[NEWS] Naziemna telewizja cyfrowa a internet
Moderator: Moderatorzy
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
[NEWS] Naziemna telewizja cyfrowa a internet
Tak mnie naszło takie pytanie po lekturze tego artykułu: >KLIK< Czy przypadkiem po wprowadzeniu cyfrowej telewizji naziemnej nie będziemy mieli nowych graczy jeżeli chodzi o internet dostarczany drogą radiową (że tak to nazwę).
Cytat z artykułu powyżej:
"Przejście na nadawanie cyfrowe pozwala zmieścić w eterze więcej stacji. Umożliwia nadawanie programów z obrazem i dźwiękiem lepszej jakości (w tym w technice HD), a w przyszłości wprowadzenie dodatkowych usług, np. dostępu do internetu."
Cytat z artykułu powyżej:
"Przejście na nadawanie cyfrowe pozwala zmieścić w eterze więcej stacji. Umożliwia nadawanie programów z obrazem i dźwiękiem lepszej jakości (w tym w technice HD), a w przyszłości wprowadzenie dodatkowych usług, np. dostępu do internetu."
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- DJ1910
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: [NEWS] Naziemna telewizja cyfrowa a internet
Hmmm, ciekawa opcja, z tym że bardziej ciekawe jest czy kłopotem nie bedzie kanał zwrotny i duze pingi jak to w przypadku neta po satce?
Ale wiecej sie dowiemy, jak pojawia sie opisy jakis konkretnych pomysłów i technologii.
Ale wiecej sie dowiemy, jak pojawia sie opisy jakis konkretnych pomysłów i technologii.
-
Też czekam na konkrety. Może coś się pojawi podobnie jak kiedyś internet w kablówkach o którym jeszcze przed jego wprowadzeniem niewielu się śniło 

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- bob
- Guru bezprzewodowy
A czy może o to chodzi bo kiedyś obiło się mi coś o uszy ?
http://pl.wikipedia.org/wiki/DVB-T
http://pl.wikipedia.org/wiki/DVB-T
-
O to właśnie chodzi bob. Dodam, że w wielu regionach kraju taką telewizję można już całkowicie za darmo odbierać. Problem w tym, że trzeba mieć odpowiedni telewizor lub przystawkę do starego TV zwaną boxem.
[ Dodano: 2008-05-10, 08:44 ]
Ale to nie zmienia faktu, że o dostarczaniu internetu takim medium jeszcze mało słychać.
Ale to nie zmienia faktu, że o dostarczaniu internetu takim medium jeszcze mało słychać.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- DJ1910
DVB-T jest coraz bardziej popularne w stanach, i paru krajach europy, a u nas pod tym kątem totalne zacofanie, chyba jakies testy są w planach, czy juz są robione. Nie chce mi sie wchodzic do tego linku z WIKI, ale kiedys wlasnie na tej stronie o tym czytalem i cos takiego tam jest napisane ( o rozwoju DVB-T w USA).
-
Cała Europa czy chce czy nie chce musi przejść na DVB-T, takie jest prawo.DJ1910 pisze:DVB-T jest coraz bardziej popularne w stanach, i paru krajach europy
Testy są już robione i daleko posunięteDJ1910 pisze:u nas pod tym kątem totalne zacofanie, chyba jakies testy są w planach, czy juz są robione

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Bardzo mnie ciekawi jakosc necika na czyms takim. Jak z pingami np. No i koszty technologii.
-
Ja o tych testach w kraju, to pisałem o TV. O internecie niestety nie mam danychJo_gurt pisze:Bardzo mnie ciekawi jakosc necika na czyms takim

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- Stały użytkownik forum
Wystarczy odpowiednia przystawka do komputera, są nawet dongle na usb z takimi małymi antenkami, kumpel pod wawą testował to na jakiejś zwykłej karcie DTV na pci na takiej własnie małej antence, odbiór miał dobry kiedy antena była przyłożona do ściany, potwierdza to jednak że nie konieczna jest jakas mocniejsza antena na dachuBliSki pisze:O to właśnie chodzi bob. Dodam, że w wielu regionach kraju taką telewizję można już całkowicie za darmo odbierać. Problem w tym, że trzeba mieć odpowiedni telewizor lub przystawkę do starego TV zwaną boxem.
edit
widzieliście jak wyglądają maszty do DVB-T ? to potężna inwestycja, wątpie czy lokalnych ISP na takie coś stać, chyba że isnieja też mniejszcze i tansze stacje nadawcze
edi2
ciekawy link
http://www.kvant-efir.com.ua/en/product ... -fir.shtml
i post kolesia z ukrainy który połączył się z siecią IP po DVB-T
http://www.linuxtv.org/mailinglists/lin ... 00143.html
i jeszcze
http://naziemna.pl/index.php?option=com ... &Itemid=31
- DJ1910
Dziś na TVN24 przedstawiono pewnie urządzenie do laptopów na USB które jest tunerem DVB-T i zwykłej analogowej telewizji naziemnej oraz rzecz jasna moze robic jako zwykly tuner do kablówki. I co do anteny którą daje producent do zestawu, to delikatnie mówiąc uznano ją za bezużyteczną do odbioru kanałów naziemnych jakie są emitowane w eter.
Ale może do DVB-T juz sie bedzie nadawać
albo w ogole gadali głupoty na jej temat.
Ale może do DVB-T juz sie bedzie nadawać

