http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p ... 3145#81794
- modemy z BC i iP są w RAW, przez do nie chą się upgradować do 7.2 innym firmware niż 2.4.6d, ale za to działają z WRT
Konkluzja:
jeżeli chcesz mieć szybko, ale tylko na jedym kompie bierz modem w Orange.
Jeżeli chcesz mieć ciut wolniej, ale za to na kilku kompach bierz u innych opoeratorów!
pzodrawiam szczęśliwy posiadacz iPlusa po WIFI
- jezeli chcecie miec WRT i GT MAX to kupujcie tylko w BC i iP, ten z orange nie działa vide http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p ... 3145#81794
- modemy z BC i iP są w RAW, przez do nie chą się upgradować do 7.2 innym firmware niż 2.4.6d, ale za to działają z WRT
Konkluzja:
jeżeli chcesz mieć szybko, ale tylko na jedym kompie bierz modem w Orange.
Jeżeli chcesz mieć ciut wolniej, ale za to na kilku kompach bierz u innych opoeratorów!
pzodrawiam szczęśliwy posiadacz iPlusa po WIFI
-
violator33
- Początkujący użytkownik forum
mam pytanie: czy jeżeli router nie widzi modemu GT Max z Orange, to czy jeżeli wgram firmware open-wrt, jest szansa, że go wykryje??
-
dit0h
TeleWell TW-EA511
mam pytanie czy ktoś wie jak to jest z tymi modemami u konkrencji linksysa czyli w produkcie TeleWell TW-EA511?
czy tam tez trzeba brać pod uwagę RAS i NDIS?
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=11611
czy tam tez trzeba brać pod uwagę RAS i NDIS?
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=11611
- bob
- Guru bezprzewodowy
Niestety nie. Chodzi o to że musisz skompilować stery HSO pod NDIS a są tylko dla kernela 2.6.violator33 pisze:mam pytanie: czy jeżeli router nie widzi modemu GT Max z Orange, to czy jeżeli wgram firmware open-wrt, jest szansa, że go wykryje??
http://www.pharscape.org/component/opti ... baa6f52a6/
Sam bym chciał tak dla mojego GT MAX HSUPA.
Może jakiś magik na forum to zrobi ?
-
denkmal
No to sobie popsułem WRT54G3G :(
Hej,
Przede wszystkim chciałem się przywitać - bo to chyba mój pierwszy post będzie.
Mam Linksysa WRT54G3G ... oraz Option GT MAX 7.2 z iPlusa.
Poczytałem trochę to forum - super... OpenWRT... bajerek... podjarałem się
.... ściągnąłem... nawet udało mi się wszystko odpalić , śmiga jak ta lala... (choć z linuksem to moje pierwsze kroki) ... ale potem jeszcze przy modyfikowaniu profilu dla 3G w pliku 'network' pozmieniałem 'ifname'y na takie "bardziej dla mnie czytelne" i po kolejnym reboocie, nie mogę nawet pingnąć mojego WRT54G3G... nie mówiąc o Telnecie, ssh czy http (bo X-WRT sobie też dorzuciłem)...
... nie bardzo wiem co teraz zrobić, środek nocy i jestem nieco podłamany...
... eh tak to jest jak się człek zabiera za coś naprędce... bez większego pojęcia
Tak więc pokornie proszę o jakąś radę i wparcie... jak uleczyć mojego Linksysa ?
Pozdrawiam,
Aleksander ze zdechniętym WRT54G3G
Przede wszystkim chciałem się przywitać - bo to chyba mój pierwszy post będzie.
Mam Linksysa WRT54G3G ... oraz Option GT MAX 7.2 z iPlusa.
Poczytałem trochę to forum - super... OpenWRT... bajerek... podjarałem się
... nie bardzo wiem co teraz zrobić, środek nocy i jestem nieco podłamany...
... eh tak to jest jak się człek zabiera za coś naprędce... bez większego pojęcia
Tak więc pokornie proszę o jakąś radę i wparcie... jak uleczyć mojego Linksysa ?
Pozdrawiam,
Aleksander ze zdechniętym WRT54G3G
- bob
- Guru bezprzewodowy
Podłącz wrt po kablu do kompa włącz ping -t 192.168.1.1 na kompie, włącz zasilanie do routera i jak pojawi się pierwszy ping odpaliwszy wcześniej tftp.exe z załadowanym oryginalnym firmwarem wyślij dane. Musisz utrafić w odpowiedni moment. Rób tak do skutku. Jeśli nie utrafisz w tą sekundę to powtarzaj cały proces raz jeszcze aż załapie. Musi załapać za którymś tam razem.
