Problem z HUBem i modem [wydzielony]

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Nikelajer
Specjalista bezprzewodowy-junior

Problem z HUBem i modem [wydzielony]

Post autor: Nikelajer »

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-06-07, 23:29 ]
Wydzielone z => > Orange Free i z tym zwiazane rozne rzeczy.. <
[ Komentarz dodany przez: BliSki: END ]

tez cos mi sie cielo w tych godzinach co piszecie ale akurat to olalem jakos bo nie potrzebowalem przez chwile neta:P

[ Dodano: 2008-05-24, 14:50 ]
kurcze.. kupilem dzisiaj huba- dokladnie taki podlaczylem go, wykrylo nowy sprzet, podlaczylem do niego po kablu modem, zobaczylo modem, zainstalowalo i niby wszystko super. tylko nie moge sie polaczyc z netem.. blad 633 przez top netinfo a przez programik od orange nie widzi w ogole sieci. po podlaczeniu normalnie bezposrednio do kompa dziala. Co robic? bo nie chce uslyszec ze bez sensu wydalem 40 zeta na huba:/
Ostatnio zmieniony 2008-06-07, 22:30 przez Nikelajer, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z HUBem i modem [wydzielony]

Post autor: YaHooo »

Nikelajer, jak podłączasz przez huba to spróbuj odinstalować wszystko co miałeś. Wtedy zainstaluj tak samo jak bez huba. Może w tym tkwi problem, że niepoprawnie został on zainstalowany.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Nikelajer

ze tez kurde na to nie wpadlem :ups: :P

juz działa i ma sie dobrze ;) teraz musze dorwac system mechanic z pc formata, i przeskanowac w celu zoptymalizowania neta.. Dzięki :zdrowko:

a tak na marginesie to system mechanic używaliście tak jednorazowo czy raczej co jakis czas robiliscie te skany, testy itp??
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Nikelajer pisze:ze tez kurde na to nie wpadlem
No cóż każdemu się zdarzy mała wpadka ;)
Nikelajer pisze:a tak na marginesie to system mechanic używaliście tak jednorazowo czy raczej co jakis czas robiliscie te skany, testy itp??
Ja osobiście tego nie używam, ale znajomy mówił mi, że co jakiś czas jak komputer/internet zaczyna źle działać to traktuje go System Mechanic'iem.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Nikelajer

a jak to jest ze skype'em? ile pobiera przy takiej rozmowie mb? sprawdzal ktos moze?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Nikelajer pisze:jak to jest ze skype'em? ile pobiera przy takiej rozmowie mb? sprawdzal ktos moze?
Jest w FAQ: >> Dyskusja na temat ile kilobajtów potrzebuje Skype do przesyłu rozmowy głosowej (VoIP) - Zestawienie << <- tu jest takie zestawienie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Nikelajer

Dzizz.. no to ja na prawde slepy jestem :/ przegladalem nawet ta strone bo pierwsze co to w FAQ. Nie no, za długi dzień dziś chyba dla mnie :P

hmm, wyszlo Ci tak po przeliczeniach ok. 38mb na godzine.. w sumie nie jest az tak źle przy limicie 6gb.. Chociaz juz mam ok. 2gb w ciagu 12 dni pobrane:P
zDaleKi

Jak tam piałem, to tylko "symulacja" ale myślę, że daje jakiś obraz sytuacji.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Nikelajer

Wow, przed chwila wkurzony ze mi sie strony tragicznie wolno wczytuja, wszedlem na stroke noc.gts.pl zeby sprawdzic jaki mam download i wrzucam pliczek 5mb a tu mi wyskakuje z predkoscia 408kB/s :D Po chwili spadlo na 360, podnioslo sie do 390 i znowu troche spadlo.. szok! :D Ale czemu strony wolno sie wczytuja.. :/ moze przeciazone jakies...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

A sprawdzales ping?
Nikelajer

tak, w porzadku byl.. ale cos chyba mi sie opera zaciela bo po restarcie przegladarki juz lepiej szlo wszystko ;) przed chwila znowu test sciagania- przez 3-4s mialem ponad 500:D ale spadlo do 450 i po chwili 350... ale fajnie to chociaz wygladalo:P
Nikelajer

