Problemy z HUAWEI E220

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Sniper512
Stały użytkownik forum

Problemy z HUAWEI E220

Post autor: Sniper512 »

Witam drogich forumowiczów. Z góry przepraszam, bo być może taki temat już jest - ale sprawa jest poważna.

Otóż mam bardzo poważne problemy z modemem Huawei E220.

Od tygodnia mam zasięg HSDPA - ponieważ w mojej okolicy rozbudowali przekaźniki UMTS - nie jest to może 7,2 Mb/s, ale maksymalna przepustowość to teraz 1,8Mb/s.

Jestem bardzo zadowolony, bo internet działa mi teraz zdecydowanie lepiej niż Neostrada 512 u kolegi :ok:

Wszystko ładnie pięknie, aż do pewnego momentu :(

Jeśli odłączę modem, komputer standardowo uruchamia się jakieś 30s do momentu pokazania się wszystkich ikonek na pulpicie. Nie wiem czy sprzęt ma jakieś znaczenie, ale wypiszę:
- Core 2 Duo E8200 ~2,66Ghz
- 2 x 1GB Ram Kingston HyperX 1033Mhz
- ZOTAC 9600GT AMP Edition

No i teraz jak podłącze modem, komputer podczas wczytywania Windows, czasami się zawiesi.

Z początku myślałem że to wina systemu, sterowników - trochę się na tym znam - nawet w ciągu jednego tygodnia miałem 3 formaty. Ale szczęście chciało, że pewnego dnia (wczoraj) odłączyłem modem, bo pożyczałem go koledze...

Wuala!!

Komputer się nie zawiesił!!

Mało tego, jeśli chodzi o zawieszanie to pikuś. Jak mam podłączone modem, to jak jest ten ekran w Windows XP 'Zapraszamy' - to wczytuje się z jakieś 3 minuty, potem jest pulpit, ale bez ikonek i paska, muszę czekać jakieś 10min, dopiero potem się wszystko ładuje.
Marnuje prawie cały kwadrans na czekanie.
Natomiast jeżeli odłączę modem, wszystko tak jakby z przebudzenia dostaje kopa i natychmiast się uruchamia.

Ewidentna przyczyna - modem.

Proszę was o pomoc.
Ostatnio zmieniony 2008-05-26, 08:26 przez Sniper512, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Problemy z HUAWEI E220

Post autor: wojteks »

Sniper512 pisze:Ewidentna przyczyna - modem.
Albo ustawienia portów USB w kompie/zasilanie w portach USB.

Czy modem masz podłączony oryginalnym kablem podłączanym do 2 USB?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Sniper512
Stały użytkownik forum

wojteks pisze: Czy modem masz podłączony oryginalnym kablem podłączanym do 2 USB?
Tak, ten kabel, ale podłączony pod jedno USB - dodatkowo do tego kabel przedłużający o długości 2m...
Boras
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Boras »

Sniper512 pisze: Tak, ten kabel, ale podłączony pod jedno USB
A próbowałeś podłączyć tak jak jest to zalecane?(czyli do dwóch USB) Może w tym tkwi przyczyna Twojego problemu.
Awatar użytkownika
Sniper512
Stały użytkownik forum

Eksperymentowałem... Po podłączeniu urządzenia do innego portu niż miałem, w ogóle go nie wykrywa... Działa tylko na tym jednym porcie.

Znaczy się, nie żeby porty nie działały, bo inne urządzenia działają bez problemu. A tak w ogóle na tych innych portach znajduje Masowe urządzenie USB - lecz po prostu w właściwościach połączenia nie jest wykrywalne.

