Mam router TP-LINK 54M WIREless ADSL+Router
Model TD-W8910G
Ale do podlaczenia brakuje mi rozgaleznika (ADSL SPLITTER) czy bez tego moge podlaczyc router?
Bo mam neo i zastanawiam sie czy mozna odpiac kabel o modemu i podlaczyc do routera i czy by to bylo ok?:D
zgory dzieki
pozdr.
Ostatnio zmieniony 2008-06-15, 10:43 przez desch, łącznie zmieniany 1 raz.
desch pisze:
Ale do podlaczenia brakuje mi rozgaleznika (ADSL SPLITTER) czy bez tego moge podlaczyc router?
Bo mam neo i zastanawiam sie czy mozna odpiac kabel o modemu i podlaczyc do routera i czy by to bylo ok?:D
Jeśli modem ADSL śmiga to znaczy, że splitter gdzieś już jest (pewnie przy telefonie), drugiego nie potrzeba. Podłączaj śmiało. Zresztą splittery są potrzebne do podłączenia telefonu, bez tego telefon nie zadziała a neo będzie się rozłączać.
Taka karta Karta Fast Ethernet zgodna z VIA
Protokol internetowy (TCP/IP) mam ustawione na automatycznie.
A mam cos jeszcze zmieniac? Router chodzi normalnie zamiast modemu tylko nie chce mi wczytac tego IP...()>>
Kabel ktory wychodzi od neo podpiolem do routera i dziala wszystko ok.
Adres IP: 192.168.0.2
Maska podsieci: 255.255.255.0
Bramka domyslna: 192.168.1.1
Preferowany serwer DNS: 192.168.1.1
To byloby na ttyle.
Pozdr
Dzieki bardzo za pomoc wszystko dziala zawdzieczam to Jo_Gurtowi wielkie dziei :*
Ale teraz powiedzcie mi jak wpisze http//:192.168.1.1 to co mam dalej robic bo wszystko mam po angielsku
Jo_gurt pisze:Zresztą splittery są potrzebne do podłączenia telefonu, bez tego telefon nie zadziała a neo będzie się rozłączać.
A dlaczego telefon nie miałby działać - trochę za daleki wniosek ? Co do rozłączania neo to wszystko zależy jak dużo "śmieci" będzie generował telefon na linii - niektóre na tyle mało że spliter nie jest potrzebny.
Borg pisze:A dlaczego telefon nie miałby działać - trochę za daleki wniosek
Działać może i działa, ale ja np. słyszałem mocne zakłócenia. Ale faktycznie, może za mocny wniosek. Tak czy inaczej działanie bez splittera da się dość łatwo zauważyć.
Zakres pracy ludzkiego słuchu to 16 - 20 000 Hz
Zakres kanału DSL 10 - 100 kHz
Splitter "odcina" częstotliwości większe niż 4kHz.
Wg. mnie samej technologi "adsl" nie powinniśmy usłyszeć czy będzie splitter czy nie będzie.