OvisLink WL-5450AP plus D-Link DWL-G700AP

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: OvisLink WL-5450AP plus D-Link DWL-G700AP

Post autor: Jo_gurt »

paladyn pisze:i bedzie to mi dzialać na radiówce jak to zaloncze to bedzie net nawet jak wylonczy sie kompa z tego co neta biore ?
Jak polaczysz z tym Ovislinkiem o ktorym rozmawialismy wczesniej to powinno smigac :)
Do 70zl ciezko znalezc cos co by zalatwilo sprawe na wszystkie strony (czyli i odbieralo sygnal i rozdzielalo go na kompy)
paladyn pisze:i jeszcze jedno przydaloby sie takie cos zebym niemusial zadnych kabli puszczac bo chce przeniesc kompa do drugiego pokoju
Wlasnie po to jest wifi czyli polaczenie radiowe. Tylko komp ktory chcesz przeniesc musialby miec odpowiednia karte sieciowa (tez wifi).
paladyn
Użytkownik forum

Post autor: paladyn »

omg ja niekupilem nawet tamtego Ovislinka :( niebedzie takie cos zeby polączyc i bylo ? mam tylko 70 więc ;| tamtego niekupowalem
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

paladyn pisze:niebedzie takie cos zeby polączyc i bylo ?
Heheh, takie rzeczy to tylko w erze ;) Oczywiscie to tylko chuyt marketingowy.

Najtansze co znalazlem to cos takiego:
http://www.allegro.pl/item359053666_wyp ... pasma.html
i oba kompy musialyby byc na kablu.
paladyn
Użytkownik forum

to po ptakach :( nic, dzięki za pomoc, może się odezwe jeszcze ...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Moze by sie udalo cos uzywanego upolowac taniej, ale to trzebaby juz czatowac na allegro (nie mylic z gadaniem w chatroom'ach).
paladyn
Użytkownik forum

a co dokladniej mam szukac ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

1. Access Point (AP) z trybem klient (Client Mode)
2. Router bez modemu z mozliwoscia klonowania adresu MAC (i wifi jesli chcialbys podlaczyc kompy bez kabla)
Router mozna znalezc za ok 40zl. AP nie wiem. Ale 70zl to jednak mocne ograniczenie.
paladyn
Użytkownik forum

moglbys polukac na allegro za tym pierwszym
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

http://www.allegro.pl/item354983992_edi ... 06apg.html moze cos takiego? Ale kto wie, ryzyko, nie wiadomo czy dziala.
paladyn
Użytkownik forum

no to nie niebedzie ^^ kupie złom i co m z tego :D w dodatku niema tego zasilacza cos innego :)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

paladyn pisze:moglbys polukac na allegro za tym pierwszym
paladyn pisze:no to nie niebedzie ^^ kupie złom i co m z tego :D w dodatku niema tego zasilacza cos innego :)
paladyn, proszę o odrobinę wysiłku tego intelektualnego. To forum to nie przymierzalnia w C&A. ;)
paladyn
Użytkownik forum

ok przepraszam, w_ogole nieznam sie na tej branży i niechce popełnić głupstwa i wydać na darmo pieniędzy dlatego pytam i chce zeby mi ktoś znalazł jeśli to złe to najmocniej przepraszam :)
z poważaniem.

Poprawiono błąd.
Ostatnio zmieniony 2008-05-06, 20:16 przez paladyn, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

paladyn pisze:najmocniej przepraszam :)
Oj, nie to miałem na myśli, żebyś przepraszał. :) Zastosuj się do zasad forum o pisowni (zaczynamy z dużej litery zdania, bo chyba nie chcesz wypaść jak niektórzy tu co trollują.) :)
Pytaj bardziej konkretniej bo nasz Jo_gurt to szpenio jakich mało a więc korzystaj z dobrych rad a coś wyciągniesz dla siebie. ;)
paladyn
Użytkownik forum

