Prosze o rade w wyborze rozwiazania i sprzetu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Prosze o rade w wyborze rozwiazania i sprzetu
Witam.
Jestem od niedwna na forum, ale po przejrzeniu tematow, nie znalazlem odpowiedzi na pytania.
Jestem zawodowym kierowca, jezdze po europie. W domu jestem rzadko, a kontakt ze swiatem by sie przydal. Czesto na parkingach jest mozliwosc polaczenia sie do darmowych hot spotow. czasem sie zdarza, ze gdzies nieopodal jest w jakies fabryce niezabezpieczona siec.
I teraz mam roblem, czesto siedzac w kabinie, sygnal jest na tyle slaby, ze korzystanie z takiego polaczenia przypomina korzystanie z modemu za komuny ;D.
Myslalem nad kupnem anteny dla wzmocnienia sygnalu. Na parkingu montuje ja na dachu albo gdzies i po sprawie.
I teraz pytanie. Czy takie rozwiazanie ma sens? Czy faktycznie zwieksze jakos polaczenia? Jaki zasieg bede mogl osiagnac? Jakiego sprzetu uzyc (nie zawsze moge okreslic 'skad' mam tego neta - tzn z jakiego kierunku)?
Dzieki za pomoc i sorki jesli ten temat byl, ale na tyle ile mialem czasu - przejzalem forum i nie znalazlem odpowiedzi, a dostep do neta mam chwilowo ograniczony.
Pozdrawiam!
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-06-06, 08:19 ]
Przenoszę do odpowiedniego działu.
Jestem od niedwna na forum, ale po przejrzeniu tematow, nie znalazlem odpowiedzi na pytania.
Jestem zawodowym kierowca, jezdze po europie. W domu jestem rzadko, a kontakt ze swiatem by sie przydal. Czesto na parkingach jest mozliwosc polaczenia sie do darmowych hot spotow. czasem sie zdarza, ze gdzies nieopodal jest w jakies fabryce niezabezpieczona siec.
I teraz mam roblem, czesto siedzac w kabinie, sygnal jest na tyle slaby, ze korzystanie z takiego polaczenia przypomina korzystanie z modemu za komuny ;D.
Myslalem nad kupnem anteny dla wzmocnienia sygnalu. Na parkingu montuje ja na dachu albo gdzies i po sprawie.
I teraz pytanie. Czy takie rozwiazanie ma sens? Czy faktycznie zwieksze jakos polaczenia? Jaki zasieg bede mogl osiagnac? Jakiego sprzetu uzyc (nie zawsze moge okreslic 'skad' mam tego neta - tzn z jakiego kierunku)?
Dzieki za pomoc i sorki jesli ten temat byl, ale na tyle ile mialem czasu - przejzalem forum i nie znalazlem odpowiedzi, a dostep do neta mam chwilowo ograniczony.
Pozdrawiam!
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-06-06, 08:19 ]
Przenoszę do odpowiedniego działu.
i'll never thought i'd die alone ...
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Prosze o rade w wyborze rozwiazania i sprzetu
To jeszcze zależy na jaki sprzęt chcesz się zdecydować: laptop czy palmtop ? Są programy (zresztą Vista ma coś takiego) które określają skąd dochodzi sygnał. Na Allegro widziałem takową antenę o dużym zysku antenowym (niby) ale za bardzo w nią nie wierzę. Na pewno jakaś zewnętrzna polepszy sygnał. Jeżeli to miałby być laptop to na pewno trzeba byłoby dokupić kartę WiFi np. na USB i dołączyć antenkę bo moduły wewnętrzne mają tylko wbudowaną.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Oczywiście że ma sens. Antena zawsze poprawi Ci siłę i jakość sygnału. Tylko zauważ, że trzeba taką antenę gdzieś podpiąć a tak jak pisał mar_kow, nie wiemy jaki masz sprzęt. Jeżeli to jest laptop z wbudowaną karta WiFi, to i tak w 99% karta nie ma wyjścia/wejścia na antenę.karbool pisze:Czesto na parkingach jest mozliwosc polaczenia sie do darmowych hot spotow [...] sygnal jest na tyle slaby [...] Myslalem nad kupnem anteny dla wzmocnienia sygnalu. Na parkingu montuje ja na dachu albo gdzies i po sprawie.
I teraz pytanie. Czy takie rozwiazanie ma sens?
Na początku polecę bardzo podobny tematy:
> Internet w portach 1 <
> Internet w portach 2 <
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
No to podobnie jak jakarbool pisze:Jestem zawodowym kierowca, jezdze po europie. W domu jestem rzadko, a kontakt ze swiatem by sie przydal.

Ja stosuję antenę dookólną Interline Horizon Mini na dorobionej podstawce magnetycznej wraz z kartą USB Edimax 7318Usg.
Poza tym warto też mieć jakiś telefon/modem GSM i karty pre-paid z krajów,do których najczęsciej się jezdzi,i które można doładować niewielką kwotą w razie potrzeby - w moim przypadku jest to proste,gdyż jeżdzę praktycznie tylko do CZ,A i I.
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Ponieważ główne pytanie dotyczy Hot-spotów i WiFi przenoszę do radiówki.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
- Początkujący użytkownik forum
Witam.
Kompa w samochodzie jeszcze nie mam, ale myslalem nad laptopem (raczej z xp). Cos tam na kompach potrafie zorbic
, wiec mysle, ze samo podlaczanie i konfiguracja nie bedize dla mnie problemem. Chodzilo mi raczej wlasnie o samo rozwiazanie.
Czyli karta pod USB + antena rozwiaze moj problem?
I jeszcze pytanie do patryka:
Ten sprzet, ktorego Ty Patryk_, uzywasz w zupelnosci wystarcza?
I jakbys mogl opisac dolkadniej jak wyglada sprawa z tymi pre-paidami (zalozmy ze mam jakas tam nokie z modemem). Ja smigam PL, D, FR, ES, NL.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-06-06, 17:06 ]
Poprawiłem pytanie.
Kompa w samochodzie jeszcze nie mam, ale myslalem nad laptopem (raczej z xp). Cos tam na kompach potrafie zorbic

Czyli karta pod USB + antena rozwiaze moj problem?
I jeszcze pytanie do patryka:
Ten sprzet, ktorego Ty Patryk_, uzywasz w zupelnosci wystarcza?
I jakbys mogl opisac dolkadniej jak wyglada sprawa z tymi pre-paidami (zalozmy ze mam jakas tam nokie z modemem). Ja smigam PL, D, FR, ES, NL.
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-06-06, 17:06 ]
Poprawiłem pytanie.
Ostatnio zmieniony 2008-06-06, 16:05 przez karbool, łącznie zmieniany 1 raz.
i'll never thought i'd die alone ...
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Taka jak tu dla przykładu spełni raczej twoje oczekiwania http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=54925#54925karbool pisze:Czyli karta pod USB + antena rozwiaze moj problem?