Sferia nowa oferta internetu

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
TomaszUrban
Początkujący użytkownik forum

Re: Sferia nowa oferta internetu

Post autor: TomaszUrban »

Szok!! :szok:

Dziś odwiedziłem Dzielną, technik przyznał się że moje konto zostało przycięte. Nie potrafił sie z tego wytłumaczyć. gdy zapytałem co jesli wezmę nowe konto, stwierdził że przy podobnym użtkowaniu, tez mi zniszcza konto. NIE PRZEKROCZYŁEM ANI RAZU LIMITU a jednak obcieli mi dostęp. CZY TO JEST ZGODNE Z PRAWEM?

Panienka przyjmująca kolejną reklamację powiedziała" nie szkolono nas co mamy odpowiadać w takiej sytuacji"

opisze sprawe jeszcze raz do UKE i UOKIK ciekawe czy nie podchodzi to pod dyskryminację klienta.

Nie dajcie się zwodzić sferia niezgodnie z regulaminem przycina wam transfery, powiedziano mi to dziś OFICJALNIE na Dzielnej.
al-czerniawski
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: al-czerniawski »

TomaszUrban pisze:gdy zapytałem co jesli wezmę nowe konto, stwierdził że przy podobnym użtkowaniu, tez mi zniszcza konto.
Ciekawe jakie to było niezgodne z umową korzystanie z konta.
Na ile moja znajomość prawa pozwala sprawę ocenić to taka decyzja Sferii pachnie samosądem lub zwykłym okradaniem klienta. Sprawa pewnie bardziej dla prokuratora niż dla UKE i UOKIK.
Czekamy zatem kiedy ktoś poszkodowany zgłosi się do prokuratury z donosem o podejrzeniu popełnienia przestępstwa.
Z drugiej strony, obserwując różne fora jakby mniej pojawia się żalów wylewanych na Sferię. Czyżby jednak coś drgnęło? A może to tylko wiosenny optymizm klientów Sferii.
Paweł
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Paweł »

a gdzie sie podział Miecio , i jego ideały ?
może wyjaśni jak zwykle że to wszystko jest nie-zgodne z prawdą?
P.S.
przepraszam za złośliwości

[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-04-02, 22:27 ]
Poprawa błędu.
Ostatnio zmieniony 2008-04-02, 21:26 przez Paweł, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Paweł pisze:a gdzie sie podział Miecio , i jego ideały ?
Daj spokój. Czy całe zło to Miecio ? :]
Paweł
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Paweł »

bob pisze:
Daj spokój. Czy całe zło to Miecio ? :]
Absolutnie , nie mówię że Miecio to całe zło
tylko jestem ciekaw jego reakcji
zawsze mówił o sferii w samych superlatywach ,wiec jestem ciekaw jego odpowiedzi na powyższe zarzuty .
Miecio
Stały użytkownik forum

Post autor: Miecio »

No to widać jednak muszę się w tej sprawie wypowiedzieć... To nie chodzi o ideały, chodzi o rozwiązywanie i wyjaśnianie niejasności dotyczących usług. I całkowicie prywatnie udzielaną pomoc dla abonentów. Jak mam coś do powiedzenia to mówię. W przypadku rzekomego przycinania transferu nie mam nic do dodania i dlatego milczę. Howgh.
TomaszUrban pisze:Panienka przyjmująca kolejną reklamację powiedziała" nie szkolono nas co mamy odpowiadać w takiej sytuacji"
Popłakałem się ze śmiechu jak to przeczytałem... :D Jeśli na Dzielnej czy w BOKu ktoś Ci powiedział coś takiego, to złóż skargę. Prawdopodobnie w imieniu Sferii już nic więcej nigdy nie powie.
TomaszUrban pisze:opisze sprawe jeszcze raz do UKE i UOKIK ciekawe czy nie podchodzi to pod dyskryminację klienta.
Na pewno nie, od strony prawnej cała sprawa jest jasna. Jest dostęp do usług (słaby ale w tym wypadku chodzi o to czy w ogóle), reklamacje uznawane za zasadne. Indywidualnie proponowane konkretne rozwiązania problemu. Od strony prawnej się tego nie ugryzie, nie warto próbować.
Moje wypowiedzi to nie jest oficjalne stanowisko firmy.
Wypowiadam na podstawie własnych doświadczeń, informacji i opinii.
al-czerniawski