no ok :) jak na razie wysępiłem od ojca 20 zł i mam już 90 zł na router ^^

[ Dodano: 2008-05-07, 17:18 ]
sorry za double post ale znalazlem takie coś zaproponowal mi to gosc ze sklepu

http://neostar.pl/sklep/product_info.ph ... ts_id=1440

bedzie takie cos ? przewodowo
xaoc
Początkujący użytkownik forum

Post autor: xaoc »

szukaj np. Ovislink WL- 5450 AP

Myślę że za 70 sie kupi. Ja mam postawiony ten AP wtrub Client odbiera neta z radiówki i dzieli. Ma dwa porty LAN. Ja do jednego mam podłącznonego D-Linka który rozsyła sygnał na dom, a do drugiego kabelek LAN do kompa stacjonarnego. Ty mozesz np. podłączyć 2 kable lan.
Nie wiem czy Cie dobrze zrozumiałem, ale w tych pieniądzach można tak kombinować.
Ewentualnie popatrz na sprzęt Planet. Nie wiam ja tam z APkami u nich, ale miałem kartę usb wifi i była SUPER.
pzd.
paladyn
Użytkownik forum

witam.
znalazlem takie coś byłoby ?
http://allegro.pl/item354249830_ovislin ... rakow.html

Forum uczestniczy w akcji: ,,Piszę poprawnie po polsku!"
Zanim wyślesz wiadomość, sprawdź jej poprawność.
Ostatnio zmieniony 2008-05-13, 18:30 przez paladyn, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

paladyn, z tego co wyczytalem takie urzadzenie bedzie OK, ale... no wlasnie. Drobne ale: trzeba bedzie upgrade'owac firmware na nowszy.
Zaznaczam, ze nie jestem do konca pewny tej informacji, znalazlem ja tutaj:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic724473.html
paladyn
Użytkownik forum

to <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> możę coś innego ? bo chcę kupić coś żeby to działało należycie.
Jeśli to kupie powinno mi działać ?
A tak w ogóle to jeśli to kupię to co będzie nie tak hehe że tak powiem..

[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-05-13, 19:52 ]
Pierwsze ostrzeżenie za niestosowanie się do wskazówek moderatora.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

paladyn pisze:to <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> możę coś innego ? bo chcę kupić coś żeby to działało należycie.
Jeśli to kupie powinno mi działać ?
A tak w ogóle to jeśli to kupię to co będzie nie tak hehe że tak powiem..
No to przecie ci juz podalem pare przykladow z ktorymi najbardziej prawdopodobne, ze zadziala. Niestety ciezko sie zmiescic z takim budzetem
Jesli to kupisz to powinno dzialac po zmianie firmware, ale zagwarantowac nic nie moge, bo nie mam tego sprzetu.
Nie tak moze nie byc nic a moze po prostu sie nie sprawdzic w tej roli.

PS. No i pisz w koncu te zdania duza litera i zwracaj uwage na pisownie, bo juz zarobiles ostrzezenie :P
paladyn
Użytkownik forum

Jo_gurt pisze:
paladyn pisze:to <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> możę coś innego ? Cytat przycięty przez Moderatora ->Jaco - Panie i Panowie tniemy zbędne cytaty!
To ja <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> heh, pójdę do sklepu ze sprzętem komputerowym i możę popytam tam pracowników ...

[ Dodano: 2008-05-14, 08:12 ]
paladyn pisze:
Jo_gurt pisze:
paladyn pisze:to <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> możęCytat przycięty przez Moderatora ->Jaco - Panie i Panowie tniemy zbędne cytaty!
"Chyba mam to czego mi potrzeba oto aukcja: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=354249830
Napisałem do tego gościa tak:
Witam.

