Era Internet Stacjonarny - Jak to ugryźć

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
de_stroy
Stały użytkownik forum

Era Internet Stacjonarny - Jak to ugryźć

Post autor: de_stroy »

Witam!

Zacznę od tego, że po prawie 2-letniej męczarni z modemem ed77 i orange, wyzwoliłem się na rzecz kablowego, stałego, bezsprzecznie stabilnego internetu ery po łączach tp (umowa na 2 lata, 2Mbit, 59zł...). No i jako,że już się przyzwyczaiłem do chodzenia z notebookiem po całym domu i ogródku, to czegoś mi brakuje.

I w tym miejscu zaczynają się pytania do Was:
Modem ADSL który posiadam, to dodawany przez erę Webr@cer 821. Prostota tego urządzenia aż zadziwia - trzy gniazda z tyłu i wszystkie zajęte - żadnych dodatkowych badziewi :D Typ "Annex A", więc wydaje mi się, że dobrze trafiłem? ;>

Pytanie: Chciałbym mieć Internet bezprzewodowo w domu - po kolei - co kupić konkretnie do tego modelu, dlaczego tak drogo i czemu to się nazywa linksys :D Póki co połączenie z notebookiem jest łopatoligicznie proste - ethernet. Ja chciałbym mieć dobry sygnał w całym domu i najlepiej na ogródku, bez utraty jakości (szybkości) przesyłu. Proszę o linki do sprzętu :)

Pytanie drugie, nieco bardziej skomplikowane i zupełnie z innej beczki: Zanim coś kupię, często lubię sprawdzić, czy to działa (przykład: gra - po co mam wydawać 50 - 100zł na orginał i dowiedzieć się, że mój komputer czegoś tam nie spełnia? Wolę coś sprawdzić, a potem kupić.), dlatego korzystam od czasu do czasu z serwisów typu rapidshare i stron warezowych. Pytanie nie dotyczy cracków, seriali czy takich tam pierdół - chodzi o sprawy raczej natury sprzętowej. Do pobierania tego typu plików używam programu "jDownloader", który omija żmudne wpisywanie "kotków" na rapidshare. Program ten pozwala na tzw. "reconnect", czyli automatyczne rozłączenie i połączenie spowrotem po pobraniu pliku (ta czynność z kolei automatyzuje samo pobieranie, gdy ma się zmienne ip - nie trzeba czekać, a poza tym robi się wszystko "samo"). Mój problem polega na tym, że w moich połączeniach sieciowych nie ma jasno zdefiniowanego poączenia z w/w modemem. Łączy się przez lan i tyle. Jak ustawić połączenie (ppoa), w ustawieniach sieciowych, żebym miał na czym zrobić ten reconnect? Orientuje się ktoś? Dodam, że do modemu brak jakichkolwiek sterowników, a jeśli chodzi o reconnect samego połączenia lan, to nic nie daje - brak zmiany ip.

Proszę o pomoc wszystkich ekspertów, których wiadomo, że na tym forum nie brakuje :)
Komu w drogę, temu notebook...
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Re: Era Internet Stacjonarny - Jak to ugryźć

Post autor: bob »

de_stroy pisze:Zacznę od tego, że po prawie 2-letniej męczarni z modemem ed77
OT. Właśnie to chyba był problem bo ja w tym czasie dobrze spożytkowałem tą usługę na innych modemach. A Katowice wydają się być dobrze od dłuższego czasu zorganizowane pod tym względem. ;) To tak poza tematem. :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

de_stroy pisze:Jak ustawić połączenie (ppoa), w ustawieniach sieciowych, żebym miał na czym zrobić ten reconnect? Orientuje się ktoś? Dodam, że do modemu brak jakichkolwiek sterowników, a jeśli chodzi o reconnect samego połączenia lan, to nic nie daje - brak zmiany ip.
Zacznę od tego bo na pytanie dotyczące routera sam odpowiedziałeś tu:
de_stroy pisze:dlaczego tak drogo i czemu to się nazywa linksys :D
;)