-
- Stały użytkownik forum
ostatnio pan Pawlak wspominał że zajmnie sie powszechnym dostępem do internetu
http://www.telix.pl/artykul/pawlak-chce ... 22655.html
Może jakis wniosek ? W koncu tylko panstwo bedzie stać na dofinansowanie stworzenia kanału zwrotnego w stacjach bazowych emitela a potem juz tylko darmowy internet w całes polsce
http://www.telix.pl/artykul/pawlak-chce ... 22655.html
Może jakis wniosek ? W koncu tylko panstwo bedzie stać na dofinansowanie stworzenia kanału zwrotnego w stacjach bazowych emitela a potem juz tylko darmowy internet w całes polsce

-
Chyba tej cyfrowej szybko się nie doczekamy: >Cyfrowy brak wizji<
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
- Stały użytkownik forum
internetu też nie
i odpWitam, troche czytałem o technologi cyfrowej tv naziemnej i dokopałem się do info o transmisji ip over dvb-t ( nie na odwrót ) Z tego co wiem wszystkie wasze stacje bazowe pozbawione są kanałów zwrotnych ale czy teoretycznie przy dodaniu kanału zwrotnego można by przeprowadzić szeroko dostępną transmisje ip over dvb-t i dostarczać dostęp do internetu na rozległych obszarach kraju?
Witam
Brak takich planów, technologicznie trudne i kosztowne
Jerzy Krzemień
---------------------------------------------------------------------------------
TP EmiTel sp. z o.o.; Centrum Zarządzania i Nadzoru Sieci
ul. Krzemionki 29; 30-525 Kraków
tel. 012 385 41 00; fax. 012 385 41 10
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
jakość i pingi na poziomie np.Sferii - na tych wolnych kanałach jeżeli coś kiedykolwiek ruszy,to najpewniej to będzie CDMA 1xEV-DO,jak w przypadku tego operatora i TPSA...Jo_gurt pisze:Bardzo mnie ciekawi jakosc necika na czyms takim. Jak z pingami np. No i koszty technologii.
[ Dodano: 2008-05-29, 07:51 ]
do DVB-T zwykle wystarczy mała antenka - np.ze Skrzycznego DVB-T jest nadawane z mocą 500W,a sieje na połowę województwa śląskiego i dociera aż pod Kraków.DJ1910 pisze:Ale może do DVB-T juz sie bedzie nadawać
A analog z tego samego nadajnika z mocą 100 kW ma może 3/4 zasięgu DVB-T na dużo mocniejszych antenach.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Dodatkowe materiały czyli
Stanowisko Prezesa Urzędu Komunikacji Elektronicznej
w sprawie wykorzystania częstotliwości dla telewizji mobilnej (np. DVB-H)
http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?pla ... &page=text
Stanowisko Prezesa Urzędu Komunikacji Elektronicznej
w sprawie wykorzystania częstotliwości dla telewizji mobilnej (np. DVB-H)
http://www.uke.gov.pl/uke/index.jsp?pla ... &page=text
- canidy
- Stary wyga bezprzewodowy
Ostatnio same prezenty, a gwiazdka dopiero za kilka miesięcy... 
Dzisiaj ruszyło w moim podwarszawskim mieście HSDPA, a wczoraj okazało się, że zupełnie przeoczyłem fakt posiadania Common Interface w TV, czyli slotu, który umożliwia podłączenie karty do DVB-T
Choć mój TV ma tylko głowicę do MPEG-2 to są karty translujące MPEG-4 na MPEG-2, w sumie dobre i to. U szwagra widziałem jak wygląda odbiór z DVB-T na odbiorniku z MPEG-4 w 52".
A wygląda to to rewelacyjnie!
Wybaczcie ten trochę taki OT...

Dzisiaj ruszyło w moim podwarszawskim mieście HSDPA, a wczoraj okazało się, że zupełnie przeoczyłem fakt posiadania Common Interface w TV, czyli slotu, który umożliwia podłączenie karty do DVB-T

Choć mój TV ma tylko głowicę do MPEG-2 to są karty translujące MPEG-4 na MPEG-2, w sumie dobre i to. U szwagra widziałem jak wygląda odbiór z DVB-T na odbiorniku z MPEG-4 w 52".
A wygląda to to rewelacyjnie!

Wybaczcie ten trochę taki OT...