Blue connect Manager

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kyjek
Użytkownik forum

Blue connect Manager

Post autor: kyjek »

Czy BC manager ma cos wspolnego z szybkoscia transferu?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Blue connect Manager

Post autor: YaHooo »

Sposób łączenia nie powinien mieć żadnego związku z prędkością. Ja na iPlusie używając Iplus Managera, producenta modemu oraz dial-up'a nie zauważyłem zmian prędkości połączenia.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
kyjek
Użytkownik forum

Post autor: kyjek »

oki dzieki
robmar
Początkujący użytkownik forum

Post autor: robmar »

YaHooo pisze:Sposób łączenia nie powinien mieć żadnego związku z prędkością. Ja na iPlusie używając Iplus Managera, producenta modemu oraz dial-up'a nie zauważyłem zmian prędkości połączenia.
No nie, nie jest tak. W każdym razie za duże uproszczenie.

Domyślnie modemy mają teraz "preferuj UMTS". Jeśli w okolicy masz mocny BTS GSM i słaby BTS UMTS (ale taki, że jednak pociągnie transmisję - częsta sytuacja, swoją drogą) - to na domyślnym połączeniu będziesz miał GPRS/EDGE, a jeśli wymusisz "tylko UMTS" - to UMTS/HSDPA.

No i oczywiście możesz podać odpowiednie kody z ręki ;)
Ale jeśli nie umiesz, to w iPMie czy w innym managerze możesz to zwykle zaznaczyć w opcjach i on sam przekonfiguruje modem. No i wtedy będzie różnica pomiędzy dial-up'em i iPMem.
Robert
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

robmar pisze:Ale jeśli nie umiesz, to w iPMie czy w innym managerze możesz to zwykle zaznaczyć w opcjach i on sam przekonfiguruje modem. No i wtedy będzie różnica pomiędzy dial-up'em i iPMem.
Jeśli nie umiesz to robisz tak dla dial up`a:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=60674#60674
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

robmar pisze:Domyślnie modemy mają teraz "preferuj UMTS".
Masz rację, ale w managerach też domyślnie jest zaznaczona opcja "Preferuj UMTS" więc to jest to samo co przez sam dial-up, zatem miałbyś taką samą prędkość. Tak przy okazji to miałem na myśli, że korzystając z danej technologii (np. EDGE czy UTMS) sposób łączenia się nie ma wpływu na prędkość. Bo oczywiste jest, że zmiana technologii spowoduje zmianę prędkości.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
robmar

bob pisze:
robmar pisze:Ale jeśli nie umiesz, to w iPMie czy w innym managerze możesz to zwykle zaznaczyć w opcjach i on sam przekonfiguruje modem. No i wtedy będzie różnica pomiędzy dial-up'em i iPMem.
Jeśli nie umiesz to robisz tak dla dial up`a:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=60674#60674
Z tego co pamiętam te polecania zależą od producenta karty i AT_OPSYS nie działa dla wszystkich kart. Oczywiście mogę źle pamiętać...
Robert
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

robmar pisze: Z tego co pamiętam te polecania zależą od producenta karty i AT_OPSYS nie działa dla wszystkich kart.
Tak masz rację częściowo. Otóż ogromna większość komend AT jest znormalizowana dla producentów modemów i telefonów. Są jednak dodatkowo komendy zaprojektowane na użytek konkretnego producenta. Są to takie dodatki zwiększające funkcjonalność urządzeń. AT_OPSYS jest właśnie taką znormalizowaną komendą z której korzysta wielu producentów o ile ja również dobrze pamiętam. :)
robmar

bob pisze:[...] Otóż ogromna większość komend AT jest znormalizowana dla producentów modemów i telefonów. Są jednak dodatkowo komendy zaprojektowane na użytek konkretnego producenta. Są to takie dodatki zwiększające funkcjonalność urządzeń. AT_OPSYS jest właśnie taką znormalizowaną komendą z której korzysta wielu producentów o ile ja również dobrze pamiętam. :)
Tak zupełnie z pamięci, bez sprawdzania, to AT_OPSYS nie działa w kartach Huawei i Novatel. Przynajmniej kiedyś nie działał...

Pozdrawiam,
Robert
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

robmar pisze:Tak zupełnie z pamięci, bez sprawdzania, to AT_OPSYS nie działa w kartach Huawei i Novatel.
Mogę potwierdzić, że na moim Huawei E630 nie chce działać.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Mogę potwierdzić, że na moim Huawei E630 nie chce działać.
Może nie działać bo nie znalazłem w najnowszej specyfikacji 3gpp tej komendy:
http://www.3gpp.org/ftp/Specs/html-info ... .htm#CP-39
kotek_190

Post autor: kotek_190 »

ja mam huawei e220 i lipa... Mam zasieg EDGE bo na innych trybach nie łapie zasiegu. po właczeniu modemu na pasku wyswietla sie POŁACZONO 236,8 kb/s a mp3 sciaga sie z predkoscia max 25 kb/s. co jest grane... pomocy. Blueconnect compreccor nie pomaga:( :(
Awatar użytkownika
yagi
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: yagi »

kotek_190 pisze:max 25 kb/s
kb czy KB?
kotek_190 pisze:Blueconnect compreccor nie pomaga:(
Odinstaluj to badziewie. Ten program kompresuje grafiki na stronach, zeby zajmowaly mniejsza objetosc.
Jak sciagasz pliki to tylko niepotrzebnie obciaza kompa. Znajomy dopiero zaczal cieszyc sie netem jak sie tego pozbyl z systemu ;)
:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010) :!:

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
kotek_190

Post autor: kotek_190 »

KB/s nie kb/s....jedno mi sie jeszcze nie podoba. Mianowicie jak sciagam piosenke z wrzuty a mam przekroczony limit danych (500MB) to mam transfer ok 3-4KB/s i nigdy nie moge sciagnac do konca. sciagne ze 300 kilo i koniec... Ktos wie co jest tego przyczyna?? :(
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

kotek_190 pisze:po właczeniu modemu na pasku wyswietla sie POŁACZONO 236,8 kb/s
Te 238.6 kbps to jest maksymalna teoretyczna prędkość jaką modem osiągnie na EDGE.
kotek_190 pisze:KB/s nie kb/s
Zatem 25kB/s równa się 200kb/s więc masz dobry rezultat.
kotek_190 pisze:Mianowicie jak sciagam piosenke z wrzuty a mam przekroczony limit danych (500MB) to mam transfer ok 3-4KB/s i nigdy nie moge sciagnac do konca. sciagne ze 300 kilo i koniec... Ktos wie co jest tego przyczyna??
Jak za długo czasu Ci zajmuje ściąganie pliku to serwer po prostu przestaje wysyłać dane i na to nic nie poradzisz. Tak samo jest np. na Rapidshare tylko tam wyskakuje komunikat (że ściąganie trwa za długo), a na wrzucie nie.
ODPOWIEDZ