Super ladnie hsdpa praktycznie od rana i pomimo tego ze sie rozlaczalo co jakis czas to bylo ok, ale po 2h sie skonczylo milo. Nie wytrzymalem- zadzwonilem do orange. Powiedzialem co mialem powiedziec, czekam az do mnie przedzwonia i mi powiedza co jest nie tak. Modem podlaczylem teraz nie przez huba tylko kablem bezposrednio do kompa. Dziala, hsdpa nawet, wiec przyszlo mi na mysl ze to moze przez huba jakies problemy takie. Moze byc cos takiego?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Nikelajer pisze:przyszlo mi na mysl ze to moze przez huba jakies problemy takie. Moze byc cos takiego?
Teoretycznie nie powinno nic być jak jest podłączony przez huba. Ale w praktyce bywa inaczej. A jaki to jest hub, aktywny czy pasywny? Często te pasywne (bez własnego zasilania) sprawiają kłopoty.
Nikelajer

hub jest aktywny (firmy gembird). Ale wczesniej na nim dobrze chodzilo wszystko do przedwczoraj. Teraz jestem ciagle podlaczony bezposrednio nie przez huba i nie mialem zadnego zerwanego polaczenia i ciagle hsdpa..

btw: Dostalem smsa z orange ze moje zapytanie techniczne zostalo przjete i przewidywana data odpowiedzi to 10 czerwca!! Paranoja- a jakbym tak przez ten czas nie mial w ogole neta to idealna podstawa do zerwania umowy ;]
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Nikelajer pisze:hub jest aktywny (firmy gembird). Ale wczesniej na nim dobrze chodzilo wszystko do przedwczoraj. Teraz jestem ciagle podlaczony bezposrednio nie przez huba i nie mialem zadnego zerwanego polaczenia i ciagle hsdpa..
Widać to jest najprawdopodobniej wina huba, a inne urządzenia działają normalnie?
Nikelajer pisze:przewidywana data odpowiedzi to 10 czerwca!! Paranoja- a jakbym tak przez ten czas nie mial w ogole neta to idealna podstawa do zerwania umowy ;]
No raczej to nie jest powód do zerwania umowy, raczej mógłbyś się domagać zmniejszenia następnego abonamentu za czas w którym nie miałeś internetu. W wysokości 1/30 abonamentu za każdy dzień bez usługi.
Nikelajer

Ale poki jest internet to sie klocic nie bede :P Na hubie wszystko dziala sprawnie, modem tez dzialal, przez kilka dobrych dni nie bylo zadnego problemu.. Normalnie hsdpa bylo, az tu jakas mala awaria trzasneła i zonk. Teraz dziala mi dobrze. Posiedze jeszcze z 30 min i przerzuce modem na huba. Jak mi sie zacznie rozlaczac to oddaje huba do reklamacji, bo nic innego mi w tej chwili do glowy nie przychodzi ;]
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Nikelajer, powoli ale udaje się jakoś wybrnąć z tego. :ok:
Nikelajer

bob pisze:Nikelajer, powoli ale udaje się jakoś wybrnąć z tego. :ok:
Powoli... ale ze za huba zaplacilem 5 dych i sie moze okazac ze na marne, a to mnie wcale nie cieszy. Kurcze, ja to zawsze mam jakies problemy ze sprzetem do kompa :]
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Kurcze, ja to zawsze mam jakies problemy ze sprzetem do kompa :]
Ja raczej rzadko. ;)
Nikelajer

u mnie te problemy polegaja na wadliwym sprzecie, po prostu kupie super ultra wypasione cos, a sie albo za mocno przegrzewa, albo nie pracuje na pelnych obrotach itd i pozniej siedze czekam ponad miesiac az mi przesla z naprawy- raz to mi nawet nie odeslali w ogole zasilacza :P ale w sklepie dali nowy;]

zeby nie byl OT to wlasnie przerzucam modem na huba. Jak nie napisze przez najblizsza godzine nic to wiadomo co jest nie tak juz :]

[ Dodano: 2008-06-07, 17:23 ]
Dobra, na razie sie polaczylo z hsdpa. Zauważyłem, ze strasznie goracy byl ten modem jak go teraz odlaczalem. Byl kablem 1.5m usb podlaczony.. Ciekawi mnie tylko (bo też to ostatnio zaczelo wyskakiwac przy probach polaczen) dlaczego wyskakuje mi blad Generic Host Process for Win32 Series.. Wiem ze to z netem jest zwiazane, ale kurde on wyskakuje zanim sie polacze a nie jak juz jestem (czasami jak sie probuje laczyc).. Po tym bledzie restart musze robic bo nic zrobic sie innego nie da.

