kilka pytań odnośnie radiówki.
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
kilka pytań odnośnie radiówki.
Czekam na założenie radiówki,ale mam kilka pytań.Internet zakłada gmina,nadajnik będę miał około 500 metrów,bardzo wysoko umieszczony.Antena będzie się widziała z nadajnikiem,choć o wiele niżej umieszczona.Zamierzam wziąść 512 prędkość,antena ma być jakaś nowszą z przewodem o małym oporze.Cena instalacji około 350zł,umowa na czas nieokreślony.Macie rozeznanie,jak to może u mnie chodzić?Proszę o odpowiedż.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: kilka pytań odnośnie radiówki.
Zaczekajsoniakk pisze:Macie rozeznanie,jak to może u mnie chodzić?

Takich pytań raczej nie zadawaj bo nikt nie jest w stanie tego przewidzieć.
-
- Użytkownik forum
Okej.myślałem,że trochę przybliżycie mi to zagadnienie.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Ale jakie?soniakk pisze:Okej.myślałem,że trochę przybliżycie mi to zagadnienie
Bo na to pytanie:
To nikt Ci raczej nie odpowie. Zwyczajnie na takie pytanie nie ma odpowiedzi.soniakk pisze:Macie rozeznanie,jak to może u mnie chodzić?Proszę o odpowiedż
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Mam radiówkę 512 i śmiga dość dobrze.Do nadajnika mam około 200 m. Płacę 45 zł na miesiąc. Nie gram w necie w żadne gry,nie ściągam filmów itp rzeczy. Tylko www,poczta i GG. Więcej poczytaj o niej w moim podpisie. Kliknij LukMan.soniakk pisze:Okej.myślałem,że trochę przybliżycie mi to zagadnienie.
Masz już pierwsze porównanie

Za instalację zapłaciłem ponad rok temu 150 zł. 100 zł AP i 50 zł instalacja( antena Yagi i 15 m kabla) .Umowa na 2 lata.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Ja mam również radiówkę-1Mbit/s urządzenia kupowałem sam więc wyszło mi jakieś 250zł(antena+2 routery) płacę 45zł umowa czas nieokreślony. Śmiga bardzo ładnie. Jeżeli podpiszesz umowę na dany transfer to gmina zobowiązana będzię do wywiązania się z umowy i raczej powinno jakoś sobie 512 poradzić w innym przypadku(wcześniej tak miałem, że płaciłem tylko za "internet" raz chodził szybciej raz wolniej w zależności od ilości użytkowników, ale przeważnie chodził bardzo wollnnoo).
-
- Użytkownik forum
Dziękuję.Przepraszam za takie pytanie. A jak jest w ogóle z ściąganiem mając radiówke? Radio,tv nie idzie?
[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2008-05-31, 09:43 ]
Poprawa pisowni.
[ Komentarz dodany przez: Jo_gurt: 2008-05-31, 09:43 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-05-31, 08:42 przez soniakk, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jeśli o to chodzi to jest zależne od jakości łącza a nie od jego medium (medium = radio, kabel, telepatiasoniakk pisze:A jak jest w ogóle z ściąganiem mając radiówke? Radio,tv nie idzie?

-
- Użytkownik forum
Aha. Rozumiem. Czyli wszystko okaże sie podczas użytkowania. Ale chyba wszystko inne lepsze od iplus-a
- wojteks
- *** Administrator ***
Jak dobra sieć radiowa to tak ale widziałem już sieci radiowe w których e-maila z załącznikiem 2kB po godzinie 18 nie dało się wysłać (trzeba było czekać do 23 albo i dłużej).Ale chyba wszystko inne lepsze od iplus-a
Wszystko zależy od jakości sieci dostawcy.
Nie pomagam na PW!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
wojteks, w przypadku sieci radiowych osiedlowych (szczególnie takich amatorskich) takie zachowanie jest niestety częste. Poza tym osiągane prędkości nie są za bardzo powalające na kolana. Wśród znajomych którzy mają radiówki to połowa ma mniejszą prędkość niż ja na HSDPA przed limitem.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Użytkownik forum
Ja niestety mam tylko w ege-u przed limitem. Więc nie ma rewelacji.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ja mam simdatę więc limitu nie mam ale w zasięgu hsdpa kasa szybko znika z konta, mój modem ma max 1.8Mbps wiec nie za dużo ale to dostęp czasowy jak jestem w terenie.YaHooo pisze:Wśród znajomych którzy mają radiówki to połowa ma mniejszą prędkość niż ja na HSDPA przed limitem.
Jeżeli to egde jest stabilne to wcale nie jest najgorzej a zdecydowanie lepiej niż kiepska radiówka.soniakk pisze:niestety mam tylko w ege-u
Nie pomagam na PW!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Nietsty to jest prawda. Ja korzystam z abonamentu, więc nie za bardzo się liczę z danymi. Najwyżej szybciej założą mi limit.wojteks pisze:Ja mam simdatę więc limitu nie mam ale w zasięgu hsdpa kasa szybko znika z konta,
Tylko, że czasem jakoś ciężko o dosyć stabilne EDGE. Ale u mnie w domu mam na EDGE transfer na poziomie 180kbps, więc nie jest aż tak źle.wojteks pisze:Jeżeli to egde jest stabilne to wcale nie jest najgorzej a zdecydowanie lepiej niż kiepska radiówka.
Pozdrawiam YaHooo 

-
- Użytkownik forum
U mnie chodzi jedynie 130 kbps.