Miecio pisze:od strony prawnej cała sprawa jest jasna. Jest dostęp do usług (słaby ale w tym wypadku chodzi o to czy w ogóle), reklamacje uznawane za zasadne. Indywidualnie proponowane konkretne rozwiązania problemu. Od strony prawnej się tego nie ugryzie, nie warto próbować.
Czy to znaczy, że reklamacja samochodu, od którego odpadły tylko trzy koła też prawnie jest bezzasadna? I gdzie jest granica dostępu do usług? 1bph? :mrgreen:
Takie postępowanie Sferii świadczy o słabości jej informatyków. Jeśli jedyny sposób na dbałość o jakość usług to rozbójnicze wymuszanie na klientach odchodzenia do innych operatorów. :)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Miecio pisze:Od strony prawnej się tego nie ugryzie, nie warto próbować.
Ja bym raczej próbował jednak będąc w podobnej sytuacji. :cfaniak:
Miecio
Stały użytkownik forum

Post autor: Miecio »

al-czerniawski pisze:Czy to znaczy, że reklamacja samochodu, od którego odpadły tylko trzy koła też prawnie jest bezzasadna? I gdzie jest granica dostępu do usług? 1bph? :mrgreen:
Reklamacja samochodu, od którego odpadły trzy koła jest zasadna, bo takim nie pojeździsz. A internetem o prędkości 50 Kb/s pojeździsz. Wolno, ale dostęp do usług z punktu widzenia prawa jest. I tu właśnie przebiega ta granica.
bob pisze:Ja bym raczej próbował jednak będąc w podobnej sytuacji. :cfaniak:
Próbować można. Nic się w ten sposób nie straci. Noo, w sumie to czas.
al-czerniawski pisze:Takie postępowanie Sferii świadczy o słabości jej informatyków. Jeśli jedyny sposób na dbałość o jakość usług to rozbójnicze wymuszanie na klientach odchodzenia do innych operatorów. :)
A kto mówi o rozbójniczych wymuszeniach? Ze względów technicznych części abonentów są proponowane inne rozwiązania (transfernight) lub możliwość rozwiązania umowy. Z mojej strony EOT.
Moje wypowiedzi to nie jest oficjalne stanowisko firmy.
Wypowiadam na podstawie własnych doświadczeń, informacji i opinii.
al-czerniawski

Miecio pisze:A kto mówi o rozbójniczych wymuszeniach? Ze względów technicznych części abonentów są proponowane inne rozwiązania (transfernight) lub możliwość rozwiązania umowy.
Najpierw się zmusza klienta do korzystania za te same pieniądze z podłego łącza, a potem czeka na jego reakcję. A oficjalna oferta to przesyłanie danych z transferami do 2,4 lub 3,1 Mbps, a nie ograniczona na sztywno do ok. 50 kbps. Rozbójnicze, bo nie uzasadnione w żaden sposób. Rozbójnicze bo najpierw powinno się porozumieć z klientem. "Względy techniczne" mogą dopaść mnie a sąsiada już nie? Dlaczego? Ewidentnie wybiórcze traktowanie klientów na zasadzie Totolotka. A może złośliwości jakiegoś pracownika Sferii. Inaczej Sferia podałaby cień logicznego uzasadnienia dyskryminacyjnego traktowania klienta. No i normalnie powinna przeprosić klienta.
Miejmy nadzieję, że ta dyskusja jednak otworzy oczy decydentom za Sferii. :(
TomaszUrban