[ Dodano: 2008-06-07, 17:47 ]
no i wszystko jasne. Wina HUB-a. Rozłaczylo, nie chcialo mi sie polaczyc znowu. HUB do reklamacji jedzie jak nic, szczegolnie dlatego bo jak nim pomacham to cos tam lata w srodku. A nie mowilem co do tego sprzetu.. Nie rozumiem tego juz wszystkiego :/
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Nikelajer, ile masz USB? To jest laptop?
Może masz wejścia na płycie głównej (jak to stacjonarny) do podłączenia śledzi usb?
Ja podłączyłem 2 śledzie po 2 wejścia. Groszowa sprawa a wszystko działa bez zarzutu. ;)
A na jednym jest podpięty hdd zewnętrzny który musi być podpięty do 2 portów bo inaczej się muli, za mało prądu.
No ale koniec OT. ;)
Nikelajer

PC, mam 4 wejscia na plycie glownej, ale kupilem huba bo dodatkowe zasilanie-moglo cos pomoc (czyt. polepszyc lacznosc) i nie musialbym za kazdym razem wlazic pod biurko itd. Na sledzie miejsce jest i miejsce zeby podlaczyc ten modem tez, tylko zly jestem bo wydalem 50zl na huba a przez niego wlasnie te problemy mialem wydaje mi sie ostatnio. Modem mam podlaczony do przedluzacza usb 1.5m tylko kurcze troche goracy jest- jak do huba byl podpiety to tak nie byl az bardzo.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Nikelajer pisze:Modem mam podlaczony do przedluzacza usb 1.5m tylko kurcze troche goracy jest- jak do huba byl podpiety to tak nie byl az bardzo.
Powinieneś poszukać przedłużacza który ma lepszy styk na złączu (ciaśniej w niego wtyk od modemu wchodzi). Jeżeli styk jest słaby to może się wtedy grzać mocniej.
zDaleKi

To o problemach z HUBem warto wydzielić.

EDIT:
OK, już wydzieliłem.

[mod]
Ja nie mogę o czym pisałem - córka znowu chora.

EDIT.
Nikt nie wydzielił, to sam to zrobiłem bo na chwilę do PC się dorwałem.
[/mod]
Ostatnio zmieniony 2008-06-07, 22:47 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Nikelajer

YaHooo pisze:Powinieneś poszukać przedłużacza który ma lepszy styk na złączu (ciaśniej w niego wtyk od modemu wchodzi). Jeżeli styk jest słaby to może się wtedy grzać mocniej.
Taki kabelek mam- oryginalny od modemu. Ale on jest krotki wiec go do kompa nie podlacze bo nawe na biurko nie siegne. Do HUBa byl podlaczony, dlatego sie nie grzalo tak pewnie. Sam nie wiem co robic, kolejna kasa na kabel czy czekac i cos z tym HUBem kombinowac.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Niech ktoś Ci zmierzy napięcie na wyjściu z huba (chyba, że miernik masz). Czasem może pomóc lepszy zasilacz. Nie pomoże jednak jeśli jest fabryczna wada koncentratora.
Nikelajer

Nie mam miernika. Na opakowaniu jest ze do 500 mA na port.. Pozniej poszukam na necie moze ktos mial podobne problemy z tym HUBem. Ale az mi sie wierzyc nie chce ze to przez to.. Moze sterownik cos, albo w windzie cos blokuje. Wszystko dobrze chodzilo przez tyle dni..
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Nikelajer pisze:Moze sterownik cos, albo w windzie cos blokuje.
Skoro bez HUBa działa ok to nie wina sterownika, ani systemu.
Nikelajer

ale z HUBem tez dzialalo :P tylko 2 dni temu widac cos sie w nim bez brzydkich wyrazow popsuło :]
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Nikelajer, pewnie tym "coś" jest hub, albo przewód prowadzący do niego lub modemu.
ODPOWIEDZ