Mam do was pytanie.
O ile dBi moze mi maksymalnie wzrosnąć gdy połączę antenę panelową 7dBi do paraboli ???
Czy to w ogóle coś da ???
ant... panelowa 7 dBi

+parabola 65cm

Moderator: Moderatorzy
YaHooo, ja bym tu się nie zgodził. Bardzo często są to yagi z tym, że krótkie.YaHooo pisze:Raczej anten typu Yagi nie stosuje się w połączeniu z parabolą,
Kupiłem kiedyś antenę dookólna na gsm i umts. Zwróciłem bo zamiast dawać zysk zmniejszała go.YaHooo pisze:Ja osobiście sceptycznie podchodzę do rozwiązań wielozakresowych, szczególnie w tak dużym zakresie.
W takim razie cofam to co napisałem. Jak widziałem coś takiego to myslałem, że to jest falowód, a nie krótka Yagaja.michal pisze:Bardzo często są to yagi z tym, że krótkie.
Dziękuję, za sprostowanie. Zawsze się gubię w tych rodzajach antenja.michal pisze:Biquady to zazwyczaj panelowe.
To jest oczywiście podstawa. Wtedy maksymalnie wykorzystamy możliwości czaszyja.michal pisze:Oczywiście trzeba jeszcze odpowiednio ustawić to wszystko.![]()
Ale jak jest możliwość zwrotu, moim zdaniem można sobie potestowaćja.michal pisze:Nie polecam takich anten.![]()
Ja polecam jeśli jest blisko nadajnik a mury przeszkadzają w odbiorze.ja.michal pisze:Nie polecam takich anten.
Dokładnie jak mamy dobry sygnał za oknem, a w mieszkaniu już nie to w takim przypadku wystarczy nawet antena o małym zysku wystawiona za okno.bob pisze:Ja polecam jeśli jest blisko nadajnik a mury przeszkadzają w odbiorze.
W takim przypadku warto abyś opisał na forum doświadczenia z tym związane.us_strike pisze:Jak coś da to kupie czaszę 100cm i przymocuje yagi zamiast konwertera.
Jak długa jest ta yagi?Jak coś da to kupie czaszę 100cm i przymocuje yagi zamiast konwertera.
Trochę długa jak na promiennik do paraboli będzie.us_strike pisze:Wymiary [mm]
440x150
I dość ciężka.us_strike pisze:Masa [kg]
0.95
To jest problem długich Yagi, one są zbyt mocno kierunkowe i nie pokrywają całej czaszy promieniowaniem. Te krótkie Yagi stosowane przy WiFi jako promienniki to była dość specyficzna konstrukcja (krótka, mało elementów, szerokokątna)ja.michal pisze:Jest jeszcze sprawa gdzie jest punkt w yagi, który zbiera najwięcej. Chodzi mi o to, żeby ustawić tak tą yagi tak aby parabola skupiała fale w miejscu największego zysku.
Pocieszę Cię, że ja w iPlusie mam w Warszawie 1.5km do nadajnika, zasięg 1-2 kreski i niema nawet 500kbs. Dopiero jak na balkon wyjdę do zaczyna chodzić normalnie.rekin27 pisze:Download 1368kb/s
Jedynym problemem jest znalezienie zdolnego blacharza żeby wyklepał odpowiednio dużą parabolęja.michal pisze:Antena typu Cassegrain
Można też kupić, ale jest jeden problem... jak zawsze cenawojteks pisze:Jedynym problemem jest znalezienie zdolnego blacharza żeby wyklepał odpowiednio dużą parabolęja.michal pisze:Antena typu Cassegrain
Same czasze nie są drogie.Można też kupić, ale jest jeden problem... jak zawsze cena
Offset to nie parabola (to wycinek paraboli), jest tani bo stosowany w TVSAT ale przy większych rozmiarach cena rośnie kosmicznie. Na Cassegraina się nie nadaje.ja.michal pisze:Około 100zł za antenkę offsetową o średnicy 100cm
Wiem.wojteks pisze:Offset to nie parabola (to wycinek paraboli)
Offset jasne, że nie.wojteks pisze:Na Cassegraina się nie nadaje.
Reklamacja. Z tego co piszesz to przysłali Ci antenę WiFi.us_strike pisze:Co mam teraz zrobić???