Hej!
Mam 2 laptopy i dziś kupiłem ruter linksys wrt54gc. Wsio podłączyłem i działa połowa komputerów:)
Otóż drugi lapek nie ma wifi i działa z kartą na USB dołączoną do zestawu.
Ale mój ACER ma wbudowane wifi i NIE widzi rutera.
To pewnie moja wina, bo w ustawieniach security wpisałem dostęp tylko do ZNANYCH mac adrresów... i tu pojawia się problem.
Jak znależć mac adres mojego acera? ipconfig wyświetla zera! Widzi kartę sieciową a w mac adresie karty wifi wypisuje zera?
Chciałbym ograniczyć dostęp do sieci tylko po mac adresach i nie wiem jak ten acer to wymyślił:(
System VISTA, acer 5320
Z góry dziękuję za pomoc.
Lapek ACER + Vista+Linksys wrt54gc
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Lapek ACER + Vista+Linksys wrt54gc
Ja bym spróbował ustawić sobie w takim razie adres MAC na dowolnie wybrany
Można to zrobić za pomocą darmowego programu >MacMakeup<. Tylko nie wiem czy jest kompatybilny z Vistą. Jak nie to polecam trial programu o nazwie SMAC. Ten jest już kompatybilny z Vistą. Chyba, że ktoś wie jak ten adres odczytać, albo jeden z powyższych programów poda Ci autentyczny MAC karty.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Początkujący użytkownik forum
Już wiem gdzie jest problem. Jak ukrywam SSID sieci to głupi acer/vista nie widzą do czego mają się zalogować. Mac adres juz znalazłem i wpisalem. Od razu był ok, ale coś się rypało na seve settings:( Już jest OK.
Jak i gdzie wpisać i co, alby przy ukrytym SSID na ruterze winda zalogowała się do sieci?
Dzięki:)
EDIT: ok już wiem,że czasem tak jest. Tu na forum doczytałem. Dzięki:)
Jak i gdzie wpisać i co, alby przy ukrytym SSID na ruterze winda zalogowała się do sieci?
Dzięki:)
EDIT: ok już wiem,że czasem tak jest. Tu na forum doczytałem. Dzięki:)
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To nie jest wina systemu, ani karty że nie widzi. Ukrywanie SSID właśnie temu służy, żeby nie było taki łatwo zobaczyć siećkolan pisze:Jak ukrywam SSID sieci to głupi acer/vista nie widzą do czego mają się zalogować.

Pozdrawiam YaHooo