Internet przez WiFi z PC do Laptopa

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
DoubleJabolG
Początkujący użytkownik forum

Internet przez WiFi z PC do Laptopa

Post autor: DoubleJabolG »

Posiadam Laptopa Acer z wbudowana karta WiFi. Zakupiłem Wireless USB Adapter TP-LINK'a do PC abym na laptopie mógł śmigać w necie po całym domu.

Ustawiłem go w programie na Access Point i wszystko niby chodzi. Laptop wykrywa sieć ale nie chce sie do niej podłączyc.

Wyskakuje mi jedynie komunikat: Trwa oczekiwanie na sieć...

I nic po jakimś czasie wyłącza się to i nic więcej się nie dzieje, mogę jedynie wybrać z listy połączenie sieciowe, z którym i tak sie nie połączy.

Gdy łącze PC z Laptopem w trybie ad-hoc łączą się ze sobą i oba wysyłają do siebie pakiety lecz już ich od siebie nie odbierają. No i sieć nie chodzi a net tym bardziej.

Co mógłbym zrobić z tym fantem? Bardzo proszę o pomoc bo już nie mam pomysłu na to.

W laptopie mam kartę Broadcom 802.11g a w PC-cie Wireless USB adapter TL-WN322G
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Internet przez WiFi z PC do Laptopa

Post autor: Jo_gurt »

Masz np jakies firewalle, glownie na PCie?
Awatar użytkownika
DoubleJabolG

Na PC-cie jak i na laptopie mam jedynie zapore systemu Windows.
Wyłączyłem ją na PC-cie i na Laptopie ale to nie pomogło, ciągle jest to samo.
Awatar użytkownika
DoubleJabolG

Już połączyłem 2 PC z laptopem, miałem coś namieszane w ustawieniach na PC-cie. Odkryłem to gdy nie chodził mi net na 2 PC-cie.

Ale mam jeszcze jeden problem.

W PC-cie mam 3 kart sieciowe: 2 lan (jedna do neta, druga do 2 PC-ta) i WiFI która łączy się z laptopem. Udostępniłem połączenie internetowe z tej pierwszej, ale mam neta tylko na 2 kompie a w laptopie nie chce mi chodzić net, ale cala reszta ok, pingi ok(testowałem na UT :P)

Laptop i PC-et jest połączony w trybie ad-hoc, czy ten tryb umożliwia w ogóle udostępnianie neta?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Najpewniej problem lezy w tym, ze ICS udostepnia tylko na jeden interfejs sieciowy - najwyrazniej na sieciowke LAN do ktorej jest podlaczony PC2.
Rozwiazaniem w teorii bedzie zrobienie mostka sieciowego na PC1 miedzy sieciowka laczaca z PC2 i sieciowka radiowa. Nie wiem tylko jak w praktyce dziala mostek sieciowy z trybem Ad-Hoc
Awatar użytkownika
DoubleJabolG

Ustawiałem mostek sieciowy miedzy PC 2 i Laptopem.

Po ustawieni takiego mostka wywala mi adres IP z karty WiFi na PC 1(nie ma tam nic)

Może jest jakieś inne rozwiązanie...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Może jest jakieś inne rozwiązanie...
APC +router z WiFi (około 160zł jeżeli nie trzeba podnosić ttl i około 250 jeżeli trzeba)
Nie pomagam na PW!
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Ja też jestem zdania, że tu najlepiej sprawdzi się router z wbudowanym switchem i AP. Odpadnie całe zbędne konfigurowanie PC a funkcjonalność będzie o wiele większa.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
DoubleJabolG

A jeżeli odłączę PC 2 to będę mógł udostępnić laptopowi połączenie internetowe z PC 1 przez tryb ad-hoc? Bo bardziej mi zależy na internecie w lapku niż w 2PC-cie.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

DoubleJabolG pisze:A jeżeli odłączę PC 2
Teoretycznie powinno tak działać.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
DoubleJabolG

A wiec tak, jak odłączyłem PC2 to na laptopie zaczął śmigać net po "lekkiej" konfiguracji.

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy w trybie ad-hoc mogą pracować 3 komputery? Bo jeżeli tak to kupie jeszcze jeden adapter USB Wi Fi do PC2. I wtedy bd miał neta na wszystkich 3 kompach. Bo nie mogę zmostkować karty lan do PC2 i WiFi do laptopa.

Nie chce kupować routera bo moja sieć nie bd tak pracować długo. Jeszcze pól roku i siostra wyprowadzi sie z laptopem, a wtedy bd używać już tylko 1 PC-ta. Wydaje mi sie ze szkoda wydać na router sporo kasy jak za 30pln bd miał adapter USB.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

DoubleJabolG pisze:Czy w trybie ad-hoc mogą pracować 3 komputery?
Naturalnie, że mogą. Jak nie przeszkadza Ci to, że aby na pozostałych komputerach był internet to ten udostępniający musi być włączony. To można tak rozwiązać Twój problem. Ewentualnie można by się pokusić o kupno takiej karty wi-fi co obsługuje tryb soft AP. I stworzyć taki programowy AP i na nim udostępnić połączenie. Zaś podłączanie się do niego nie różni się niczym od łączenia ze sprzętowym AP.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
DoubleJabolG

Jednak zmieniłem zdanie :P

Jutro pójdę do sklepu i kupie router. Stworze porządną sieć i jakoś to bd. Przez pół roku na siebie zapracuje. Tak myślę.

Dzięki za pomoc. Temat do zamknięcia.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Na tym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>.

I cieszę się, że wybrałeś router tak jak sugerowałem.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