-
violator33
a jeżeli przełączyłbym go w tryb RAS, to by wykrył?bob pisze:Niestety nie. Chodzi o to że musisz skompilować stery HSO pod NDIS a są tylko dla kernela 2.6.violator33 pisze:mam pytanie: czy jeżeli router nie widzi modemu GT Max z Orange, to czy jeżeli wgram firmware open-wrt, jest szansa, że go wykryje??
- bob
- Guru bezprzewodowy
Duża szansa jest bo po RAS linux widzi go bez problemu ale nikt nie powierdził jeszcze tego modelu z Orange. Z Cingulara (identiko) chodzi na wrt54g3g.a jeżeli przełączyłbym go w tryb RAS, to by wykrył?
-
denkmal
:)
Dzięki za pomysł z wgraniem przez tftp - mówisz że powinno sie za którymś razem udać ? Będę próbować - jaki image lepiej mu posłać ? Oryginalnego jakiegoś Linksysowego .bin'a ? Czy od razu Kamikaze 7.0.9 ?
Dzięki raz jeszcze, będe próbować !
- no już mam lepszy humor 
Dzięki raz jeszcze, będe próbować !
- bob
- Guru bezprzewodowy
Odpowiadam z PW.
Ściągasz tego łotra http://www.wrtrouters.com/guides/upgrad ... x/tftp.exe i po adresie jaki był na routerze np. domyślny był (jeśli nie zmieniałeś) 192.168.1.1 i password: "admin" jeśli nie zmieniałeś i plik firmware`a ze strony linksysa w postaci binarki.
Robisz to gdy router wstaje i pierwszy ping się pojawi.
Ściągasz tego łotra http://www.wrtrouters.com/guides/upgrad ... x/tftp.exe i po adresie jaki był na routerze np. domyślny był (jeśli nie zmieniałeś) 192.168.1.1 i password: "admin" jeśli nie zmieniałeś i plik firmware`a ze strony linksysa w postaci binarki.
Robisz to gdy router wstaje i pierwszy ping się pojawi.
Ostatnio zmieniony 2008-04-18, 15:26 przez bob, łącznie zmieniany 1 raz.
-
denkmal
Odzyskanie konfiguracji OpenWRT na LinksysWRT54G3G
Dzięki bob 
Niestety Twoja propozycja nie zadziałała - z wysłaniem na siłę firmware'u po tftp.
Tzn. router ani razu nie odpowiadał na ping'a... (puszczonego z -t).
Ponieważ jednak udało mi się go przywrócić do życia, napiszę jak - dla potomnych... może komuś się jeszcze przyda, jak namota za bardzo w konfiguracji OpenWRT.
Więc:
Z ciekawości nieco podłamany... zapuściłem Network Monitor, aby zobaczyć czy ten WRT54G3G w ogóle przy restarcie coś wysyła w świat... okazało się, że przy uruchomieniu, po paru chwilach wysyłany jest faktycznie pakiet RTP/UDP (z adresu 192.168.1.1) o treści:
"Press reset now, to enter Failsafe!" - i faktycznie - spróbowałem wcisnąć reset przy kolejnym restarcie WRT54G3G, w momencie pojawienia się tego pakietu (co odpowiada zapaleniu się diody DMZ) należy wówczas wcisnąć przycisku 'reset' (tył obudowy) - wówczas wchodzimy w tryb 'Failsafe' - dioda DMZ będzie mrugać cały czas, podczas działania trybu Failsafe' - router uruchomi się używając czystego firmware - w moim przypadku samo czyste Kamikaze 7.0.9... pomijając wszystkie pliki jakie potworzyliśmy po jego instalacji (analogia do naciśnięcia F8 w MS-DOS do pominięcia autoexeca
- dla tych co, jeszcze pamiętają stary dobry DOSik
). Zatem teraz spokojnie możemy się już podłączyć telnetem na adres 192.168.1.1 - bez hasła.
Po podłączeniu się do OpenWRT wydajemy komendę: firstboot - to wyczyści partycję JFFS2 i wszystkie głupoty/zmiany jakie wprowadziliśmy (wprowadziłem). Po restarcie, wszystko powinno powrócić do normy - czysty / defaultowy OpenWTR
Mi się udało - choć bałem się, że będę musiał już rozkręcać mojego Linksys'a i próbować rzeźby po RS232.
