BE Orange i klopoty z aktywacja
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
BE Orange i klopoty z aktywacja
witam
zakupilem Bussines Everywhere wraz z modemem Option GT Max w promocji. Umowa na 24-y miesiace.
Wczoraj minal 7 dzien roboczy od momentu podpisania umowy kiedy mieli aktywowac karte - do dzis nie dziala. Dzwonie na infolinie - faktycznie karta niekatywna - ponaglaja dzial aktywacji.
zatem skoro do dzis karta jest nieaktywna, orange nie wywiazl sie z umowy wiec mam prawo ja zerwac.
Pytanie tylko - czy musze zwracac modem? modem nosi slady uzytkownia, bo laczac go z laptopem przez przejsciowke na modemie uszkodzila sie nieco naklejka.
czy ja w ogóle musze oddawac modem skoro zerwanie umowy jest nie z mojej winy?
Pozdr.
Olek
zakupilem Bussines Everywhere wraz z modemem Option GT Max w promocji. Umowa na 24-y miesiace.
Wczoraj minal 7 dzien roboczy od momentu podpisania umowy kiedy mieli aktywowac karte - do dzis nie dziala. Dzwonie na infolinie - faktycznie karta niekatywna - ponaglaja dzial aktywacji.
zatem skoro do dzis karta jest nieaktywna, orange nie wywiazl sie z umowy wiec mam prawo ja zerwac.
Pytanie tylko - czy musze zwracac modem? modem nosi slady uzytkownia, bo laczac go z laptopem przez przejsciowke na modemie uszkodzila sie nieco naklejka.
czy ja w ogóle musze oddawac modem skoro zerwanie umowy jest nie z mojej winy?
Pozdr.
Olek
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Re: BE Orange i klopoty z aktywacja
Operator ma obowiązek aktywować kartę w ciągu 7 dni od momentu podpisania umowy. Jeśli nie, masz prawo rozwiązać umowę z winy operatora. Najlepiej zrobić to w punkcie sprzedaży, przedstawiając jednocześnie umowę (na której zapewne jest data).
Modem kupiłeś, pewnie za symboliczną kwotę, ale mimo wszystko kupiłeś. Stanowi Twoją własność mimo rozwiązania umowy (i to niezależnie z czyjej winy).
Modem kupiłeś, pewnie za symboliczną kwotę, ale mimo wszystko kupiłeś. Stanowi Twoją własność mimo rozwiązania umowy (i to niezależnie z czyjej winy).
-
- Użytkownik forum
zamowilem wszystko przez ich e-sklep.
ale kurier byl u mnie i wtedy podpisalem umowe. liczac od dnia wizyty kuriera minal wczoraj 7 dzien.
tylko czy aby na pewno nie musze zwracac modemu? czy znasz moze jakas podstawe prawna? jakis link do takiej podstawy?
ale kurier byl u mnie i wtedy podpisalem umowe. liczac od dnia wizyty kuriera minal wczoraj 7 dzien.
tylko czy aby na pewno nie musze zwracac modemu? czy znasz moze jakas podstawe prawna? jakis link do takiej podstawy?
- DJ1910
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Podstawą prawną jest to, iż jesli umowa wygasa z WINY OPERATORA to nieobowiązuje Cię KARA UMOWNA. A ona wchodzi zycie tylko wtedy, gdy zakupiłeś modem i zrywasz umowe z własnej winy. W żadnym innym wypadku. A Twoj przypadek to inna broszka, bo modem ZAKUPIŁEŚ, a nie Ci wypożyczyli.
Wszystko jest w regulaminie świadczenia uslug przez Orange. Wiec spokojnie mozesz isc rozwiązać umowe bez żadnych konsekwencji.
Wszystko jest w regulaminie świadczenia uslug przez Orange. Wiec spokojnie mozesz isc rozwiązać umowe bez żadnych konsekwencji.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Podstawą prawną jest rachunek/faktura za urządzenie
.
Posiadasz modem, zapłaciłeś za niego kwotę zaznaczoną w rachunku - jest Twój.
Co do podstawy prawnej rozwiązania umowy - przeczytaj dokładnie regulamin świadczenia usług operatora, który pewnie podpisałeś
.

Posiadasz modem, zapłaciłeś za niego kwotę zaznaczoną w rachunku - jest Twój.
Co do podstawy prawnej rozwiązania umowy - przeczytaj dokładnie regulamin świadczenia usług operatora, który pewnie podpisałeś

-
- Użytkownik forum
a tak tylko z ciekawosci, 7 dni roboczych liczy sie od dnia nastepnego czy od dania podpisania umowy ? 

- Blido
- Guru bezprzewodowy
Nie ma reguły. Na umowie powinieneś mieć to wyszczególnione.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Mają 7 dni od dostraczenia do nich umowy przez kuriera wiec sie mogą wykrecac dlugo, mają tam niezly nieporzadek. Karte sim mozna aktywowac samemu chyba na stronie http://www.orange.pl/aktywacje , ewentulannie jest chyba odnosnik na stronie glownej. Potrzebne są tylko kod aktywacji i numer zamowienia, czy jakos tak.
Sam zamowilem ten modem, ale przyslali go 49zl drozej niz zamawialem i nie wiem czy drugi raz zamaiwac.
Sam zamowilem ten modem, ale przyslali go 49zl drozej niz zamawialem i nie wiem czy drugi raz zamaiwac.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- bob
- Guru bezprzewodowy
Jak napisał krystianb, nie czekasz tylko aktywujesz przez podaną stronkę. Musisz jednak zrobić to przez IE bo inaczej nie do końca to będzie działać.
Jednym słowem straciłeś tylko czas.
Jednym słowem straciłeś tylko czas.

- raven18
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Tak, sam aktywujesz, ja od razu po otrzymaniu modemu od kuriera aktywowałem i modem działał;
- IE - internet explorer? przez wszystko działa tylko trzeba wyłączyć adblocki itp. aby flashów nie blokowało.bob pisze:Musisz jednak zrobić to przez IE
- bob
- Guru bezprzewodowy
Jakby działało to bym nie pisał.raven18 pisze:- IE - internet explorer? przez wszystko działa tylko trzeba wyłączyć adblocki itp. aby flashów nie blokowało.
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Nie działało u mnie więc napisałem.

To jasne jest.raven18 pisze:trzeba wyłączyć adblocki itp.