Aha, łącze się przez DNS, znaczy się przez własne połączenie ręczne wywoływane numerem *99***1#
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Sniper512 pisze:dodatkowo do tego kabel przedłużający o długości 2m...
To może być problemem. A próbowałeś bez jakichkolwiek przedłużaczy, bo one mogą bardzo mocno utrudnić działanie modemów.
Sniper512 pisze:Po podłączeniu urządzenia do innego portu niż miałem, w ogóle go nie wykrywa... Działa tylko na tym jednym porcie.
Modemy tak mają. Żeby działały na innym porcie to najlepiej je zainstalować od nowa, jak po prostu przełączysz do innego USB to może źle działać.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Nikelajer
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Nikelajer »

tez mialem cos takiego. po prostu czarny ekran i nic. mi tam pomagalo wyjac modem i go wlozyc chwile pozniej:P ale teraz sie wczytuje normalnie. po prostu wejdz w menadzer urzadzen. odinstaluj wszystko zwiazane z modemem (doslownie wszystko- czyli w kategoriach cd, usb, portów, modem) i nie wiem czy w e220 tak jest ze sie card detector instaluje(przez dodaj usun go wywal).. odlacz modem, zrestartuj kompa i po wlaczeniu windowsa wloz go i na swiezo nich Ci sie sam zainstaluje.. jak nie bedzie dzialac to moze cos nie tak w biosie jest? (najlepiej zrestartuj bios- czasami sie przydaje) moja kolezanka miala problem ze jej sie nie chcial wlaczac komp jak byl pen drive podlaczony, przy wczytywaniu windowsa wlasnie nie chcial isc dalej (albo moze i przed wczytywaniem :P) ale spproboj tez tak jak YaHooo mowi, bez przedluzacza.

May the HSDPA be with you
Awatar użytkownika
Sniper512
Stały użytkownik forum

dokładnie, kolega wyżej bardzo mi pomógł. Odinstalowałem wszystko co się tylko dało, podłączyłem pod inny port, zainstalowałem od nowa Firmware i teraz wszystko śmiga aż miło.

Trochę było z tym grzebania (zmarnowany prawie cały dzień)

W końcu się udało.. zobaczymy jak długo...

[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-05-25, 23:16 ]
Dalsza część mniej oficjalna jest tu >KLIK<
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

YaHooo pisze:
Sniper512 pisze:Po podłączeniu urządzenia do innego portu niż miałem, w ogóle go nie wykrywa... Działa tylko na tym jednym porcie.
Modemy tak mają. Żeby działały na innym porcie to najlepiej je zainstalować od nowa, jak po prostu przełączysz do innego USB to może źle działać.
Niekoniecznie. To zależy od płyty głównej. Na jednym kompie mam płytę Asus P2B (chipset Intela), na drugim Asus M3A (AMD). Na obu modem działa niezależnie od tego do którego portu się go podłączy, a mogę go podłączyć nawet przez hub i nie muszę przeinstalowywać sterowników. Sniper512, jaką masz płytę główną? Mogę się założyć, że ASrock bądź podobny niefajny sprzęt ...
Ostatnio zmieniony 2008-05-25, 22:43 przez Blido, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Blido pisze:Niekoniecznie. To zależy od płyty głównej.
Dokładnie dlatego napisałem, że może źle działać. Jak źle działa to niestety trzeba przeinstalować. Ogólnie to się tyczy nie tylko modemów, ale wszystkiego. U mnie np. dysk USB działa bez przeinstalowania na laptopie, na stacjonarnym trzeba instalować od nowa.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Sniper512
Stały użytkownik forum

Cholipa, rano wstaje i znów to samo. Komp uruchamia się z 20 min :/ załamka...
Jak tylko odczepię modem, nagle się budzi i wszystko się pokaże: pulpit, ikonki, tapeta...
Blido pisze:Sniper512, jaką masz płytę główną?
ASUS P5K Pro - marzenie nie jednego gracza na szynie 1333Mhz.

A może to wina nowego softu? Przedtem miałem taką niebieską aplikację "Mobile Connect", a po wgraniu nowego ze strony producenta Huawei, zmieniło mi się na taką zieloną "Mobile Partner"

Czytałem gdzieś, że to może być wina 'HOSTA coś tam'...

btw... proszę pomóżcie nie mam w domu neta od 3 dni.. piszę z pracy :( :( :(
ODPOWIEDZ