Piszę w jedenej sprawie, mianowicie mam pytanie co "OVISLINK AirLive WL-5450 AP 54Mbps" Czy ten przedmiot umożliwia że będę miał na drugim komputerze internet przez cały czas nawet jak będzie wyłączony ten z którego czerpię ten internet ponieważ, mam taką sytuację. A jaśniej, posiadam dwa komputery, są one połączone zwykłym kablem sieciowym, na jednym z nich internet jest bezpośrednio z anteny czyli zawsze jest a ten drugi jest do niego podpięty, i jak wyłończe ten na którym jest bezpośrednio internet to na drugim też niema internetu (w ten sposób drugi komputer jest zależny wobec internetu), i tu rodzi się pytanie, Czy po załączeniu tego "OVISLINK AirLive WL-5450 AP 54Mbps", internet będzie przez cały czas, nawet jeśli komputer na którym jest bezpośrednio internet, będzie wyłączony ? Przypomne jeszcze że mam łącze internetu radiowe. (czyli radiówka). Karte tą od internetu mam przypiętą do płyty głównej a kabel z tależa na dachu jest podpięt y do tej karty.

Proszę o szybko odpowiedź i jasną ^^ ponieważ, nie jestem w tym zadnym expertem, pierwszy raz się o to natykam, a bardzo potrzebuje takiego czegoś co umożliwo to co pisalem wyżej.

A On mi odpisał tak:

WItam.
Z tego co Ty napisales nic nie da sie zrobic, jednak zeby miec niezaleznie internet na 2 komputerach to potrzebujesz AccessPointa z routerem.
Wydaje mi sie ze najlepszy do tego bedzie 5470AP dlatego ze ma 4 wyjscia LAN i ma funkcje Wireless Client Mode. Jesli nie zalezy CI na 4 LANach to 5460APv2 ma 2 wyjscia poza tym to to samo (nie ma tylko portu WAN). WLA-5200 tez ma ta funkcje.
Pewnie mozna to podlaczyc jeszcze poprzez WISP czy WDS ale nie mam pojecia o tym wiec nie powiem Ci jak ktory jest najlepszy.
Tylko zeby bylo jasne. Jesli chcesz zeby to dzialalo to podlaczasz to w ten sposob ze do APeka podlaczasz antene. Od APeka do komputera 1 i komputera 2 musisz dac kabel sieciowy (skretka).

Pozdrawiam
Irek

Co o tym sądzisz ?
Ostatnio zmieniony 2008-05-14, 09:55 przez paladyn, łącznie zmieniany 1 raz.
paladyn
Użytkownik forum

Proszę o szybko odpowiedz i ostatnią ^^
Znalazłem takie coś rozmawiałem juz ze specjalistą i mowi że niby to ale wole sie upewnić
oto aukcja:

http://www.allegro.pl/item359053666_wyp ... pasma.html

Widzę że troche ludzie tego nakupili bo tanio czy to mi wkońcu umożliwo to do czego dąże ? Ma tą opcje że będę miał internet jeśli wyłącze komputer na tym którym jest zamontowany internet. ?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Tak, to bedzie dobre. Podlaczasz antene z dachu zamist tej malej wbudowanej a kompy kablami do tego AP i wszystki znaki na niebie i ziemi mowia, ze bedzie dzialac ;)
paladyn
Użytkownik forum

Witam.
Otóż kupiłem ten OvisLink Air Live Wirelles AP- WL 5460AP (jakoś tak ^_^).
W paczce znalazłem ten OvisLink + kabel + zasilacz + antenka.
No i teraz <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> jak to podłączyć z tyłu jest wejście na zasilacz, 2 wejścia LAN i na jeszcze jedno pod którym piszew ANT.
Próbowałem to montować ale bez skutku robiłem zgodnie z instrukcjami "Konfiguracja routerów - tutorial" ale nic z tego, <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> może ja nie potrafie.
Prosiłbym o pomoc krok po korku co mam robić, jak podłączyć itd.
przemek20011
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: przemek20011 »

