Linksys WAG325N zawieszanie?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Linksys WAG325N zawieszanie?
Witam!
Mam problem z routerem Linksys WAG325N-EU ADSL2+ Gateway. Co jakiś czas (12h lub po odłączeniu kabla sieciowego) zawiesza się router-tak podejrzewam. Po odłączeniu zasilania i ponownym podłączeniu palą się wszystkie diody. Nie pomaga twardy restart. Czasami pomaga gdy odłączę zasilanie na >5min. Nie mogę się wbić na domyślny adres 192.168.1.1, nie odpowiadają pingi na adres bramy domyślnej. W kompie jest informacja o problemie z połączeniem lokalnym. Wówczas adres IP tego połączenia jest 169.254.52.154. Sytuacja powtarza się zarówno po podłączeniu kabla sieciowego do PC-ta jak i do laptopa.
Moja konfiguracja:
Encapsulation: RFC 2516 PPPoE
Multiplexing: VC
QoS Type: UBR
Autodetect: Disable
VPI: 0
VCI: 35
DSL Modulation: MultiMode
Keep Alive. Redial Period: 30 seconds
MTU: Auto
Local IP Address: 192.168.1.1
Subnet Mask: 255.255.255.0
DHCP Server: Enable
Starting IP Address: 192.168.1.100
Maximum Number of DHCP Users: 50
Client Lease Time: 0
Time Zone: (GMT+01:00) Sarajevo, Skopje, Warsaw, Zagreb
MAC Address Clone: Disabled
NAT: Enabled
RIP: Disabled
Wireless: Disabled
SPI Firewall Protection: Enabled
+Block Anonymous Internet Requests
+ Automatically adjust clock for daylight saving time
Internet Access Policy Status: Disable
Remote Management: Disable
SNMP: Disable
UPnP: Enable
Management via WLAN: Disable
IGMP Proxy: Disable
Firmware Version: V1.00.11
Mam Net24 na łączach TPSA, WinXP SP2. Zmieniłem User name i password dla gateway.
Szukałem na tym forum i w google ale wszędzie ludzie piszą, że nie mają żadnych problemów z tym routerem. Czy moglibyście jakoś pomóc lub zasugerować co powinienem zrobić? Być może robię coś nie tak bo dopiero od niedawna mam router.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
Mam problem z routerem Linksys WAG325N-EU ADSL2+ Gateway. Co jakiś czas (12h lub po odłączeniu kabla sieciowego) zawiesza się router-tak podejrzewam. Po odłączeniu zasilania i ponownym podłączeniu palą się wszystkie diody. Nie pomaga twardy restart. Czasami pomaga gdy odłączę zasilanie na >5min. Nie mogę się wbić na domyślny adres 192.168.1.1, nie odpowiadają pingi na adres bramy domyślnej. W kompie jest informacja o problemie z połączeniem lokalnym. Wówczas adres IP tego połączenia jest 169.254.52.154. Sytuacja powtarza się zarówno po podłączeniu kabla sieciowego do PC-ta jak i do laptopa.
Moja konfiguracja:
Encapsulation: RFC 2516 PPPoE
Multiplexing: VC
QoS Type: UBR
Autodetect: Disable
VPI: 0
VCI: 35
DSL Modulation: MultiMode
Keep Alive. Redial Period: 30 seconds
MTU: Auto
Local IP Address: 192.168.1.1
Subnet Mask: 255.255.255.0
DHCP Server: Enable
Starting IP Address: 192.168.1.100
Maximum Number of DHCP Users: 50
Client Lease Time: 0
Time Zone: (GMT+01:00) Sarajevo, Skopje, Warsaw, Zagreb
MAC Address Clone: Disabled
NAT: Enabled
RIP: Disabled
Wireless: Disabled
SPI Firewall Protection: Enabled
+Block Anonymous Internet Requests
+ Automatically adjust clock for daylight saving time
Internet Access Policy Status: Disable
Remote Management: Disable
SNMP: Disable
UPnP: Enable
Management via WLAN: Disable
IGMP Proxy: Disable
Firmware Version: V1.00.11
Mam Net24 na łączach TPSA, WinXP SP2. Zmieniłem User name i password dla gateway.
Szukałem na tym forum i w google ale wszędzie ludzie piszą, że nie mają żadnych problemów z tym routerem. Czy moglibyście jakoś pomóc lub zasugerować co powinienem zrobić? Być może robię coś nie tak bo dopiero od niedawna mam router.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Linksys WAG325N zawieszanie?
Tzn chodzi o ten sprzetowy przycisk do resetu?uzytkownik pisze:Nie pomaga twardy restart.
Probowales zmienic firmware?
Jesli tak to na moje sprzet jest uszkodzony

