Globetrotter GPRS simdata problem

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
hms
Początkujący użytkownik forum

Globetrotter GPRS simdata problem

Post autor: hms »

Witam!
Odrazu napisze ze nie znalazlem rozwiazania mojego problemu na forum, jesli jest prosze o wyrozumialosc.

Zakupilem modem na PCMCIA Globetrotter GPRS - uzywany z plusa oraz nowa karte simdata, zainstalowalem stery z plytki Plusa; wszytko ok,wklepuje PIN,zasieg jest, kilkam "polacz" i wyskakuje blad:"Nie udalo sie polaczyc z Internetem,Wylacz i wlacz urzadzenie"
- co oczywiscie nie pomaga.

Zadzwonilem na pomoc techniczna Plusa (z Ery :cry: ) z pierwszym konsulatanetm rozmawialem 15min i sie rozlaczyl (przypadek?), drugi konsulant (30min) gadal rzeczowo; kazal mi sprawdzac konfiguracje modemu, polaczen sieciowych,ustawienia inicjujace,wybieranie numeru - wyskakuje blad 777. Pan, choc rzeczowy nie byl w stanie mi pomoc ale za 45min polaczen bede musial zaplacic.

Konsulant sugerowal ze zrodlem moich problemow moze byc niezainstalowany modem laptopa (z ktorym zreszta tez sa problemy instalacyjne)
Probowalem reinstalacji i dalej to samo-instalator nie prosi mnnie o wlozenie modemu, tak powinno byc? (w instrukcji jest napisane ze powinien).Kombinowalem na inne dposoby, takze bez efektow.

Swoja droga jakbym wczesniej czytal dokladnie forum to pewnie kupilbym modem z edge:]
Prosze o jakies rady co mam zrobic, zeby to zaczelo dzialac, siedze juz nad tym 3 godzine...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Globetrotter GPRS simdata problem

Post autor: ja.michal »

Może spróbuj wyłączyć modem w laptopie.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Czy modem jest widziany w systemie? Używasz do tego jakiejś aplikacji? Próbowałeś dial-up? Proponuję . Wyłączyć PIN w jakimś telefonie. Zainstalować same sterowniki. Zrobić dial-up. Wcześniej usunąć wszystko co z modemem związane. Zrób przywracanie systemu do daty,godziny pierwszej instalacji modemu i zrób jak pisałem. Napisz czy to pomogło.
hms

Wylaczanie modemu laptopa nic nie zmienia...

Tak, modem pcmcia jest widziany w systemie (win xp). Do uruchaminia polaczenia uzylem iPlus Manager'a (z plyty oryginalnej).

Przywracanie do daty chyba odpada, do lapka nie kupilem jeszcze baterii i przy starcie windy mam za kazdym razem rok 1980;)
Karty nie moge sprawdzic z telefonu, bo mam simlocka na ere.
Dodam ze przy instalacji modemu instaluje mi sie program WinPcap.
I co teraz?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

hms pisze:Do uruchaminia polaczenia uzylem iPlus Manager'a (z plyty oryginalnej).
Wywal to. :)

Zainstaluj oprogramowanie optiona jak już, a najlepiej same sterowniki i dial-up zrób.
Link w moim podpisie.
hms

Wywalilem wszystko i zainstalowalem sam modem, potem stery otiona i nie wiem c jest nie tak ale chyba zle skofigurowalem MM bo program nie nawiazuje polaczenia.
Nie mam juz sily...pol dnia poszloooo a efektow zero.
Awatar użytkownika
Jaco

hms pisze:zainstalowalem sam modem, potem stery otiona
A po co. :zdziwko:

Pisałem same sterowniki bez żadnych aplikacji do łączenia. PIN pójdź do kogoś kto ma fona w plusie i wyłącz. Potem zrób sobie dial-up według porad zawartych w :faq: .
hms

Przyjechala do mnie dziewucha a z nia telefon bez simlocka, wiec wylaczylem PIN.

Zainstalowalem stery od modemu a pozniej ustanowilem polaczenie dial-up wedlug wskazowek w FAQ i niestety nie dziala.

Przy wlaczaniu polaczenia sieciowego iPlus wyswietla mi blad 777 (nie mozna ustanowic polaczenia poniewaz modem w komputerze zdalnym nie dziala).Ponawia sam i dalej to samo.

Dioda na modemie caly czas miga jakby bylo ok... w sumie tak bylo caly czas.
Awatar użytkownika
Jaco

hms pisze:Dioda na modemie caly czas miga jakby bylo ok..
W optionie jeśli karta zaloguje się do sieci dioda powinna migać dwukrotnie w odstępach. Nie powinna migać sobie cały czas. Jeśli tak jest oznacza to że karta nie zalogowała się do sieci.Błąd 777 oznacza: Błąd 777: Próba połączenia nie udała się, ponieważ modem lub inne urządzenie łączące na komputerze zdalnym jest zepsute. http://support.microsoft.com/kb/318009/pl

[ Dodano: 2008-04-24, 21:09 ]
Może ten modem jest uszkodzony ?
hms

Dioda miga caly czas...
No wlasnie moze modem jest uszkodzony (sic!) bo sprobowalem wejsc na neta z telefonu i nie bylo problemu...

