Internet przez WiFi z PC do Laptopa
Moderator: Moderatorzy
- DoubleJabolG
- Początkujący użytkownik forum
Internet przez WiFi z PC do Laptopa
Posiadam Laptopa Acer z wbudowana karta WiFi. Zakupiłem Wireless USB Adapter TP-LINK'a do PC abym na laptopie mógł śmigać w necie po całym domu.
Ustawiłem go w programie na Access Point i wszystko niby chodzi. Laptop wykrywa sieć ale nie chce sie do niej podłączyc.
Wyskakuje mi jedynie komunikat: Trwa oczekiwanie na sieć...
I nic po jakimś czasie wyłącza się to i nic więcej się nie dzieje, mogę jedynie wybrać z listy połączenie sieciowe, z którym i tak sie nie połączy.
Gdy łącze PC z Laptopem w trybie ad-hoc łączą się ze sobą i oba wysyłają do siebie pakiety lecz już ich od siebie nie odbierają. No i sieć nie chodzi a net tym bardziej.
Co mógłbym zrobić z tym fantem? Bardzo proszę o pomoc bo już nie mam pomysłu na to.
W laptopie mam kartę Broadcom 802.11g a w PC-cie Wireless USB adapter TL-WN322G
Ustawiłem go w programie na Access Point i wszystko niby chodzi. Laptop wykrywa sieć ale nie chce sie do niej podłączyc.
Wyskakuje mi jedynie komunikat: Trwa oczekiwanie na sieć...
I nic po jakimś czasie wyłącza się to i nic więcej się nie dzieje, mogę jedynie wybrać z listy połączenie sieciowe, z którym i tak sie nie połączy.
Gdy łącze PC z Laptopem w trybie ad-hoc łączą się ze sobą i oba wysyłają do siebie pakiety lecz już ich od siebie nie odbierają. No i sieć nie chodzi a net tym bardziej.
Co mógłbym zrobić z tym fantem? Bardzo proszę o pomoc bo już nie mam pomysłu na to.
W laptopie mam kartę Broadcom 802.11g a w PC-cie Wireless USB adapter TL-WN322G
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Internet przez WiFi z PC do Laptopa
Masz np jakies firewalle, glownie na PCie?
- DoubleJabolG
Na PC-cie jak i na laptopie mam jedynie zapore systemu Windows.
Wyłączyłem ją na PC-cie i na Laptopie ale to nie pomogło, ciągle jest to samo.
Wyłączyłem ją na PC-cie i na Laptopie ale to nie pomogło, ciągle jest to samo.
- DoubleJabolG
Już połączyłem 2 PC z laptopem, miałem coś namieszane w ustawieniach na PC-cie. Odkryłem to gdy nie chodził mi net na 2 PC-cie.
Ale mam jeszcze jeden problem.
W PC-cie mam 3 kart sieciowe: 2 lan (jedna do neta, druga do 2 PC-ta) i WiFI która łączy się z laptopem. Udostępniłem połączenie internetowe z tej pierwszej, ale mam neta tylko na 2 kompie a w laptopie nie chce mi chodzić net, ale cala reszta ok, pingi ok(testowałem na UT
)
Laptop i PC-et jest połączony w trybie ad-hoc, czy ten tryb umożliwia w ogóle udostępnianie neta?
Ale mam jeszcze jeden problem.
W PC-cie mam 3 kart sieciowe: 2 lan (jedna do neta, druga do 2 PC-ta) i WiFI która łączy się z laptopem. Udostępniłem połączenie internetowe z tej pierwszej, ale mam neta tylko na 2 kompie a w laptopie nie chce mi chodzić net, ale cala reszta ok, pingi ok(testowałem na UT

Laptop i PC-et jest połączony w trybie ad-hoc, czy ten tryb umożliwia w ogóle udostępnianie neta?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Najpewniej problem lezy w tym, ze ICS udostepnia tylko na jeden interfejs sieciowy - najwyrazniej na sieciowke LAN do ktorej jest podlaczony PC2.
