Lapek ACER + Vista+Linksys wrt54gc

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kolan
Początkujący użytkownik forum

Lapek ACER + Vista+Linksys wrt54gc

Post autor: kolan »

Hej!
Mam 2 laptopy i dziś kupiłem ruter linksys wrt54gc. Wsio podłączyłem i działa połowa komputerów:)

Otóż drugi lapek nie ma wifi i działa z kartą na USB dołączoną do zestawu.
Ale mój ACER ma wbudowane wifi i NIE widzi rutera.
To pewnie moja wina, bo w ustawieniach security wpisałem dostęp tylko do ZNANYCH mac adrresów... i tu pojawia się problem.

Jak znależć mac adres mojego acera? ipconfig wyświetla zera! Widzi kartę sieciową a w mac adresie karty wifi wypisuje zera?

Chciałbym ograniczyć dostęp do sieci tylko po mac adresach i nie wiem jak ten acer to wymyślił:(

System VISTA, acer 5320

Z góry dziękuję za pomoc.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Lapek ACER + Vista+Linksys wrt54gc

Post autor: YaHooo »

Ja bym spróbował ustawić sobie w takim razie adres MAC na dowolnie wybrany :] Można to zrobić za pomocą darmowego programu >MacMakeup<. Tylko nie wiem czy jest kompatybilny z Vistą. Jak nie to polecam trial programu o nazwie SMAC. Ten jest już kompatybilny z Vistą. Chyba, że ktoś wie jak ten adres odczytać, albo jeden z powyższych programów poda Ci autentyczny MAC karty.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
kolan
Początkujący użytkownik forum

Post autor: kolan »

Już wiem gdzie jest problem. Jak ukrywam SSID sieci to głupi acer/vista nie widzą do czego mają się zalogować. Mac adres juz znalazłem i wpisalem. Od razu był ok, ale coś się rypało na seve settings:( Już jest OK.

Jak i gdzie wpisać i co, alby przy ukrytym SSID na ruterze winda zalogowała się do sieci?

Dzięki:)

EDIT: ok już wiem,że czasem tak jest. Tu na forum doczytałem. Dzięki:)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

kolan pisze:Jak ukrywam SSID sieci to głupi acer/vista nie widzą do czego mają się zalogować.
To nie jest wina systemu, ani karty że nie widzi. Ukrywanie SSID właśnie temu służy, żeby nie było taki łatwo zobaczyć sieć :)
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
ODPOWIEDZ