Miecio pisze:A kto mówi o rozbójniczych wymuszeniach? Ze względów technicznych części abonentów są proponowane inne rozwiązania (transfernight) lub możliwość rozwiązania umowy. Z mojej strony EOT.
Ja też podpisze się pod rozbojem. Gdyby sytuacja wyglądała następująco, ucięto transfer i dwa dni po ty, fakcie sferia sama się odzywa i przeprasza za zaistniałą sytuację i proponuje zminę taryfy lub zakończenie współpracy to rozumiem. Ale sytuacja jest inna, najpierw przycinany jest transfer, potem klient sam musi się zgłaszac do operatora. Operator udaje że nie wie o co chodzi i obiecuje rozwiązanie problemu technicznego w liście(co jest od początku absurdem). Tak na prawdę nie ma zamiaru nawet rozwiązac problemu bo już wie że klientowi sama zniszczyła transfer, wysyła mu więc po miesiącu list że juz się nie da korzystac z internetu z przyczyn takich a takich. Czemu więc zwodzi klienta przez miesiąc a nie powie mu przez telefon że już nie chce z nim współpracowac. klient traci czas łudzi się nadzieja że operator załatwi problem techniczny.

a tak na prawde to transfer jest przycinany jedynie z powodów znanych tylko operatorowi, uzytkownik nie złamał zasad nie przekroczył limitów i nieznane są mu te zasady przycinania netu, nie miał więc nawet możliwości skorygowania swojej aktywności w necie.

najgorsze ze Sferia w zamian proponuje 50% rabat który nie odzwierciedla stopnia obniżenia jakości uslugi licząc na naiwność klienta. Wszelkie niedogodności ze swojej winy równiez przerzuca na użytkownika.

A już najsmutniejsze jest to, że wyglada na to że jest to działanie w świetle prawa.
Ejdem

Post autor: Ejdem »

a jak można sprawdzić czy oni przycięli transfer? Ja niestety tez jestem użytkownikiem Sferi a pisze niestety ponieważ dosięgają mnie wszystkie wyzej wymienione problemy :cry:
al-czerniawski

Jeśli nie zablokowałeś sobie gniazda antenowego ułamaną końcówką i masz dobry zasięg wg wskaźnika na Axesstelu lub w programiku AnyDaty, a transfery nawet w nocy i w różnych lokalizacjach są mizerne, to prawie 100 %, że padłeś ofiarą szalonego sfermana.
Podaj swoje transfery mierzone najlepiej na stronie Sferii. Podaj też lokalizację z nazwą ulicy jeśli to Warszawa.
Ejdem

hej mieszkam na Pradze Północnej ulica Kaweczyńska, zasięg mam tutaj bardzo dobry wszystkie kreski. Właśnie zrobiłem sobie ten test szybkości i wyszedł mi taki wynik:
Wielkość pliku testowego 2.0 MB
Czas trwania testu 120 s
Przepustowość w warstwie aplikacji 136.04 kilobitów/s
Szacowana przepustowość w warstwie transmisji IP 163.24 kilobitów/s
Szacowana przepustowość łącza radiowego EVDO 307.20 kilobitów/s
al-czerniawski

Jak na możliwości techniczne Sferii to dość słabo.
Czy miałeś kiedyś lepiej? Czy w jakiś szczególny sposób korzystałeś z łącza np. kontakty z Alkaidą albo hurtowe ściąganie treści nieczystych? A może nieprawomyślne komentarze polityczne pod adresem miłościwie panującego nam rządu PO? :gwiazdki:
Czy miałeś możność zweryfikowania modemu na innym komputerze i odwrotnie komputera z innym modemem?
Jeśli nic z podobnych rzeczy i na Dzielnej potwierdzili Ci sprawność modemu, a Ty masz sprawny i czysty od wirusów czy innego śmiecia komputer to prawdopodobnie otrzymałeś w ten sposób zachętę do zmiany operatora. Prawdziwego uzasadnienia pewnie i tak nie otrzymasz.
Natomiast Twój opis może pomóc innym abonentom na uniknięcie podobnego nieszczęścia.
Awatar użytkownika
ksen
Stały użytkownik forum

Post autor: ksen »

al-czerniawski pisze:A może nieprawomyślne komentarze polityczne pod adresem miłościwie panującego nam rządu PO? :gwiazdki:
.
He,gdyby tak było to mnie by już dawno całkiem zblokowali.. :cfaniak:
S F E R I A MOTOROLA A1000 TECHNOMATE 9100
Awatar użytkownika
krowasc

Post autor: krowasc »

