kilka pytań odnośnie radiówki.

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
soniakk
Użytkownik forum

kilka pytań odnośnie radiówki.

Post autor: soniakk »

Czekam na założenie radiówki,ale mam kilka pytań.Internet zakłada gmina,nadajnik będę miał około 500 metrów,bardzo wysoko umieszczony.Antena będzie się widziała z nadajnikiem,choć o wiele niżej umieszczona.Zamierzam wziąść 512 prędkość,antena ma być jakaś nowszą z przewodem o małym oporze.Cena instalacji około 350zł,umowa na czas nieokreślony.Macie rozeznanie,jak to może u mnie chodzić?Proszę o odpowiedż.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: kilka pytań odnośnie radiówki.

Post autor: Jaco »

soniakk pisze:Macie rozeznanie,jak to może u mnie chodzić?
Zaczekaj :) Zaraz z piwnicy przyniosę szklaną kulę i ci odpowiem. :rotfl:

Takich pytań raczej nie zadawaj bo nikt nie jest w stanie tego przewidzieć.
soniakk
Użytkownik forum

Okej.myślałem,że trochę przybliżycie mi to zagadnienie.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

soniakk pisze:Okej.myślałem,że trochę przybliżycie mi to zagadnienie
Ale jakie?

Bo na to pytanie:
soniakk pisze:Macie rozeznanie,jak to może u mnie chodzić?Proszę o odpowiedż
To nikt Ci raczej nie odpowie. Zwyczajnie na takie pytanie nie ma odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

soniakk pisze:Okej.myślałem,że trochę przybliżycie mi to zagadnienie.
Mam radiówkę 512 i śmiga dość dobrze.Do nadajnika mam około 200 m. Płacę 45 zł na miesiąc. Nie gram w necie w żadne gry,nie ściągam filmów itp rzeczy. Tylko www,poczta i GG. Więcej poczytaj o niej w moim podpisie. Kliknij LukMan.

Masz już pierwsze porównanie :cwaniak:

Za instalację zapłaciłem ponad rok temu 150 zł. 100 zł AP i 50 zł instalacja( antena Yagi i 15 m kabla) .Umowa na 2 lata.
przemek20011
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: przemek20011 »

Ja mam również radiówkę-1Mbit/s urządzenia kupowałem sam więc wyszło mi jakieś 250zł(antena+2 routery) płacę 45zł umowa czas nieokreślony. Śmiga bardzo ładnie. Jeżeli podpiszesz umowę na dany transfer to gmina zobowiązana będzię do wywiązania się z umowy i raczej powinno jakoś sobie 512 poradzić w innym przypadku(wcześniej tak miałem, że płaciłem tylko za "internet" raz chodził szybciej raz wolniej w zależności od ilości użytkowników, ale przeważnie chodził bardzo wollnnoo).
soniakk
Użytkownik forum

Dziękuję.Przepraszam za takie pytanie. A jak jest w ogóle z ściąganiem mając radiówke? Radio,tv nie idzie?

[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2008-05-31, 09:43 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-05-31, 08:42 przez soniakk, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

soniakk pisze:A jak jest w ogóle z ściąganiem mając radiówke? Radio,tv nie idzie?
Jeśli o to chodzi to jest zależne od jakości łącza a nie od jego medium (medium = radio, kabel, telepatia ;) ). Czyli może być rewelacyjnie na radiu i kiepsko na kablu lub odwrotnie. Nie ma reguły. To się już sprawdzi w praniu. Generalnie zależeć będzie od faktycznych parametrów (przepustowość, opóźnienia) - w odróżnieniu od teoretycznych deklarowanych przez dostawce. Najlepsza sytuacja to wtedy kiedy faktyczne >= teoretyczne.
soniakk
Użytkownik forum

Aha. Rozumiem. Czyli wszystko okaże sie podczas użytkowania. Ale chyba wszystko inne lepsze od iplus-a
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Ale chyba wszystko inne lepsze od iplus-a
Jak dobra sieć radiowa to tak ale widziałem już sieci radiowe w których e-maila z załącznikiem 2kB po godzinie 18 nie dało się wysłać (trzeba było czekać do 23 albo i dłużej).
Wszystko zależy od jakości sieci dostawcy.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

wojteks, w przypadku sieci radiowych osiedlowych (szczególnie takich amatorskich) takie zachowanie jest niestety częste. Poza tym osiągane prędkości nie są za bardzo powalające na kolana. Wśród znajomych którzy mają radiówki to połowa ma mniejszą prędkość niż ja na HSDPA przed limitem.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
soniakk
Użytkownik forum

Ja niestety mam tylko w ege-u przed limitem. Więc nie ma rewelacji.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

YaHooo pisze:Wśród znajomych którzy mają radiówki to połowa ma mniejszą prędkość niż ja na HSDPA przed limitem.
Ja mam simdatę więc limitu nie mam ale w zasięgu hsdpa kasa szybko znika z konta, mój modem ma max 1.8Mbps wiec nie za dużo ale to dostęp czasowy jak jestem w terenie.
soniakk pisze:niestety mam tylko w ege-u
Jeżeli to egde jest stabilne to wcale nie jest najgorzej a zdecydowanie lepiej niż kiepska radiówka.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

wojteks pisze:Ja mam simdatę więc limitu nie mam ale w zasięgu hsdpa kasa szybko znika z konta,
Nietsty to jest prawda. Ja korzystam z abonamentu, więc nie za bardzo się liczę z danymi. Najwyżej szybciej założą mi limit.
wojteks pisze:Jeżeli to egde jest stabilne to wcale nie jest najgorzej a zdecydowanie lepiej niż kiepska radiówka.
Tylko, że czasem jakoś ciężko o dosyć stabilne EDGE. Ale u mnie w domu mam na EDGE transfer na poziomie 180kbps, więc nie jest aż tak źle.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
soniakk
Użytkownik forum

U mnie chodzi jedynie 130 kbps.
ODPOWIEDZ