Zacznę od tego, że po prawie 2-letniej męczarni z modemem ed77 i orange, wyzwoliłem się na rzecz kablowego, stałego, bezsprzecznie stabilnego internetu ery po łączach tp (umowa na 2 lata, 2Mbit, 59zł...). No i jako,że już się przyzwyczaiłem do chodzenia z notebookiem po całym domu i ogródku, to czegoś mi brakuje.
I w tym miejscu zaczynają się pytania do Was:
Modem ADSL który posiadam, to dodawany przez erę Webr@cer 821. Prostota tego urządzenia aż zadziwia - trzy gniazda z tyłu i wszystkie zajęte - żadnych dodatkowych badziewi

Pytanie: Chciałbym mieć Internet bezprzewodowo w domu - po kolei - co kupić konkretnie do tego modelu, dlaczego tak drogo i czemu to się nazywa linksys

Pytanie drugie, nieco bardziej skomplikowane i zupełnie z innej beczki: Zanim coś kupię, często lubię sprawdzić, czy to działa (przykład: gra - po co mam wydawać 50 - 100zł na orginał i dowiedzieć się, że mój komputer czegoś tam nie spełnia? Wolę coś sprawdzić, a potem kupić.), dlatego korzystam od czasu do czasu z serwisów typu rapidshare i stron warezowych. Pytanie nie dotyczy cracków, seriali czy takich tam pierdół - chodzi o sprawy raczej natury sprzętowej. Do pobierania tego typu plików używam programu "jDownloader", który omija żmudne wpisywanie "kotków" na rapidshare. Program ten pozwala na tzw. "reconnect", czyli automatyczne rozłączenie i połączenie spowrotem po pobraniu pliku (ta czynność z kolei automatyzuje samo pobieranie, gdy ma się zmienne ip - nie trzeba czekać, a poza tym robi się wszystko "samo"). Mój problem polega na tym, że w moich połączeniach sieciowych nie ma jasno zdefiniowanego poączenia z w/w modemem. Łączy się przez lan i tyle. Jak ustawić połączenie (ppoa), w ustawieniach sieciowych, żebym miał na czym zrobić ten reconnect? Orientuje się ktoś? Dodam, że do modemu brak jakichkolwiek sterowników, a jeśli chodzi o reconnect samego połączenia lan, to nic nie daje - brak zmiany ip.
Proszę o pomoc wszystkich ekspertów, których wiadomo, że na tym forum nie brakuje