Wam również życzę powodzenia przy odzyskiwaniu połączenia z OpenWRT
Pozdrawiam,
Aleksander i jego uzdrowiony Linksys WRT54G3G
Niestety Twoja propozycja nie zadziałała - z wysłaniem na siłę firmware'u po tftp.
Tzn. router ani razu nie odpowiadał na ping'a... (puszczonego z -t).
Ponieważ jednak udało mi się go przywrócić do życia, napiszę jak - dla potomnych... może komuś się jeszcze przyda, jak namota za bardzo w konfiguracji OpenWRT.
Więc:
Z ciekawości nieco podłamany... zapuściłem Network Monitor, aby zobaczyć czy ten WRT54G3G w ogóle przy restarcie coś wysyła w świat... okazało się, że przy uruchomieniu, po paru chwilach wysyłany jest faktycznie pakiet RTP/UDP (z adresu 192.168.1.1) o treści:
"Press reset now, to enter Failsafe!" - i faktycznie - spróbowałem wcisnąć reset przy kolejnym restarcie WRT54G3G, w momencie pojawienia się tego pakietu (co odpowiada zapaleniu się diody DMZ) należy wówczas wcisnąć przycisku 'reset' (tył obudowy) - wówczas wchodzimy w tryb 'Failsafe' - dioda DMZ będzie mrugać cały czas, podczas działania trybu Failsafe' - router uruchomi się używając czystego firmware - w moim przypadku samo czyste Kamikaze 7.0.9... pomijając wszystkie pliki jakie potworzyliśmy po jego instalacji (analogia do naciśnięcia F8 w MS-DOS do pominięcia autoexeca
Po podłączeniu się do OpenWRT wydajemy komendę: firstboot - to wyczyści partycję JFFS2 i wszystkie głupoty/zmiany jakie wprowadziliśmy (wprowadziłem). Po restarcie, wszystko powinno powrócić do normy - czysty / defaultowy OpenWTR
Mi się udało - choć bałem się, że będę musiał już rozkręcać mojego Linksys'a i próbować rzeźby po RS232.
Wam również życzę powodzenia przy odzyskiwaniu połączenia z OpenWRT
Pozdrawiam,
Aleksander i jego uzdrowiony Linksys WRT54G3G
- bob
- Guru bezprzewodowy
Godne polecenia. Dzięki za opis.
Miałem kilka razy podobny problem jednak do routera można było pingować i co ciekawe Twoją metodę właśnie stosowałem lecz nic ona nie dawała. Ale jak widać przypadki są różne.
Miałem kilka razy podobny problem jednak do routera można było pingować i co ciekawe Twoją metodę właśnie stosowałem lecz nic ona nie dawała. Ale jak widać przypadki są różne.
-
zDaleKi
- Stary bywalec bezprzewodowy
denkmal, ciekawy opis, trzeba chyba to dodać do FAQ.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- JacekG
- Stały użytkownik forum
BTS_CID2299 Merlin XU 870 WRT54G3G
- bob
- Guru bezprzewodowy
Testowałem tą wersję miesiąc temu i wielka szkoda, że nie wspiera NDIS i nie obsługuje 201 z Orange.JacekG pisze:Nowa wersja firmware v2.11.05 na Linksysie
-
dpaluszk
Jako że jestem nowy na tym forum na wstępie chciałem się przywitać.
Posiadam routerek WRT54g3g, abonament w plusgsm wraz ze stałym adresem IP. Jak prawidłowo skonfigurować to urządzonko, tzn. gdzie wpisać otrzymany stały adres IP?? Jak korzystałem przez dial-up to wpisywałem sam adres IP (bez gateway, maski, bądź dns) i wszystko działało. Jak tutaj to prawidłowo skonfigurować.
Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.
Posiadam routerek WRT54g3g, abonament w plusgsm wraz ze stałym adresem IP. Jak prawidłowo skonfigurować to urządzonko, tzn. gdzie wpisać otrzymany stały adres IP?? Jak korzystałem przez dial-up to wpisywałem sam adres IP (bez gateway, maski, bądź dns) i wszystko działało. Jak tutaj to prawidłowo skonfigurować.
Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam
Damian
Damian
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
dpaluszk, IP przydziela ci plus. Nie musisz nigdzie wpisywać tego IP. Automatycznie zostanie pobrany.
- bob
- Guru bezprzewodowy