Żeby połączenie ADSLowe funkcjonowało jak PPPoE to musi być wykorzystany bridge. Zwykły modem ADSL jest takim bridge'm sam z siebie, natomiast routery można w ten tryb przełączyć.
Wadą takiego rozwiązania jest to, że możesz do takiego bridge'a podłączyć jednego kompa, ale to chyba logiczne :)
Awatar użytkownika
de_stroy
Stały użytkownik forum

bob pisze:OT. Właśnie to chyba był problem bo ja w tym czasie dobrze spożytkowałem tą usługę na innych modemach. A Katowice wydają się być dobrze od dłuższego czasu zorganizowane pod tym względem. To tak poza tematem.
Masz w zupełności rację - ten modem był moim przekleństwem. Pod sam koniec korzystania z usługi miałem już możliwość korzystania z UMTS (Motorola A925) i można powiedzieć "niebo a ziemia". Nie jestem w żadnym calu przeciwnikiem internetu bezprzewodowego - wręcz przeciwnie. Uwielbiałem siedzieć gdzieś na łące i móc cieszyć się możliwością sprawdzenia maila. Ale niestety, natężenie z jakim korzystam z szybkości łącza (przesył, ping) - to jeszzce nie na tą technologię i nie na oferty polskich operatorów. W takim wypadku uważam, że najlepsze rozwiązanie = szybki internet stacjonarny w domu + internet bezprzewodowy, na każdą okazję. Jednak rozwiązanie ma oczywiście jedn a wadę - cena...
Jo_gurt pisze:Żeby połączenie ADSLowe funkcjonowało jak PPPoE to musi być wykorzystany bridge. Zwykły modem ADSL jest takim bridge'm sam z siebie, natomiast routery można w ten tryb przełączyć.
No dobrze, mniej więcej dowiedziałem się, że coś się da. Ale dalej nie wiem jak :D Jo_gurt, proszę o jakieś dodatkowe informacje - z czym się ten bridge je :D
Jo_gurt pisze:Wadą takiego rozwiązania jest to, że możesz do takiego bridge'a podłączyć jednego kompa, ale to chyba logiczne
W niczym nie przeszkadza :)
Jo_gurt pisze:Zacznę od tego bo na pytanie dotyczące routera sam odpowiedziałeś tu: de_stroy napisał/a:
dlaczego tak drogo i czemu to się nazywa linksys
No ok. Powiedzmy, że "mniej więcej" orientuję się, że ruter (czy coś w ten deseń) trzeba kupić. Moje pytanie raczej brzmiało: Jaki jest najlepszy do tego sprzętu, który obecnie posiadam? Jaki model trzeba będzie kupić, żeby spełniał moje wymagania? Pytam, bo akurat w tej dziedzinie zawsze byłem cienki - kiedy ktoś mi mówił "skonfigurujesz mi połączenie bezprzewodowe?" to odsyłałem do kumpli z pracy, albo udawałem idiotę :D Więc jeszcze raz prosze o pomoc :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Skoro się łączysz z tym modemem przez ethernet to można zakupić zwykły AP i dużą antenę dookólną. W zamian za router. AP jest tańszy.
Awatar użytkownika
de_stroy
Stały użytkownik forum

ja.michal pisze:Skoro się łączysz z tym modemem przez ethernet to można zakupić zwykły AP i dużą antenę dookólną. W zamian za router. AP jest tańszy.
No ok, tym razem wiem, że da się nawet taniej :D Ale dalej proszę o podanie linka do jakiegoś przykładowego modelu (a najlepiej kilku dla porównania).
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Co do bridge zajrzyj tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=11210 mniej więcej podobna sytuacja.
Ja bym tradycyjnie do modemu podłączył WRT54GL, bo lubię mieć jak największą kontrolę nad tym co się dzieje w mojej sieci.
ODPOWIEDZ