Internet Radiowy w domu po wi-fi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Re: Internet Radiowy w domu po wi-fi

Post autor: bob »

Patryk_ pisze:Sygnał ok. -90 dBm
Nie ma znaczenia za bardzo. Jeśli chodzi o ten temat to mam tu akurat trochę 2,5 rocznego doświadczenia. Nigdy nie negowałem na tym forum teorii o niskich transferach przy niskim sygnale (UMTS) mimo, że wiem, że nie ma to tak dużego znaczenia.
Ja bez anteny ze złożoną antenką motylkową modemu (9 CSQ) wyciągam 600-700kBps przy ściąganiu pliku. Znam to i widziałem. Wracając jednak do tematu antena poprawia jednak stabilność łącza i należy dobierać jak z największym zyskiem, żeby ewentualnie zrekompensować tłumienie kabla zwłaszcza jeśli chcemy antenę ustawić na budynku.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

bob pisze:Wracając jednak do tematu antena poprawia jednak stabilność łącza i należy dobierać jak z największym zyskiem, żeby ewentualnie zrekompensować tłumienie kabla zwłaszcza jeśli chcemy antenę ustawić na budynku.
To prawda,tłumienie kabla trzeba mieć na uwadze,ale nie można przesadzać...w UMTS i tak stacja bazowa precyzyjnie steruje mocą terminala - na 100m przy panelu "piętnastce" na pewno jedziesz na minimum mocy.
Jestem skłonny zaryzykować,iż na panelu 7 dBi różnicy w stabilności by nie było - żadnej.
Liczy się przede wszystkim praca w LOS - antena na zewnątrz,coby przez mury i inne przeszkody sygnał nie "leciał",a jego siła jest malo ważna.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Patryk_ pisze:Jestem skłonny zaryzykować,iż na panelu 7 dBi różnicy w stabilności by nie było - żadnej.
Jednak spore ryzyko bo zakupiłem takich anten trzy i na razie jest kłopot z tą drugą na odległość 200m od nodeB. Trzecia będzie na odległość 300m i zobaczę za jakiś czas czy zda egzamin ponieważ trwają prace remontowe budynku.
Ja jednak chciałem wrócić do pytania kolegi, który wyłowił antenkę 8dBi 2,4Ghz i chce zrobić sieć na 300m. Nie wiem czy można tu doradzić z taką pewnością nie znając żadnych danych bliższych (teren, długość, kabel itp). :)

[ Dodano: 2008-06-13, 22:44 ]
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=96013#96013
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

bob pisze:Nie wiem czy można tu doradzić z taką pewnością nie znając żadnych danych bliższych (teren, długość, kabel itp).
nie można doradzać.
Ale w warunkach pełnej widoczności optycznej na takich dwóch panelach 8 dBi zestawia się linki na co najmniej kilometr.

Przez drzewa to i na wychwalanych i na tym forum offsetach :rotfl: na 300m nie pójdzie.
Poza tym offrset to antena do luftu.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Patryk_ pisze:Przez drzewa to i na wychwalanych i na tym forum offsetach :rotfl: na 300m nie pójdzie.
Ty jesteś tu fachman od radia. :cfaniak:
Różne cuda się tu czyta. ;)

[ Dodano: 2008-06-13, 22:53 ]
Powiedz jeszcze przy tej antenie ósemce ile kabla trzeba żeby stłumić całkowicie jej zysk ?
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

bob pisze:Ty jesteś tu fachman od radia.
żaden ze mnie fachman - co prawda jeszcze półtora roku temu administrowałem siecią wifi,ale w całkowicie niekomercyjnym miniMANie na 14 userów dzielących DSLa :) nie było potrzeby wydziwiania z antenami...za to nieźle dopiekali mi ci,którzy właśnie wydziwiali z parabolami na 300m czy innymi dziadostwami,a i tak sieć im nie działała dobrze.

[ Dodano: 2008-06-13, 23:01 ]
bob pisze:Powiedz jeszcze przy tej antenie ósemce ile kabla trzeba żeby stłumić całkowicie jej zysk ?
kable są różne - od RG58 do H1000 i jeszcze mniej tłumiennych :)