Bez jaj. Szacowaną przepustowość łącza radiowego EVDO mam od 2 miesięcy dokładnie taką samą: 76.8kb/s. Napisałem kolejną reklamację
W związku z uporczywym nieusuwaniem usterki zgłoszonym w reklamacji z dn. 6.02.2008 wnioskuję o obniżenie abonamentu za Usługę dostępu do internetu w taryfie TransferXL. Technologia EVDO, w jakiej wykonywane są połączenia wynosi 2.4 Mbita/s (2400 kbit/s). Od początku marca pomiary szybkości łącza dokonywane za pomocą strony http://transfery.sferia.net/bandwidth/setup wykazują stałą i niezmienną niezależnie od pory dnia "Szacowaną przepustowość łącza radiowego EVDO" na poziomie 76.8 kbit/s. W związku z tym wnoszę o zmniejszenie abonamentu do stosownego poziomu: 2.15 zł+ 3.66 zł (czynsz za dzierżawę internetowego urządzenia abonenckiego), w sumie 5.81 zł miesięcznie. Suma ta wyliczona została po podzieleniu aktualnej szybkości łącza ,tj. 76.8 kb/s przez technologicznie wykonalną 2400kb/s, co daje wynik 0.032 i następnie pomnożona przez cenę abonamentu 67.10 zł brutto.

W piśmie z Depatramentu Obsługi Klienta z dn. 3.03.2008 dot. reklamacji:

"W odpowiedzi na Pana reklamację z dn. 6/02/2008, niniejszym informujemy, że Pana reklamacja dotycząca obniżonej jakości Usługi dostępu do sieci Internet została uznana za zasadną.
Niemniej, weryfikacja Pana reklamacji przez Dział Techniczny oraz wykonana w tym celu analiza ruchu telekomunikacyjnego z Pana urządzenia internetowego wykazuje bardzo dużą częstotliwość i znaczną długość sesji oraz wynikające z tego duże obciążenia stacji bazowej, w której obszarze znajduje się Pana urządzenie internetowe."

Niniejszym informuję, że odkąd zaczęły się problemy z transferem (zrywanie połączeń) korzystam z połączenia dial-up z włączoną opcją ponownego wybierania numeru - stąd "bardzo duża częstotliwość", bo rozłącza mnie co chwilę. Poza tym jeśli oferujecie Państwo usługę stałego dostępu do internetu proszę nie dziwić się, że ktoś z niego korzysta kilka godzin dziennie. Zwalanie winy na abonenta nie jest fair.

W dalszej części pisma zaproponowano przejście na taryfę TransferNight lub rozwiązanie umowy. Żadne z tych rozwiązań nie satysfakcjonuje mnie. Nie interesuje mnie korzystanie z internetu przez 12 godzin na dobę, ani brak dostępu do tej usługi. Do niedawna byłem zadowolonym klientem Sferii i uzyskiwałem transfery nawet do 2.2Mb/s i chciałbym, żeby tak pozostało. z poważaniem
i dopiero po 6 mailach po tygodniu standartowo odpisali.
TomaszUrban

i co odpisali, ja na swoją reklamacje jeszcze czekam. Zachęcam się do dzielenia reklamacjami, bo te cytaty z pierwszej to gotowe pisemko które wysyłają każdemu.

Aha i jeszcze jedna ciekawa s[rawa że mniej więcej wszystkim obcięto dostęp na poczatku lutego.

Ciekawe jak to ustalili, na jakimś zebraniu? jakiś technik w genialnym widzie zaproponował dyrektorowi obcięcie klientów. Prawnik wraz ze specem od robienia ludziom wody z mózgu zapewnił 'nie ma sprawy" załatwimy tak że będzie wyglądało na problem techniczny nierozwiązywalny z naszej strony" Ciemny lud i tak nie będzie mógł nic zrobić bo będziemy palić głupa do końca.

Zostawimy sobie tylko takich klientów którzy prawie nic nie ściągają z netu bo na rynku jest ich pełno - dodał dyrektor sprzedaży.

Nie martwcie się- w końcu zabrał głos dyrektor marketingu- nowa kampani i tak ściągnie setki tysięcy głupich i naiwnych klientów. W końcu to Polska.

