Huawei E220 na Widnows 98

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
bubol
Początkujący użytkownik forum

Huawei E220 na Widnows 98

Post autor: bubol »

Kupiłem wczoraj ten modem w ofercie iPlus. Na laptopie z Win XP działa bez zarzutu. (wprawdzie - wbrew solennym zapewnieniom sprzedawcy, że "będzie bardzo dobra prędkość EDGE" - łapię tylko GPRS, ale szczerze mówiąc nie spodziewałem się nic lepszego, a na podstawowe potrzeby wystarcza (szybki Internet mam w pracy).

Problem jest inny. Wygodniej byłoby mi korzystać z Internetu na komputerze stacjonarnym. Jest to już jednak wiekowy sprzęt z Windą 98 (ze względów technicznych upgrade systemu nie wchodzi w grę). Pytanie czy da sie ten modem uruchomić pod 98? Ktoś z Was próbował może to zrobić? Na stronie producenta nie znalazłem żadnych sterowników :(
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Re: Huawei E220 na Widnows 98

Post autor: Blido »

A czy ten wiekowy sprzęt posiada port USB, skoro chcesz podłączyć do niego Huawei-a? Jeśli tak, to nie jest aż tak stary, żeby zainstalować na nim WinXP. Ja mam xpeka na PII 350mHz 128MB RAM i działa bez zarzutu. Fakt, że sam system zżera prawie wszystkie zasoby sprzętowe, ale rzadko korzystam z tego komputera - zazwyczaj tylko do ściągania czegoś w nocy, ze względu na energooszczędność i położenie - jest w graciarni, więc nie przeszkadza mi spać :D )
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

Ewentualnie można poszukać wynalazków w rodzaju Windows XP Mini (ponoć wersja 2.1 ma nawet mniejsze wymagania niż Win 98).
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Engelbert pisze:Ewentualnie można poszukać wynalazków w rodzaju Windows XP Mini
Problem z nimi taki, ze sa nielegalne po prostu. No i nie wiadomo co dokladnie bylo w nich zrobione, czasem czegos zabraknie i sie posypie caly system.
bubol
Początkujący użytkownik forum

Post autor: bubol »

Blido pisze:A czy ten wiekowy sprzęt posiada port USB, skoro chcesz podłączyć do niego Huawei-a? Jeśli tak, to nie jest aż tak stary, żeby zainstalować na nim WinXP. Ja mam xpeka na PII 350mHz 128MB RAM i działa bez zarzutu. Fakt, że sam system zżera prawie wszystkie zasoby sprzętowe, ale rzadko korzystam z tego komputera
Mam PIII 500mHz, ale tylko 64MB RAM i bardzo mało wolnego miejsca na HDD. Więc z tym XP nie byłoby chyba tak prosto. Zresztą ponowne stawianie systemu i instalacja od nowa wszystkich programów to chyba gra niewarta świeczki.
Wyjścia USB mam. Wprawdzie 1.1., ale to chyba nie jest problem. Problemem (jak mniemam) jest brak odpowiednich sterowników do Win98. Pytanie zatem pozostaje aktualne - czy komuś udało się uruchomić ten modem pod 98?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Z tego co widzialem problem byl poruszany na forum Huawei ale rozwiazania brak - bardzo wiec watpie, zeby dalo sie cos zrobic. Choc ta informacja nie jest ostateczna :)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

bubol pisze:czy komuś udało się uruchomić ten modem pod 98
Będzie ciężko bo Microsoft wycofał się całkowicie od wsparcia tego systemu i nakazał usunięcie wszystkich sterowników, które udostępniali inni w sieci. A więc ten system to wrak na dnie oceanu. Czekać tylko na powtórkę zagrywki z XP.
ODPOWIEDZ