Problem z iPlusem

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jaras7
Początkujący użytkownik forum

Problem z iPlusem

Post autor: jaras7 »

Witam
Rok temu kupiłem notebooka HP DV6000 z Vistą Home Premium i modemem Iplus Comander 2 Edge. Z tym modemem miałem naprawdę wiele przygód. Pomijam juz fakt, że na początku nie miałem zainstalowania go na Viście gdyż nie było jeszcze sterowników ... dopiero po jakimś czasie zauważyłem magiczny sposób na tym forum, a właściwie trick, który umożliwiał korzystanie z mobilnego internetu na tym systemie.
Po zainstalowaniu zacęły się schody ... internet rozłączał się, a jak już chodził to strasznie wolno, nawet najprostsze strony ładowały się koszmarnie długo. Próbowałem różnych sposobów z internetu, które miały na celu przyśpieszenie łącza, ale tak naprawdę nie odczułem zmiany.
To fakt, że mieszkam na odludziu, z dala od nadajników plusa, no ale toc hyba przesada, żeby modem o prędkości około 256kb/s ściagał pliki z prędkością 3,6 kb/s Czasem są takie dni, że prędkośc dochodzi do 9kb/s (na moje i tak mało) ... ale limit bardzo szybko się wyczerpuje i prędkość znowu spada do 2-3kb/s
Jak chciałem ściągać przez Torrenty to prędkość ściągania wynosiła 0-1kb/s

Wiem, że internet radiowy/bezprzewodowy to porażka szczególnie na takim odludziu
Z mapki zasięgu wynikało, że jestem na terenie zasięgu EDGE, więc nie wiem dlacze go tak jest. Nie uważacie, że powinien troszkę szybciej chodzić ?
Żadnej anteny do niego nie mam (nie wiem czy takie coś w ogóle pomaga).
Próbowałem robić w komputerze formata ... próbowałem różne systemy: Windows XP, Vista, Linux Ubuntu. Efekt zawsze taki sam.

Pytanie do specjalistów:
1)Czy taki modem jak mój powinien uzyskać większą prędkośc/ powinien być stabilniejszy?
2) Czy da się w jakiś sposób zwiększyć prędkość (nie wiem jakieś programy, sprzęt, anteny ... cokowliek) ? Czy po prostu ten modem jest taki pechowy ?

Proszę o porady
Awatar użytkownika
ztomasz
Stały użytkownik forum

Re: Problem z iPlusem

Post autor: ztomasz »

Z opisow jakie przekazujesz w wiekszosci przypadkow uzyskujesz predkosc GPRS czyli nie maksa jaki moze osiagnac modem. W internecie bezprzewodowym problem wystepuje rowniez po stronie dostepnosci czyli: zapchanych laczach, duzej ilosci przeprowadzanych rozmow itp. Problem najlepiej zglosic do technikow twojego operatora najlepiej mailowo. Ja w celu przyspieszenia netu zastosowalem rowniez program traffic compressor (niestety platny, zeby dobrze chodzil-obecnie usunalem) i ostatnio dodatek do firefoxa slogger (co powiem szczerze dalo niezlego kopa) no i cache przegladarki ustawilem na 400MB co powoduje wczytywanie grafik i innych takich bezposrednio z dysku twardego.
jaras7

Mierzyłem prędkośc na tej stronce: http://twojeip.wp.pl/?ticaid=15d2d#

Rezultat: "Twoja obecna prędkość łącza wynosi: 21,6kb/s :szok:
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

jaras7 pisze:Mierzyłem prędkośc na tej stronce: http://twojeip.wp.pl/?ticaid=15d2d#
To raczej zły pomysł. Ściągnij jakiś plik i napisz jak szybko się ściągało. ;)
jaras7

Ściągałem plik i prędkość oscylowała koło 3 kb/s (oczywiście po przekroczeniu limitu miesięcznego 1 gb), gdy nie ma wykorzystanego limitu prędkość zazwyczaj wynosi
5-max.12 kb/s
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

jaras7 pisze:modemem Iplus Comander 2 Edge
jaras7 pisze:Czy po prostu ten modem jest taki pechowy ?
Spróbuj na telefonie z EDGE jak to chodzi.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

bob pisze:Spróbuj na telefonie z EDGE jak to chodzi.
I jeszcze zrób test w nocy kiedy nadajniki nie sa obciążone.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Ewentualnie możesz sprawdzić gdzie jest jakiś BTS obsługujący EDGE i pojechać pod niego żeby być pewnym, że logujesz się na odpowiedni (być może mniej obciążony) BTS.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
ztomasz
Stały użytkownik forum

Post autor: ztomasz »

jaras7 pisze:Ściągałem plik i prędkość oscylowała koło 3 kb/s (oczywiście po przekroczeniu limitu miesięcznego 1 gb), gdy nie ma wykorzystanego limitu prędkość zazwyczaj wynosi
5-max.12 kb/s
Jesli otrzymujesz 5-12 to prawde mowiac nie jest to do konca prawidlowe. Chociaz z mojej strony moge powiedziec, ze w godzinach szczytu tez sa mniej wiecej takie srednie ze skokami do 30kB. Zaczelo to chodzic z takimi predkosciami jak wyslalem reklamacje do plusa. Oczywiscie odpowiedzi na reklamacje nie dostalem, ale zauwazylem zmiane predkosci. Sprobuj okolo 23 cos sciagac, ale oczywiscie po uzyskaniu juz dostepu do limitu 1GB i jesli bedzie tak jak do tej pory to reklamacja np. ze strony eboa.
ODPOWIEDZ