Wiesz co tak ogólnie to nic wiele nie napisałeś poza tym że kiupiłeś router napisz skąd masz neta itp itd troszkę więcej szczegółów to może się coś poradzi ;)
paladyn
Użytkownik forum

Mam internet radiowy, odbieram go poprzez kabel z anteny która jest na dachu, kabel prowadzony jest do karty internetowej, która wpięta jest w płyte główną.
Kupiłem ten OvisLink, ponieważ chce rozłączyć internet na dwa komputery co prawda już są rozłączone kablem sieciowym ale chce tak że jak sie wylonczy komputer ten na którym jest bezpośrednio internet (tzn, zamontowany) żeby był na drugim wtedy, bo jak mam połączone samym kablem sieciowym to wtedy niema internetu na drugim kompie jak wyloncze pierwszy (czyli ten na ktorym jest zamontowany internet).
No i po to kupiłem ten OvisLink 5460 AP, tyle że <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> jak to podłączyć, próbowałem ale nie potrafię hehe ^_-
Próbowałem robic tak jak w tym linku: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=57773#57773 o tamecie: Konfiguracja routerów do podziału łącza internetowego dla komputerów podłączonych za pomocą kabla (ethernetowa skrętka) i bezprzewodowo (WiFi). ale mi nie wykrywało internetu.
No dodam jeszcze że to kupiłem: http://www.allegro.pl/item359053666_wyp ... pasma.html

Dane Techniczne mozna zobaczyc w google ;)
Ostatnio zmieniony 2008-05-24, 14:55 przez paladyn, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

A w jaki sposób masz ten sam już dostęp na swojej karcie sieciowej? Masz połączenie PPPoE? To samo pytanie zadał ci też przemek20011 ale nie dałeś odpowiedzi. Ten sprzęt wystarczy tylko skonfigurować i będzie działał jak należy. Użyj zwykłego kabla nie skrętki. Mam ten sprzęt w domu i po konfiguracji na nim połączenia PPPoE (nie przeze mnie :hyhy: ) mogę swobodnie podłączyć dwa kompy i net na nich działa nie zależnie. :cfaniak:
paladyn
Użytkownik forum

Pisalem że jestem zielony heh :D więc <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font>, skoro już mam ten AP to pasowałoby jakoś to zrobić
przemek20011

Podepnij koncentryka do AP którego ustaw w trybie WISP, wpisz w WAN ustawienia od dostawcy, następnie znajdź w site surve twojedo dostawcę i połącz się z nim. Ustawenia DHCP daj na automatyczne, i w swoim kompie daj również automatyczne, lub przydziel je ręcznie. Powinno działać ;)
paladyn
Użytkownik forum

przemek20011 pisze:Podepnij koncentryka do AP którego ustaw w trybie WISP, wpisz w WAN ustawienia od dostawcy, następnie znajdź w site surve twojedo dostawcę i połącz się z nim. Ustawenia DHCP daj na automatyczne, i w swoim kompie daj również automatyczne, lub przydziel je ręcznie. Powinno działać ;)
No koncentryk potrafie podepiąć, ale ustawić trypy WISP i inne to <font color="#FF00FF"><b>»»nie wiem««</b></font> mógłbyś jaśniej po kroku gdzie co i jak ?? hehe sory za nie doświadczenie.
Mam też rozumieć że oba kable LAN mają być podpięte już do APeka?
przemek20011

Akurat tego modelu nie znam za dobrze z tego co wyczytałem to ma on 2 wejścia LAN więc twoje 2 kompy powinno obsłużyć(tak poza tematem najlepiej by było jakbyś miał 2 urządzenia jedno w trybie AP client drugie normalnie jako AP, i było by wszystko git)więc tak zaloguj się na AP i później postępuj zgodnie z instrukcją obsługi pamiętając o tym co napisałem Ci w poście wcześniej i powinno być ok tutaj masz instrukcję
http://sklep.euro.net.pl/download/WL-5460AP%20QSG.pdf
ODPOWIEDZ