I tak to pewnie wygladało.

:brawa:

SFERIA - WSZYSTKO CO NAS DZIeli
Ejdem

to jest totalna porażka ręce od tego opadają :zdziwko:
Awatar użytkownika
krowasc

Post autor: krowasc »

Jedną reklamację mi już uznali, czekam na odpowiedź. Teraz testuję blueconnecta (na razie przez telefon) i się chyba na niego przesiądę.
Mal_pa

Post autor: Mal_pa »

Osobom zainteresowanym podłączeniem modemów Sferii do routera polecam stronę http://koppel.cz/cdmawifi/hardware
cysio
Stały użytkownik forum

Post autor: cysio »

Dokladnie tak jak pisze uzytkownik Mal_pa. Sa to najlepsze gotowe firmware przygotowane do obslugi modemow CDMA (sferia) i niektorych HSDPA na usb. Nie dajcie sie nabrac na magiczne rozwiazania za 800zl na allegro, jak mozna miec to samo za ~250zł (koszt specjalnego routera asusa jedyny wydatek)

:ok: :ok: :ok:
al-czerniawski

cysio pisze:magiczne rozwiazania za 800zl na allegro
Ponieważ Cysio nie wyjaśnia na czym polega "magiczność" rozwiązania zmuszony jestem zabrać głos. Zwłaszcza, że nie odpowiedział na mojego PW.
"Magiczność" wspomnianej aukcji to pełna informacja o oczekiwanych przez klienta parametrach routera i warunkach kompleksowej usługi przed podjęciem decyzji, a także zapłata dopiero po przyjęciu przez klienta wykonanej u niego usługi. Cena nie dotyczy tylko routera, co zdaje się sugerować Cysio. To wynika jasno z opisu tej jedynej takiej na Allegro aukcji. Reszta to wolna wola kupującego. :)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

cysio, poproszę o krótkie zajęcie stanowiska i całe szczęście tu jestem pewny, że z obu stron na odpowiednim poziomie. :)
cysio
Stały użytkownik forum

Post autor: cysio »

"Kompleksowa usluga" , czyli wgranie wolno dostepnego oprogramowania + gotowych skryptow za ~550zł (odliczajac juz koszt magicznego urzadzenia ktorym jest asus wl-500gp) to jest dla mnie jawne oszustwo i naciaganie zdesperowanych klientow sferii ktorzy maja wystarczajaco wlasnych problemow.

http://koppel.cz/cdmawifi/

Specjalnie tutaj znajduja sie gotowe firmware + skrypty do takich modemow jak anydata. Chetnie pomoge kazdemu za darmo w pomocy w konfiguracji (sam niestety nie jestem w zasiegu sferii).

Zawsze staram sie pomagac za darmo jak mnie to nic nie kosztuje a zazwyczaj mam sporo wiedzy do przekazania. To tak jakbym od ciebie bob chcial 500zl czy ile tam za soft do wrt54g3g obslugujacy nowe modemy poprzez zmiane vendora i product id...

I nie bede przymykac oka na taki proceder ,szczegolnie na forum gdzie zapewne al-czerniawski sam nabyl wiekszosc wiedzy.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

cysio pisze:to jest dla mnie jawne oszustwo i naciaganie zdesperowanych klientow sferii
Niekoniecznie to jest transakcja rynkowa. Część osób kupuje takie rozwiażanie ponieważ ma na to pieniądze. Nie sugeruj się wpisami na forum bo na PW miałem naprawdę różne przypadki. Od takich faktycznie zdesperowanych "bezgotówkowych" osób po prawdziwe przedsiębiorstwa, które w sposób zupełnie darmowy oszczędzając grube pieniądze załatwiły sobie swoje sprawy i się więcej nie pokazały.
cysio pisze:Zawsze staram sie pomagac za darmo jak mnie to nic nie kosztuje a zazwyczaj mam sporo wiedzy do przekazania.
To wiem i to się chwali i to cenię u Ciebie. Ale podejrzewam, że o swój business (interes) potrafisz zadbać w życiu tak jak i inni to robią.
cysio pisze:To tak jakbym od ciebie bob chcial 500zl czy ile tam za soft do wrt54g3g obslugujacy nowe modemy poprzez zmiane vendora i product id...
Pamiętaj jednak, że piszesz o Allegro z którego wiele osób zarabia na życie a nie o handlu na forum. Allegro to tego służy, żeby właśnie handlować a więc ktoś zarabia a ktoś wydaje to przecież normalne w kapitalizmie.
cysio pisze:I nie bede przymykac oka na taki proceder
Na forum taki proceder jest zabroniony i wolałbym, żebyście dalszy wątek tej rozmowy ciągnęli na PW.
Staram się tu zająć sprawiedliwe stanowisko ale wierzcie mi Panowie nie jest to łatwe gdy dwóch cennych użytkowników forum wpada w konflikt między sobą.
Jeśli kogoś uraziłem to jest mi niezmiernie przykro.
Pozdrawiam, bob.
jacek.w

