Internet z hotspota

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Avenger
Początkujący użytkownik forum

Internet z hotspota

Post autor: Avenger »

Sytuacja jest taka: uczelnia udostępnia za darmo internet w pobliżu wydziału, a ja mieszkam ok 500m od niego. Przy samym wydziale jakość połączenia na zintegrowanej z moim laptopem karcie wynosi 4/5, w odległości ok. 150-200m już całkowicie tracę łączność.

Planuję zakup anteny Yagi 19dB i wycelowanie jej w maszt. Przeszkodą terenową jest drzewo sztuk 1 ;) Czy ma to szanse zadziałać? Jak duże?

Obrazek

A tu link do strony dostawcy internetu:
http://www.man.koszalin.pl/index.php?ak=o_nas
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Internet z hotspota

Post autor: ja.michal »

Zależy jak mocną mają antenę na uczelni. Skoro 150-200m i koniec to nie wiem czy yagi coś pomoże.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Jeżeli antena jest na powietrzu oraz kupisz prawdziwą Yagi 19dBi, a nie jakiś "home made" z allegro to może działać. Jednak niepokoi mnie
Avenger pisze:Przeszkodą terenową jest drzewo sztuk 1
Jeżeli stoi w linii łączącej anteny to szanse są naprawdę małe. Jednak jak masz możliwość zwrotu zakupionej anteny to spróbować nie zaszkodzi.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Avenger

No właśnie, zasięg mają chyba kiepski... Ale z drugiej strony odległość też nie jest jakaś porażająca.
To jaka antena rokuje największe szanse powodzenia "operacji"? Chciałbym coś taniego, w granicach 100zł. W Netusie (chyba mają nie najgorszą opinię) jest np. jeszcze antena panelowa 18dB, a nawet paraboliczna 21dB. Może któraś z nich będzie lepsza od Yagi w tym przypadku?
Co do tych drzew, to są one ustawione w rzędzie jedno za drugim wzdłuż ulicy Śniadeckich (-> mapka), prześwit jest minimalny, no ale nie jest też tak, że sygnał musiałby lecieć przez środek drzewa (sorry za niefachowe słownictwo ;)).

BTW Dzięki za dotychczasowe odpowiedzi.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Avenger pisze:a nawet paraboliczna 21dB
Ta będzie raczej lepsza. Czasza lepiej zbiera. Panel jest płaski.
Po 2 to pewnie offsetowa antena a nie paraboliczna. ;)

http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=88279#88279
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Avenger pisze:To jaka antena rokuje największe szanse powodzenia "operacji"?
Odpowiedź brzmi: jak najmocniejsza oraz jak najbardziej kierunkowa :) Jak masz chęć to możesz zbudować takiego np. biquada i wmontować go do czaszy offsetowej. Przy starannym wykonaniu można osiągnąć około 20dBi. Opis masz w tym wątku co podał ja.michal.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Avenger

ja.michal pisze: Po 2 to pewnie offsetowa antena a nie paraboliczna. ;)
Nie wiem, nie znam sie, ale z opisu wynika, że parabola.
Dokładnie chodziło mi o coś takiego:
http://netus.sote.pl/p,pl,285,antena+pa ... 4+ghz.html
Może być?
Samodzielna budowa to raczej ostateczność, brak czasu i umiejętności :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Avenger, to parabola ta z linka. ;)
Moim zdaniem wygodniejsza do wifi niż offset. Kierujesz ją po prostu na AP.
Powinno być ok.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Moim zdaniem wygodniejsza do wifi niż offset.
Jeśli się ustawia "na oko" to rzeczywiście. Ja osobiście ustawiałbym na maksymalną siłę sygnału odczytanej za pomocą NetStumblera. W takim przypadku nie ma znaczenia czy to offset czy klasyczna parabola.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

YaHooo, chodzi mi, że offset wygodniej zamontować na maszcie. Parabola musi być tak śmiesznie zwieszona na dół. ;) Mało wygodny montaż i ustawianie. :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:chodzi mi, że offset wygodniej zamontować na maszcie. Parabola musi być tak śmiesznie zwieszona na dół.
Z tego co wiem to parabola na być skierowana bezpośrednio w antenę nadawczą, zaś offset powinien być skierowany pod antenę nadawczą (chodzi mi tu o to, że promiennik patrzy pod anetnę nadawczą)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Dokładnie YaHooo. ;) Dlatego łatwiej na maszcie parabole instalować. :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

ja.michal pisze:YaHooo, chodzi mi, że offset wygodniej zamontować na maszcie. Parabola musi być tak śmiesznie zwieszona na dół. ;) Mało wygodny montaż i ustawianie.
ja.michal pisze:Dokładnie YaHooo. ;) Dlatego łatwiej na maszcie parabole instalować. :)
Ale kurcze mętlik robisz. Parabola to nie offset.

Oba rodzaje anten instaluje się łatwo (przeważnie na 1 cybant czasami na 2) a sygnał zawsze należy sprawdzać jakąś kartą WiFi i NetStumblerem bo nawet parabole można źle/niedokładnie wycelować albo złą polaryzację ustawić.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

wojteks pisze:Oba rodzaje anten instaluje się łatwo (przeważnie na 1 cybant czasami na 2) a sygnał zawsze należy sprawdzać jakąś kartą WiFi i NetStumblerem
Też jestem tego samego zdania. Zawsze tak ustawiam anteny. Najpierw "na oko" a później dokładniej na max sygnału.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

wojteks sorry pisałem z doskoku do kompa i poprzestawiałem. ;) Zalatany byłem.
ODPOWIEDZ