BE Orange i klopoty z aktywacja

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
olecki
Użytkownik forum

BE Orange i klopoty z aktywacja

Post autor: olecki »

witam

zakupilem Bussines Everywhere wraz z modemem Option GT Max w promocji. Umowa na 24-y miesiace.

Wczoraj minal 7 dzien roboczy od momentu podpisania umowy kiedy mieli aktywowac karte - do dzis nie dziala. Dzwonie na infolinie - faktycznie karta niekatywna - ponaglaja dzial aktywacji.

zatem skoro do dzis karta jest nieaktywna, orange nie wywiazl sie z umowy wiec mam prawo ja zerwac.
Pytanie tylko - czy musze zwracac modem? modem nosi slady uzytkownia, bo laczac go z laptopem przez przejsciowke na modemie uszkodzila sie nieco naklejka.

czy ja w ogóle musze oddawac modem skoro zerwanie umowy jest nie z mojej winy?

Pozdr.
Olek
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Re: BE Orange i klopoty z aktywacja

Post autor: Engelbert »

Operator ma obowiązek aktywować kartę w ciągu 7 dni od momentu podpisania umowy. Jeśli nie, masz prawo rozwiązać umowę z winy operatora. Najlepiej zrobić to w punkcie sprzedaży, przedstawiając jednocześnie umowę (na której zapewne jest data).

Modem kupiłeś, pewnie za symboliczną kwotę, ale mimo wszystko kupiłeś. Stanowi Twoją własność mimo rozwiązania umowy (i to niezależnie z czyjej winy).
olecki
Użytkownik forum

zamowilem wszystko przez ich e-sklep.
ale kurier byl u mnie i wtedy podpisalem umowe. liczac od dnia wizyty kuriera minal wczoraj 7 dzien.

tylko czy aby na pewno nie musze zwracac modemu? czy znasz moze jakas podstawe prawna? jakis link do takiej podstawy?
Awatar użytkownika
DJ1910
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DJ1910 »

Podstawą prawną jest to, iż jesli umowa wygasa z WINY OPERATORA to nieobowiązuje Cię KARA UMOWNA. A ona wchodzi zycie tylko wtedy, gdy zakupiłeś modem i zrywasz umowe z własnej winy. W żadnym innym wypadku. A Twoj przypadek to inna broszka, bo modem ZAKUPIŁEŚ, a nie Ci wypożyczyli.

Wszystko jest w regulaminie świadczenia uslug przez Orange. Wiec spokojnie mozesz isc rozwiązać umowe bez żadnych konsekwencji.
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

Podstawą prawną jest rachunek/faktura za urządzenie :).
Posiadasz modem, zapłaciłeś za niego kwotę zaznaczoną w rachunku - jest Twój.

Co do podstawy prawnej rozwiązania umowy - przeczytaj dokładnie regulamin świadczenia usług operatora, który pewnie podpisałeś :).
olecki
Użytkownik forum

a tak tylko z ciekawosci, 7 dni roboczych liczy sie od dnia nastepnego czy od dania podpisania umowy ? :)
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Nie ma reguły. Na umowie powinieneś mieć to wyszczególnione.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

Mają 7 dni od dostraczenia do nich umowy przez kuriera wiec sie mogą wykrecac dlugo, mają tam niezly nieporzadek. Karte sim mozna aktywowac samemu chyba na stronie http://www.orange.pl/aktywacje , ewentulannie jest chyba odnosnik na stronie glownej. Potrzebne są tylko kod aktywacji i numer zamowienia, czy jakos tak.
Sam zamowilem ten modem, ale przyslali go 49zl drozej niz zamawialem i nie wiem czy drugi raz zamaiwac.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Jak napisał krystianb, nie czekasz tylko aktywujesz przez podaną stronkę. Musisz jednak zrobić to przez IE bo inaczej nie do końca to będzie działać.
Jednym słowem straciłeś tylko czas. ;)
Awatar użytkownika
raven18
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: raven18 »

Tak, sam aktywujesz, ja od razu po otrzymaniu modemu od kuriera aktywowałem i modem działał;
bob pisze:Musisz jednak zrobić to przez IE
- IE - internet explorer? przez wszystko działa tylko trzeba wyłączyć adblocki itp. aby flashów nie blokowało.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

raven18 pisze:- IE - internet explorer? przez wszystko działa tylko trzeba wyłączyć adblocki itp. aby flashów nie blokowało.
Jakby działało to bym nie pisał. :]
Nie działało u mnie więc napisałem. ;)
raven18 pisze:trzeba wyłączyć adblocki itp.
To jasne jest. :)
ODPOWIEDZ