Prosze o rade w wyborze rozwiazania i sprzetu

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
karbool
Początkujący użytkownik forum

Prosze o rade w wyborze rozwiazania i sprzetu

Post autor: karbool »

Witam.
Jestem od niedwna na forum, ale po przejrzeniu tematow, nie znalazlem odpowiedzi na pytania.

Jestem zawodowym kierowca, jezdze po europie. W domu jestem rzadko, a kontakt ze swiatem by sie przydal. Czesto na parkingach jest mozliwosc polaczenia sie do darmowych hot spotow. czasem sie zdarza, ze gdzies nieopodal jest w jakies fabryce niezabezpieczona siec.
I teraz mam roblem, czesto siedzac w kabinie, sygnal jest na tyle slaby, ze korzystanie z takiego polaczenia przypomina korzystanie z modemu za komuny ;D.

Myslalem nad kupnem anteny dla wzmocnienia sygnalu. Na parkingu montuje ja na dachu albo gdzies i po sprawie.

I teraz pytanie. Czy takie rozwiazanie ma sens? Czy faktycznie zwieksze jakos polaczenia? Jaki zasieg bede mogl osiagnac? Jakiego sprzetu uzyc (nie zawsze moge okreslic 'skad' mam tego neta - tzn z jakiego kierunku)?

Dzieki za pomoc i sorki jesli ten temat byl, ale na tyle ile mialem czasu - przejzalem forum i nie znalazlem odpowiedzi, a dostep do neta mam chwilowo ograniczony.

Pozdrawiam!

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-06-06, 08:19 ]
Przenoszę do odpowiedniego działu.
i'll never thought i'd die alone ...
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Re: Prosze o rade w wyborze rozwiazania i sprzetu

Post autor: mar_kow »

To jeszcze zależy na jaki sprzęt chcesz się zdecydować: laptop czy palmtop ? Są programy (zresztą Vista ma coś takiego) które określają skąd dochodzi sygnał. Na Allegro widziałem takową antenę o dużym zysku antenowym (niby) ale za bardzo w nią nie wierzę. Na pewno jakaś zewnętrzna polepszy sygnał. Jeżeli to miałby być laptop to na pewno trzeba byłoby dokupić kartę WiFi np. na USB i dołączyć antenkę bo moduły wewnętrzne mają tylko wbudowaną.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

karbool pisze:Czesto na parkingach jest mozliwosc polaczenia sie do darmowych hot spotow [...] sygnal jest na tyle slaby [...] Myslalem nad kupnem anteny dla wzmocnienia sygnalu. Na parkingu montuje ja na dachu albo gdzies i po sprawie.

I teraz pytanie. Czy takie rozwiazanie ma sens?
Oczywiście że ma sens. Antena zawsze poprawi Ci siłę i jakość sygnału. Tylko zauważ, że trzeba taką antenę gdzieś podpiąć a tak jak pisał mar_kow, nie wiemy jaki masz sprzęt. Jeżeli to jest laptop z wbudowaną karta WiFi, to i tak w 99% karta nie ma wyjścia/wejścia na antenę.

Na początku polecę bardzo podobny tematy:
> Internet w portach 1 <
> Internet w portach 2 <
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

karbool pisze:Jestem zawodowym kierowca, jezdze po europie. W domu jestem rzadko, a kontakt ze swiatem by sie przydal.
No to podobnie jak ja :)
Ja stosuję antenę dookólną Interline Horizon Mini na dorobionej podstawce magnetycznej wraz z kartą USB Edimax 7318Usg.
Poza tym warto też mieć jakiś telefon/modem GSM i karty pre-paid z krajów,do których najczęsciej się jezdzi,i które można doładować niewielką kwotą w razie potrzeby - w moim przypadku jest to proste,gdyż jeżdzę praktycznie tylko do CZ,A i I.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Ponieważ główne pytanie dotyczy Hot-spotów i WiFi przenoszę do radiówki.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
karbool
Początkujący użytkownik forum

Post autor: karbool »

Witam.
Kompa w samochodzie jeszcze nie mam, ale myslalem nad laptopem (raczej z xp). Cos tam na kompach potrafie zorbic ;), wiec mysle, ze samo podlaczanie i konfiguracja nie bedize dla mnie problemem. Chodzilo mi raczej wlasnie o samo rozwiazanie.
Czyli karta pod USB + antena rozwiaze moj problem?

I jeszcze pytanie do patryka:
Ten sprzet, ktorego Ty Patryk_, uzywasz w zupelnosci wystarcza?
I jakbys mogl opisac dolkadniej jak wyglada sprawa z tymi pre-paidami (zalozmy ze mam jakas tam nokie z modemem). Ja smigam PL, D, FR, ES, NL.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-06-06, 17:06 ]
Poprawiłem pytanie.
Ostatnio zmieniony 2008-06-06, 16:05 przez karbool, łącznie zmieniany 1 raz.
i'll never thought i'd die alone ...
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

karbool pisze:Czyli karta pod USB + antena rozwiaze moj problem?
Taka jak tu dla przykładu spełni raczej twoje oczekiwania http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=54925#54925
ODPOWIEDZ