-
Tak przycisk z tyłu routerea.
Na razie nie chciałem zmieniać firmware, ponieważ sprzęt kupiłem już używany a osoba, która mi go sprzedawała zapewniała, że sprzęt jest w pełni sprawny. Data produkcji jest 06-2007 - tak więc prawie rok.
"Zawieszanie" routera występuje najczęściej po odłączeniu kabla ethernetowego, ale czasami również w trakcie korzystania z internetu.
A czy jest możliwość oddania do serwisu na warunkach pogwarancyjnych aby sprawdzili czy ze sprzętem jest wszystko ok? Niestety nie znam nikogo, kto by się dobrze znał na tego typu sprzęcie i kto mógłby go przetestować.
Na razie nie chciałem zmieniać firmware, ponieważ sprzęt kupiłem już używany a osoba, która mi go sprzedawała zapewniała, że sprzęt jest w pełni sprawny. Data produkcji jest 06-2007 - tak więc prawie rok.
"Zawieszanie" routera występuje najczęściej po odłączeniu kabla ethernetowego, ale czasami również w trakcie korzystania z internetu.
A czy jest możliwość oddania do serwisu na warunkach pogwarancyjnych aby sprawdzili czy ze sprzętem jest wszystko ok? Niestety nie znam nikogo, kto by się dobrze znał na tego typu sprzęcie i kto mógłby go przetestować.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Zadzwon moze na obsluge linksysa i zapytaj o mozliwosc diagnozy.
A gwarancji nie ma? W koncu "prawie" rok.
A gwarancji nie ma? W koncu "prawie" rok.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Ja na swojego linksysa mam 3 lata.Jo_gurt pisze:A gwarancji nie ma? W koncu "prawie" rok.

-
No niestety gwarancji nie ma kupowałem od gościa z Anglii, który zaś kupił sprzęt na e-bay-u. Gdy kupowałem ten router to sądziłem, że gwarancja nie będzie potrzebna bo sprzęt ten wszędzie był opisywany jako niezawodny.
A czy ja mogę robić coś nie tak i powodować takim postępowaniem "zawieszanie" routera? Trochę pokrętne tłumaczenie/zapytanie
A czy ja mogę robić coś nie tak i powodować takim postępowaniem "zawieszanie" routera? Trochę pokrętne tłumaczenie/zapytanie

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Nie wydaje mi sie wlasnie, zeby jakas konfiguracja mogla powodowac takie zachowanie.
Sprobowalbym jednak zmiane firmware.
Sprobowalbym jednak zmiane firmware.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Nie wiem czy jakoś tą gwarancję przez telefon nie załatwisz podając numer seryjny. Spróbuj może. Szkoda by było bo pewnie jest jeszcze dwa lata.uzytkownik pisze:No niestety gwarancji nie ma kupowałem od gościa z Anglii,
-
Z tego co udało mi się wyczytać na stronie Linksys-a to naprawa gwarancyjna jest honorowana tylko z dowodem zakupubob pisze:Nie wiem czy jakoś tą gwarancję przez telefon nie załatwisz podając numer seryjny.