Planuję zakup anteny Yagi 19dB i wycelowanie jej w maszt. Przeszkodą terenową jest drzewo sztuk 1

A tu link do strony dostawcy internetu:
http://www.man.koszalin.pl/index.php?ak=o_nas
Moderator: Moderatorzy
Jeżeli stoi w linii łączącej anteny to szanse są naprawdę małe. Jednak jak masz możliwość zwrotu zakupionej anteny to spróbować nie zaszkodzi.Avenger pisze:Przeszkodą terenową jest drzewo sztuk 1
Ta będzie raczej lepsza. Czasza lepiej zbiera. Panel jest płaski.Avenger pisze:a nawet paraboliczna 21dB
Odpowiedź brzmi: jak najmocniejsza oraz jak najbardziej kierunkowaAvenger pisze:To jaka antena rokuje największe szanse powodzenia "operacji"?
Nie wiem, nie znam sie, ale z opisu wynika, że parabola.ja.michal pisze: Po 2 to pewnie offsetowa antena a nie paraboliczna.![]()
Jeśli się ustawia "na oko" to rzeczywiście. Ja osobiście ustawiałbym na maksymalną siłę sygnału odczytanej za pomocą NetStumblera. W takim przypadku nie ma znaczenia czy to offset czy klasyczna parabola.ja.michal pisze:Moim zdaniem wygodniejsza do wifi niż offset.
Z tego co wiem to parabola na być skierowana bezpośrednio w antenę nadawczą, zaś offset powinien być skierowany pod antenę nadawczą (chodzi mi tu o to, że promiennik patrzy pod anetnę nadawczą)ja.michal pisze:chodzi mi, że offset wygodniej zamontować na maszcie. Parabola musi być tak śmiesznie zwieszona na dół.
ja.michal pisze:YaHooo, chodzi mi, że offset wygodniej zamontować na maszcie. Parabola musi być tak śmiesznie zwieszona na dół.Mało wygodny montaż i ustawianie.
Ale kurcze mętlik robisz. Parabola to nie offset.ja.michal pisze:Dokładnie YaHooo.Dlatego łatwiej na maszcie parabole instalować.
Też jestem tego samego zdania. Zawsze tak ustawiam anteny. Najpierw "na oko" a później dokładniej na max sygnału.wojteks pisze:Oba rodzaje anten instaluje się łatwo (przeważnie na 1 cybant czasami na 2) a sygnał zawsze należy sprawdzać jakąś kartą WiFi i NetStumblerem