Rozwiazaniem w teorii bedzie zrobienie mostka sieciowego na PC1 miedzy sieciowka laczaca z PC2 i sieciowka radiowa. Nie wiem tylko jak w praktyce dziala mostek sieciowy z trybem Ad-Hoc
Rozwiazaniem w teorii bedzie zrobienie mostka sieciowego na PC1 miedzy sieciowka laczaca z PC2 i sieciowka radiowa. Nie wiem tylko jak w praktyce dziala mostek sieciowy z trybem Ad-Hoc
- DoubleJabolG
Ustawiałem mostek sieciowy miedzy PC 2 i Laptopem.
Po ustawieni takiego mostka wywala mi adres IP z karty WiFi na PC 1(nie ma tam nic)
Może jest jakieś inne rozwiązanie...
Po ustawieni takiego mostka wywala mi adres IP z karty WiFi na PC 1(nie ma tam nic)
Może jest jakieś inne rozwiązanie...
- wojteks
- *** Administrator ***
APC +router z WiFi (około 160zł jeżeli nie trzeba podnosić ttl i około 250 jeżeli trzeba)Może jest jakieś inne rozwiązanie...
Nie pomagam na PW!
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Ja też jestem zdania, że tu najlepiej sprawdzi się router z wbudowanym switchem i AP. Odpadnie całe zbędne konfigurowanie PC a funkcjonalność będzie o wiele większa.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- DoubleJabolG
A jeżeli odłączę PC 2 to będę mógł udostępnić laptopowi połączenie internetowe z PC 1 przez tryb ad-hoc? Bo bardziej mi zależy na internecie w lapku niż w 2PC-cie.
- wojteks
- *** Administrator ***
Teoretycznie powinno tak działać.DoubleJabolG pisze:A jeżeli odłączę PC 2
Nie pomagam na PW!
- DoubleJabolG
A wiec tak, jak odłączyłem PC2 to na laptopie zaczął śmigać net po "lekkiej" konfiguracji.
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy w trybie ad-hoc mogą pracować 3 komputery? Bo jeżeli tak to kupie jeszcze jeden adapter USB Wi Fi do PC2. I wtedy bd miał neta na wszystkich 3 kompach. Bo nie mogę zmostkować karty lan do PC2 i WiFi do laptopa.
Nie chce kupować routera bo moja sieć nie bd tak pracować długo. Jeszcze pól roku i siostra wyprowadzi sie z laptopem, a wtedy bd używać już tylko 1 PC-ta. Wydaje mi sie ze szkoda wydać na router sporo kasy jak za 30pln bd miał adapter USB.
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy w trybie ad-hoc mogą pracować 3 komputery? Bo jeżeli tak to kupie jeszcze jeden adapter USB Wi Fi do PC2. I wtedy bd miał neta na wszystkich 3 kompach. Bo nie mogę zmostkować karty lan do PC2 i WiFi do laptopa.
Nie chce kupować routera bo moja sieć nie bd tak pracować długo. Jeszcze pól roku i siostra wyprowadzi sie z laptopem, a wtedy bd używać już tylko 1 PC-ta. Wydaje mi sie ze szkoda wydać na router sporo kasy jak za 30pln bd miał adapter USB.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Naturalnie, że mogą. Jak nie przeszkadza Ci to, że aby na pozostałych komputerach był internet to ten udostępniający musi być włączony. To można tak rozwiązać Twój problem. Ewentualnie można by się pokusić o kupno takiej karty wi-fi co obsługuje tryb soft AP. I stworzyć taki programowy AP i na nim udostępnić połączenie. Zaś podłączanie się do niego nie różni się niczym od łączenia ze sprzętowym AP.DoubleJabolG pisze:Czy w trybie ad-hoc mogą pracować 3 komputery?
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
- DoubleJabolG
Jednak zmieniłem zdanie 
Jutro pójdę do sklepu i kupie router. Stworze porządną sieć i jakoś to bd. Przez pół roku na siebie zapracuje. Tak myślę.
Dzięki za pomoc. Temat do zamknięcia.

Jutro pójdę do sklepu i kupie router. Stworze porządną sieć i jakoś to bd. Przez pół roku na siebie zapracuje. Tak myślę.
Dzięki za pomoc. Temat do zamknięcia.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Na tym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>.
I cieszę się, że wybrałeś router tak jak sugerowałem.
I cieszę się, że wybrałeś router tak jak sugerowałem.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)