Czy nadajnik jest szkodliwy?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
radost
Początkujący użytkownik forum

Czy nadajnik jest szkodliwy?

Post autor: radost »

Dostałem ofertę od dystrybutora sieci radiowej z pobliskiego miasteczka. Otóż z uwagi iż mam stosunkowo wysoki dom zaproponowali mi instalację swego nadajnika i odbiornika na dachu. Antena ma ściągać sygnał z innej, a kolejna ma rozsyłać go po okolicy. W zamian mam mieć gratis internet 1536kbps/320kbps. Oferta wydaje mi się korzystna. Tylko nurtuje mnie pytanie... Czy taki nadajnik nie jest szkodliwy dla zdrowia (w domu małe dziecko)?
Z góry dziękuję za informacje.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-06-12, 09:41 ]
Poprawiłem pisownię.
Ostatnio zmieniony 2008-06-12, 08:41 przez radost, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Czy nadajnik jest szkodliwy?

Post autor: YaHooo »

Generalnie tule ile jest ludzi tyle mamy opinii na ten temat. Według mnie to nie jest szkodliwe, żyjemy wokół większej ilości promieniowania (nie tylko radiowego). Jak masz np. dach pokryty blachą, to nie masz się czego obawiać. Osobiście mieć internet o tej szybkości za darmo to dobra oferta.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
radost

Dom pokryty jest blachą trzapezową ocynkowaną i pomalowaną. Antena miała by być na sztycy przymocowanej do komina.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

YaHooo pisze:żyjemy wokół większej ilości
Dokładnie.Zwykła komórka robi również swoje nie mówiąc już o telewizorze.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

radost pisze:Dom pokryty jest blachą trzapezową ocynkowaną i pomalowaną.
No to blacha będzie pełniła rolę ekranu, więc można spać spokojnie, bo mało promieniowania będzie przenikało do domu.
Jaco pisze:Zwykła komórka robi również swoje nie mówiąc już o telewizorze.
A do tego promieniowanie kosmiczne, naturalne ziemi, jak również promieniowanie pochodzące od zwykłego człowieka.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

U mnie również kiedyś chcieli postawić antenę od radiówki (blok) ale nie chcieli się zgodzić zarząd ze względu na nowy dach. :(
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Do tego nie polecam wizyty w żadnym większym mieście. :rotfl:
Awatar użytkownika
DJ1910
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: DJ1910 »

Jaco pisze:U mnie również kiedyś chcieli postawić antenę od radiówki (blok) ale nie chcieli się zgodzić zarząd ze względu na nowy dach. :(
Standartowa śpiewka, nikt nie wie o co chodzi (spoldzielnie, zarządy itp smrody), a po to by załatwić sprawę mówi sie zainteresowanemu by spadał bo dach jest nowy czy po remoncie. I to co roku by tak sie tlumaczyli, co juz troche moim znajomych na roznych osiedlach przerabiało :)

Ostatnio koledze chcialem zalozyc neta w mojej sieci, ale tez mu powiedziano ze dach jest remontowany, a od paru lat nie był ruszany :D
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Jaco pisze:U mnie również kiedyś chcieli postawić antenę od radiówki (blok) ale nie chcieli się zgodzić zarząd ze względu na nowy dach. :(
Tak samo jest nie tylko z radiówkami. A ile krzyku jest jak chcą gdzieś postawić nowy BTS :(
bob pisze:Do tego nie polecam wizyty w żadnym większym mieście. :rotfl:
A ja zalecam zamieszkanie w klatce Faradaya. To uchroni nas przed tym złem jakim jest pole elektromagnetyczne :rotfl:
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

radost, dobra oferta jak mi się wydaje.
Tak czy siak prąd będą pobierać, ale to będą tak minimalna kwota, że ten internet aż nadto będzie. ;)

Jeśli chodzi o promieniowanie to prawdopodobnie z anten kierunkowych będą korzystać. :)
radost

ja.michal pisze:Jeśli chodzi o promieniowanie to prawdopodobnie z anten kierunkowych będą korzystać.
Pewnie jakaś dookólna, która daje głównie na boki - tak myśle. Jeśli chodzi o prąd to zasilacz ma mieć w porywach 18W, więc w skali miesiąca może nabije za jakieś 5 zeta.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

radost pisze:Pewnie jakaś dookólna, która daje głównie na boki - tak myśle.
Tacy operatorzy stosują przeważnie anteny sektorowe lub szczelinowe.
Ale jak napisał YaHooo, nie ma co na to uwagi zwracać bo i tak otacza nas kupa promieniowania. Dodać mogę jeszcze, że max moc sieci wifi określają przepisy.

[ Dodano: 2008-06-10, 22:00 ]
radost pisze:więc w skali miesiąca może nabije za jakieś 5 zeta.
I to chyba nawet nie.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

radost pisze:Antena ma ściągać sygnał z innej, a kolejna ma rozsyłać go po okolicy.
Ta pierwsza antena będzie zapewne ściśle kierunkowa, wiec tu raczej nie ma się co bać. Bo promieniowanie w dół będzie małe. Co do drugiej, to nie wiemy czy będzie to sektorowa, czy dookólna, ale jak tu już padło wcześniej dach będzie pełnił rolę ekranu.

Ponadto obecnie w eterze masz tyle promieniowania, w każdym mieście w bloku jest klika/kilkanaście routerów+Access pointów i jakoś ludzie żyją. Faktem jest też, że opinie fachowców w tym temacie nie są zgodnie i nie ma konkretnych wyników badań na temat szkodliwości lub jej braku.

Co do samej oferty, to mi też wydaje się interesująca.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
lexell

Post autor: lexell »

Czy szkodliwa hmmm ....ja juz tyle widzialem programow, czytalem w gazetach/czasopismach, nawet uczestniczylem w sympozyjum ;P naukowym dotyczacym szkodliwosci fal elektro-magentycznych ....i tak jak ktos wyzej napisal .......ile ludzi tyle opinii. Osobiscie jednak wole mieszkac przy duzym drzewie niz przy duzym nadajniku :)))
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Mam prośbę - usuń tą reklamkę z podpisu bo jest to zabronione na tym forum.
lexell pisze:Osobiscie jednak wole mieszkac przy duzym drzewie niz przy duzym nadajniku :) ))
No na pewno choć ktoś też powiedział, że wolałby być zwykłym obywatelem Nowego Yorku niż królem wioski. ;)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

lexell pisze:ja juz tyle widzialem programow, czytalem w gazetach/czasopismach, nawet uczestniczylem w sympozyjum ;P naukowym
Ja tam programom nie wierzę, tak samo jak artykułom. Nie pokazują one całości problemu.
bob pisze:wolałby być zwykłym obywatelem Nowego Yorku niż królem wioski.
Co jest jednoznaczne, że będziesz mieszkać obok jakiegoś nadajnika ;)
ODPOWIEDZ