Jak poradzić sobie z przeciążonymi BTS operatorów
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Jak poradzić sobie z przeciążonymi BTS operatorów
Obecnie stoję przed wyborem internetu dostarczanego przez operatów komórkowych - bo tylko taki u mnie może działać. Sprawdziłem internet w Tak-Tak, Simdata oraz Orange Free na kartę. Zasięg wszędzie podobny (wg. netmonitora Siemensa S55 średnio -80dB), jednak najprawdopodobniej są przeciążone BTS-y. W Erze w godzinach 18-22 zrywało średnio co 10 minut i wielokrotnie nie dało się połączyć. W Plusie i Ornage było troszkę lepiej, zrywało tak średnio co pół godziny. Po 22 internet był prawie OK. Teraz używam starego Siememsa S55 czyli GPRS ale odbieram sygnał z nadajników posiadających EDGE (za wyjątkiem ERY). Chcę wybrać jedną z ofert abonamentowych iPlus lub Orange Free i tu moje pytania:
- Czy w przypadku abonamentu internet będzie miał większy piorytet niż w pre-paid, a tym samym będzie stabilniejsze połączenie?
- Czy stosując technologię EDGE mam szansę, że transfer będzie stabilniejszy niż w GPRS?
- Czy mogę liczyć że po zawarciu umowy moją interwencja (reklamacja) spowoduje poprawę sytuacji, czy też będę z umową na X lat i z siecią wylatującą co kilka minut (zakładam,że nie będzie jeszcze gorzej)?
Z góry dziękuję za poradę.
Gerard
- Czy w przypadku abonamentu internet będzie miał większy piorytet niż w pre-paid, a tym samym będzie stabilniejsze połączenie?
- Czy stosując technologię EDGE mam szansę, że transfer będzie stabilniejszy niż w GPRS?
- Czy mogę liczyć że po zawarciu umowy moją interwencja (reklamacja) spowoduje poprawę sytuacji, czy też będę z umową na X lat i z siecią wylatującą co kilka minut (zakładam,że nie będzie jeszcze gorzej)?
Z góry dziękuję za poradę.
Gerard
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: Jak poradzić sobie z przeciążonymi BTS operatorów
Niestety nie, ja nigdy nie zaobserwowałem takiego zachowania. Niezależnie czy używałem SimData czy iPlus prędkości i stabilność na tym samym modemie jest taka sama.ss79 pisze:Czy w przypadku abonamentu internet będzie miał większy piorytet niż w pre-paid, a tym samym będzie stabilniejsze połączenie?
Prawdopodobnie będzie większy transfer, ale tego nikt Ci nie zagwarantuje.ss79 pisze:Czy stosując technologię EDGE mam szansę, że transfer będzie stabilniejszy niż w GPRS?
Czasami może coś poprawić, ale to też nie jest pewne.ss79 pisze:Czy mogę liczyć że po zawarciu umowy moją interwencja (reklamacja) spowoduje poprawę sytuacji
Jeszcze na koniec mała rada: jeżeli chcesz poprawić sobie stabilność połączenia, oraz prędkości to proponuję zaopatrzyć się w antenę kierunkową wycelowaną w mniej obciążonego BTS. Dlatego zajrzyj do <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38343#38343" target="_blank">»FAQ«</a>, a konkretnie tego tematu: >Jak dobrać antenę do naszego modemu/telefonu? Budowa anten.<
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Ja też odpowiem na te pytania podobnie jak YaHooo.ss79 pisze:- Czy w przypadku abonamentu internet będzie miał większy piorytet niż w pre-paid, a tym samym będzie stabilniejsze połączenie?
Z moich obserwacji wynika, że:
1) abonament nie ma żadnej przewagi jeżeli chodzi o stabilność przed pre-paid.
2) EDGE jest tylko rozwinięciem GPRSa i na stabilność transferu ma wpływ znikomy. Oczywiście jest wiadome, że max transfer będzie większy ale podkreślę żeby było jasne, że piszemy tu o stabilności

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
ss79 napisał: ...Teraz używam starego Siemensa S55...
U mnie rozłączało GPRS gdy łączyłem komputer z Siemens S55 poprzez Bluetooth;
i w logu modemu pojawiał się zawsze wpis: "Remote modem hung up."