Biblia: http://www.dipol.com.pl/poradnik_instal ... _bib86.htm
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Z tą parabolą to ironia była.
Dalej sądzę, że ten panel mały wystarczy.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:Dalej sądzę, że ten panel mały wystarczy.
No ok. Chciałem się upewnić i temacik rozkręcić.
Dzięki na ironię sam tego linka wprowadziłem na forum kiedyś a od tygodnia studiuję. ;)
Proszę jednak kogoś o fachowe wyliczenie dla kabla H155 i antenki panelowej 8GHz. Czyli ile potrzeba metrów aby stłumić całkowicie zysk anteny a odległość od anteny nadawczej o podobnym parametrze jest 300m. Tak okiem belfra. :)
Można to rozczytać na tabeli ale myślę, że zainteresuje mały wykładzik znających się na rzeczy. :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

bob pisze:Proszę jednak kogoś o fachowe wyliczenie dla kabla H155 i antenki panelowej 8GHz.
A na pewno Ci chodzi o 8GHz, a nie 8dBi? Jeżeli tak to tłumienność kabla przy 2.4GHz to 49.6dB/100m inaczej 0.496dB/m. Zatem jeżeli chcesz stłumić 8dB musisz mieć 8/0.496=16.1m kabla. O to Ci chodziło?
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:A na pewno Ci chodzi o 8GHz, a nie 8dBi?
O osiem dBi naturalnie.

[ Dodano: 2008-06-14, 09:55 ]
YaHooo pisze:O to Ci chodziło?
O to ale myślałem, że liczy się to bardziej skomplikowanie. Strata na zaciskach, moc nadajnika i odległość itp. Dzięki. ;)

[ Dodano: 2008-06-14, 10:24 ]
O właśnie cały czas mnie to gryzło:
YaHooo pisze:Zatem jeżeli chcesz stłumić 8dB
Ja chciałem stłumić antenę o zysku 8bBi a w grę wchodzą jednostki przy tłumieniu kabla dB.
Czy na pewno można to od siebie po prostu odejmować różne jednostki ? :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bob pisze:Strata na zaciskach, moc nadajnika i odległość itp.
To jest obliczanie budżetu łącza, pozwala to obliczyć moc nadajników, zysk anten, zasięg łącza. Jak masz jakieś wątpliwośći to pytaj, jak będę wiedział to napiszę :)
bob pisze:Czy na pewno można to od siebie po prostu odejmować różne jednostki ? :)
Na pewno. Tak naprawdę dB został wprowadzono po to aby takie obliczenia można było łatwo przeprowadzać :)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Na pewno. Tak naprawdę dB został wprowadzono po to aby takie obliczenia można było łatwo przeprowadzać :)
Jestem mądrzejszy o nowe doświadczenie, dziękuję. :)
Za pół roku napiszę tu ogromną pracę na temat nodeB i zadedykuje ją specjalnie Tobie. :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bob pisze:Za pół roku napiszę tu ogromną pracę na temat nodeB i zadedykuje ją specjalnie Tobie. :)
Oho to widać, że naprawdę bardzo wielka praca :) Zatem dziękuję i czekamy, aż Twoje dzieło ujrzy światło dzienne :)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Możesz odliczać (już mam pewne rewelacje :hyhy: ). :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bob, w takim razie czekam z niecierpliwością i mam nadzieję, że te rewelacje są bardzo pozytywne :)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Rewelacje pozytywne tylko jeszcze wiedza na ten temat nie. Wczoraj studiowałem jako, że interesuję się trochę sprzętem HiFi tematykę kabli i ich parametrach (wybaczcie ale z wrogiem też trzeba się zapoznać). Postaram się jak najlepiej przygotować. Ale co tam będziemy pisać o przyszłości. :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

bob pisze:Wczoraj studiowałem jako, że interesuję się trochę sprzętem HiFi tematykę kabli i ich parametrach (wybaczcie ale z wrogiem też trzeba się zapoznać).
To jest temat rzeka i dużo jest poglądów na te tematy :)
bob pisze:Postaram się jak najlepiej przygotować.
Widzę profesjonalne podejście do zadania :ok:
NOTTI80
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: NOTTI80 »

etrzycha pisze:Czyli ten zestaw bedzie sprawnie działał ? zeby nie było promowania aukcji skasuje post

http://www.allegro.pl/item381794888_lin ... aniej.html
http://www.allegro.pl/item382156813__d_ ... _1zl_.html
http://www.allegro.pl/item375022690_ant ... r_sma.html
Tak czytam i się zastanawiam, bo mam ten sam w tej chwili problem, a szukam najwygodniejszego dal mnie rozwiązania. A nie lepiej zastosować urządzenia tej samej firmy, by nie było problemów między urządzeniami.

A mój net wygląda w tej chwili tak;

WIFI ~~~~ Antena z RP-SMA, kabel H-155 z RP-SMA ~~~~ karta w pc
Siec oparta na stałym numerze IP na bazie a każdy z klientów ma wewnętrzny IP 10.0.0.xxx
ODPOWIEDZ