Kurcze... da sie jeszcze cos zrobic?

p.s. nie wiem czemu ale nie moge odp na pw
ja.michal jak mozesz to podeslij:)

p.s.2
W akcie desperacji przelozylem modem do drugiego slotu PCMCIA i co dziwne lapek polaczyl sie z netem, moze mam jeden slot uwalony? ehh
Tak czy inaczej dzieki wielkie za pomoc. "Pomogl" dla Was!!

Czy jest jakas mozliwosc sprawdzenia stanu konta przy takim polaczeniu?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

hms pisze:Czy jest jakas mozliwosc sprawdzenia stanu konta przy takim polaczeniu?
Ten temat był nawet w naszym <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38343#38343" target="_blank">»FAQ«</a> ale tu masz linka do tego wątku >Sprawdzanie stanu konta w usłudze Pre-paid<
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

hms pisze:drugi konsulant (30min) gadal rzeczowo
Hyhy - dzięki za info - ze mną rozmawiałeś ;)
Nie wpadłem na to, że w laptopie jest drugi port PCMCIA ;)
Awatar użytkownika
DJMETRIX
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DJMETRIX »

p.s.2
W akcie desperacji przelozylem modem do drugiego slotu PCMCIA i co dziwne lapek polaczyl sie z netem, moze mam jeden slot uwalony? ehh
Tak czy inaczej dzieki wielkie za pomoc. "Pomogl" dla Was!!
Prawdopodobnie miasz sloty PCMCIA I i II . Ja też tak miałem. Ten modem GSM chodzi na PCMCIA II .
Sony Vaio VPCF11ME - Alcatel One Touch Link Y858 Orange LTE
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Engelbert pisze:Hyhy - dzięki za info - ze mną rozmawiałeś
Brawo, brawo :)
Proszę jaki ten świat jest mały.
hms pisze:W akcie desperacji przelozylem modem do drugiego slotu PCMCIA i co dziwne lapek polaczyl sie z netem, moze mam jeden slot uwalony? ehh
Czy ten port działał wcześniej? Wiem, że były serie laptopów np. IBMa, gdzie są teoretycznie dwa sloty ale tylko jeden jest podłączony.

[ Dodano: 2008-04-25, 17:20 ]
DJMETRIX pisze:Prawdopodobnie miasz sloty PCMCIA I i II
Też jest to możliwe.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
hms

Engelbert, no widzisz hehe, jezeli naprawde to byles ty to mimo ze problem nie zostal rozwiazany to czulem ze obsluguje mnie osoba kompetetna i robi to profesjonalnie,pelna fachowosc hehe :D
Pierwszy konsultant poprostu dal ciala...

YaHooo, dzieki za linka;)

DJMETRIX, no to mi gwozdzia zabiles bo nie wiem, musze to sprawdzic, no chyba ze wiecie, lapek nie pierwszej mlodosci ale ladnie smiga Compaq evo n620c na PM

BliSki, szczerze mowiac nie wiem, bo sprzet zostal niedawno kupiony, a to pierwsza karta na PCMCIA ktora instalowalem...

Dzis siedzialem na necie w pracy 3,5 godz i wszytko dzialalo calkiem stabilnie, nie bylo zadnych zawieszek, ani razu nie zerwalo mi polaczenia, wiec chyba sukces.
Dzieki bardzo:))))))

A tak OT to pierwszy raz sie spotkalem z tak szybka reakcja na watek uzytkownikow tego forum, na innych bywa roznie.
I OT nr 2: moja dziewczyna zamiast PCMCIA mowi pe-ce-em-ce-i-amcia :rotfl:
Pozdrawiam! :hyhy:
Awatar użytkownika
DJMETRIX
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DJMETRIX »

Ten laptop nie jest az taki stary.Ale skoro ma dwa wejścia PCMCIA to możliwe ze sa to wersje I i II .Ale wazne ze działa
Sony Vaio VPCF11ME - Alcatel One Touch Link Y858 Orange LTE
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Widzę, że problem z GT GPRS i laptopami compaq to częsty przypadek. U mnie GT Combo EDGE też się wieszał. HP Compaq nx9005. GT Max pracuje lepiej chodź jak jest słaby zasięg potrafi się wykrzaczyć.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

ja.michal pisze:GT Max pracuje lepiej chodź jak jest słaby zasięg potrafi się wykrzaczyć.
A który nie potrafi ? :rotfl:
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

hms pisze:pierwszy raz sie spotkalem z tak szybka reakcja na watek uzytkownikow tego forum, na innych bywa roznie
Cieszymy się, że jesteś zadowolony :ok:
I jak widzisz piszą u nas najlepsi konsultanci z krajowych sieci komórkowych :ok: dlatego jesteśmy najlepszym polskim forum o tej tematyce :cwaniak:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
ODPOWIEDZ