Za to przez oryginalny kabel usb (na wirtualnym porcie COM3) jest OK
więc wywnioskowałem że implementacja Bluetooth w Siemens S55 ma błędy.
U mnie rozłączało GPRS gdy łączyłem komputer z Siemens S55 poprzez Bluetooth;
i w logu modemu pojawiał się zawsze wpis: "Remote modem hung up."
Za to przez oryginalny kabel usb (na wirtualnym porcie COM3) jest OK
więc wywnioskowałem że implementacja Bluetooth w Siemens S55 ma błędy.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Nigdy się z tym nie spotkałem. Zrobiłem takie połączenie szwagierce na PC.KrissTofferr pisze:że implementacja Bluetooth w Siemens S55 ma błędy.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Jaco napisał: Zrobiłem takie połączenie szwagierce na PC.
Używałeś jakieś specyficzne dla bluetooth komendy AT?
I który modem wykorzystałeś - z oryginalnych od Siemens
czy z zainstalowanych z adapterem Bluetooth?
Oprócz tego rozłączania w przypadkowych momentach, które Windows interpretował
jako rozłączenia inicjowane zdalnie, pojawiał się problem z wyłączaniem się
komórki gdy Bluetooth był aktywny a ładowarka kończyła akurat ładować baterię.
Jednak nie jestem pierwszym właścicielem tego Siemensa S55, więc nie jestem
już pewnien kogo za to winić.
Używałeś jakieś specyficzne dla bluetooth komendy AT?
I który modem wykorzystałeś - z oryginalnych od Siemens
Oprócz tego rozłączania w przypadkowych momentach, które Windows interpretował
jako rozłączenia inicjowane zdalnie, pojawiał się problem z wyłączaniem się
komórki gdy Bluetooth był aktywny a ładowarka kończyła akurat ładować baterię.
Jednak nie jestem pierwszym właścicielem tego Siemensa S55, więc nie jestem
już pewnien kogo za to winić.
- Jaco
Tylko komendę dodatkową w ustawieniach dla modemu tego połączeniaKrissTofferr pisze:Używałeś jakieś specyficzne dla bluetooth komendy AT?
. Dla Bluetooth . Do Siemensa nie instalowałem nic. Bluetooth BlueSoleii i to wszystko.KrissTofferr pisze:I który modem wykorzystałeś - z oryginalnych od Siemens
Tu masz recenzję z fona : http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=42950#42950
Tu natomiast połączenie via Bluetooth: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=40019#40019
Tak skonfigurowane połączenie powinno działać poprawnie.
[ Dodano: 2008-06-04, 19:38 ]
Wciśnij F5 po załadowaniu strony dla połączenia przez Bluetooth.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Dzięki,
Uzyskałem nadzieję - bo nie próbowałem jeszcze Bluesoleil.
Używam Windows Me więc ze starszych jego wersji wybrałem
BlueSoleil 1.4.9 with Mobile Partner for Windows XP/2000/98/ME
^^ instalator ma rozmiar aż 8 MB ;p
Uzyskałem nadzieję - bo nie próbowałem jeszcze Bluesoleil.
Używam Windows Me więc ze starszych jego wersji wybrałem
BlueSoleil 1.4.9 with Mobile Partner for Windows XP/2000/98/ME
^^ instalator ma rozmiar aż 8 MB ;p
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Ja bym bardziej winiła tego Siemensa. Miałam gada, wiele przeszedł ale na BT nigdy się nie rozłączył. Na Irdzie owszem, dwie strony na raz i połączenie zakończone.
- Jaco
Niestety ale ja tylko z BT korzystałem dla tego połączenia.
- KrissTofferr
- Mistrz bezprzewodowy
Zainstalowałem BlueSoleil 1.4.6 Evaluation (5MB data only) w Windows Me.
Kilka postów wyżej (kilka miesięcy temu:) była mowa do czego i dlaczego...
Przed instalacją BlueSoleil zmodyfikowałem bttl.ini i btcusb.inf według instrukcji z readme.txt.
Mój adapter BT USB - "VID_0A5C&PID_2021" - producent układu: Broadcom.