Post autor: jacek.w »

Nie zgadzam się z opiniami użytkownika Al-czerniawski i Bob. W aukcjach na Allegro jest oferta cytuję: „Sprzedam i zainstaluję nowoczesny router sprzętowy do Internetu obsługujący modem USB : CDMA EVDO GPRS EDGE UMTS i inne„.
Zasadą Allegro jest umieszczanie dokładnego opisu sprzedawanego przedmiotu i jego zdjęć. A tego brakuje, zdjęcia przedstawiają coś innego - terminal Sferii i anteny. Co więcej sprzedający umieszcza informację że: „Modernizacja routera wiąże się jednak z ryzykiem utraty gwarancji producenta w przypadku powstania awarii w czasie eksploatacji, a uniemożliwiającej przywrócenie stanu pierwotnego„. Można zadać pytanie: jak się zepsuje to 0 odpowiedzialności?
Cysio ma rację.
Bob - jeśli Al-czerniawski ma zarabiać to niech przemyśli swoją ofertę.
Do moderatora - nie jest to zabroniony post o handlu na forum a opinia nt. „naciągania zdesperowanych klientów Sferii”
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

jacek.w pisze:Bob - jeśli Al-czerniawski ma zarabiać to niech przemyśli swoją ofertę.
Nie interesuje mnie oferta al-czerniawski, na Allegro. Nie zamierzam się jej nawet przyglądać. Czy Allegro nie ma swojego forum na ten temat ?
Proszę nie zarzucać oszustwa użytkownikom naszego forum wyciągając ich transakcje z Allegro. Samo Allegro nie jest w zainteresowaniu tego forum. ;)
jacek.w

Post autor: jacek.w »

Mal_pa pokazał sposób na samodzielne zrobienie routera do modemów Sferii.
Cysio zwrócił uwagę na magiczne rozwiązania z Allegro i wyraził swoją opinię na ten temat.
Al-czerniawski zabrał głos - tłumacząc na czym polega jego aukcja.
Bob zwrócił uwagę na sposób zarabiania na życie.
Ponieważ Bob pisał że stara się zająć sprawiedliwe stanowisko i że nie jest to łatwe pozwoliłem sobie zacytować treść aukcji jako źródła konfliktu.
Nie mam wpływu na to jakie wnioski wyciągnął Bob z tej lektury.
Nikomu nie zarzucałem oszustwa.
Oferta Al-czerniawski może być dobra wymaga tylko dopracowania. Jeśli ktoś ma pieniądze może z niej skorzystać. A jeśli ich nie ma zawsze może skorzystać z pomocy takich osób jak Cysio.
Jestem nowy i pozwolę sobie zacytować Boba:
Jeśli kogoś uraziłem to jest mi niezmiernie przykro.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

jacek.w pisze:Jeśli ktoś ma pieniądze może z niej skorzystać. A jeśli ich nie ma zawsze może skorzystać z pomocy takich osób jak Cysio.
Dokładnie o to chodzi. Przecież tak jest we wszystkich dziedzinach życia. :)
A za informację o alternatywnym sposobie cysiowi dziękuję. Przecież sam tu na forum przedstawiam od lat darmowe rozwiązania. ;)
ODPOWIEDZ