Spodziewałem się że ta wersja BlueSoleil będzie rozłączać sesje po przesłaniu przynajmniej tych 5 MB a tu rozłącza port szeregowy po przesłaniu zaledwie 250 KB (łączny upload+download) wg licznika w telefonie. W momencie rozłączenia zawiesza się BlueSoleil.exe i msgsrv32.exe. W logach - "Bluelet Modem.log" oraz ppplog.txt - brak jest wpisów dotyczących tego rozłączenia. Gdy sam rozłączałem Dial-Up przed osiągnięciem 250 KB wtedy jest poprawnie.
Pomijając już te problemy to zauważyłem jednak jedną różnicę na korzyść BlueSoleil w porównaniu do działania na oryginalnych sterownikach tego adaptera: otóż w BlueSoleil połączenie z wirtualnym portem szeregowym jest podtrzymywane przez dowolnie długi czas - nawet jeśli port nie jest akutualnie potrzebny. Natomiast na sterownikach od Broadcom musiałem najwyżej w przeciągu niecałej minuty po aktywowaniu portu uruchomić aplikację go używającą - np. hyperterminal - inaczej port był deaktywowany i tak w kółko.
Reasumując: Przy mojej obecnej konfiguracji sprzętu i oprogramowania
bluetooth okazał się "do bani".
Kilka postów wyżej (kilka miesięcy temu:) była mowa do czego i dlaczego...
Przed instalacją BlueSoleil zmodyfikowałem bttl.ini i btcusb.inf według instrukcji z readme.txt.
Mój adapter BT USB - "VID_0A5C&PID_2021" - producent układu: Broadcom.
Spodziewałem się że ta wersja BlueSoleil będzie rozłączać sesje po przesłaniu przynajmniej tych 5 MB a tu rozłącza port szeregowy po przesłaniu zaledwie 250 KB (łączny upload+download) wg licznika w telefonie. W momencie rozłączenia zawiesza się BlueSoleil.exe i msgsrv32.exe. W logach - "Bluelet Modem.log" oraz ppplog.txt - brak jest wpisów dotyczących tego rozłączenia. Gdy sam rozłączałem Dial-Up przed osiągnięciem 250 KB wtedy jest poprawnie.
Pomijając już te problemy to zauważyłem jednak jedną różnicę na korzyść BlueSoleil w porównaniu do działania na oryginalnych sterownikach tego adaptera: otóż w BlueSoleil połączenie z wirtualnym portem szeregowym jest podtrzymywane przez dowolnie długi czas - nawet jeśli port nie jest akutualnie potrzebny. Natomiast na sterownikach od Broadcom musiałem najwyżej w przeciągu niecałej minuty po aktywowaniu portu uruchomić aplikację go używającą - np. hyperterminal - inaczej port był deaktywowany i tak w kółko.
Reasumując: Przy mojej obecnej konfiguracji sprzętu i oprogramowania
bluetooth okazał się "do bani".
-
- Początkujący użytkownik forum
Ja tez dodam swoje 10 groszy
Mam modem ED77 z Orange, na mapie zasiegow pokazuje, ze tam gdzie mieszkam jest w pelni zasieg EDGE. Modem mi laczy z GPRS. I tu moje pytanie... Jak skonfigurowac modem, zeby laczyl sie z EDGE?
Pozdro

Mam modem ED77 z Orange, na mapie zasiegow pokazuje, ze tam gdzie mieszkam jest w pelni zasieg EDGE. Modem mi laczy z GPRS. I tu moje pytanie... Jak skonfigurowac modem, zeby laczyl sie z EDGE?
Pozdro
- Jaco
Skąd ta pewność ?Mieszko pisze:Modem mi laczy z GPRS.
Być może należy zastosować antenę zewnętrzną skierowaną na nadajnik z EDGE i problem powinien zniknąć. Ale jeśli nadajnik będzie przeciążony to może nie być w ogóle poprawy.Mieszko pisze:I tu moje pytanie... Jak skonfigurowac modem, zeby laczyl sie z EDGE?
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Niestety EDGE to tylko rozwinięcie GPRS i wątpię żeby udało się wymusić samo EDGE.Mieszko pisze:Jak skonfigurowac modem, zeby laczyl sie z EDGE?
Pobaw się programem > Top NetInfo <, ale jak pisałem raczej małe szanse.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)