Antena, GPRS/EDGE 900/1800, przyczepa campingowa, WiFi?

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
marens
Guru bezprzewodowy

Antena, GPRS/EDGE 900/1800, przyczepa campingowa, WiFi?

Post autor: marens »

Tym razem trochę wakacyjnie. FAQ przejrzałem i "wifi w porcie również"
Jestem szczęśliwym posiadaczem przyczepy campingowej. Nadszedł czas na wakacyjne przygody. Przyszedł czas modernizacji przyczepy. (instalacja 12V, 220V).

1) Zastanawiam się, czy w tym momencie nie zamontować sobie antenki GPRS/EDGE? Jeżeli tak to co polecacie do przyczepy?
2) Jak już mowa o internecie komórkowym, to czy nie zamontować sobie antenki WiFi. Może być na jednym maszcie z GPRS/EDGE?
3) Gdybym już wpadł na całkiem ekstremalny pomysł, to na jednym maszcie mogę dołożyć antenę SAT?

Mając laptopa to pkt 1,2,3 nie wydaje się głupi.

Jak anteny to dookolne, czy kierunkowe?

antena dookólna
zalety
- montujemy raz i korzystamy
- gdy zmieniamy położenie to nie musimy "przestawiać anteny"
wady
- mniejsza czułość

antena kierunkowowa

zalety
-lepsze parametry
wady
- musimy ustawiać ją w każdym nowym miejscu
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Antena, GPRS/EDGE 900/1800, przyczepa campingowa, WiFi?

Post autor: ja.michal »

marens pisze:3) Gdybym już wpadł na całkiem ekstremalny pomysł, to na jednym maszcie mogę dołożyć antenę SAT?
Tu to chyba lepiej zamontować tą płaską antenę satelitarną.
marens pisze:Jak anteny to dookolne, czy kierunkowe?
Chyba lepsza będzie dookólna. ;) Umęczysz się z włażeniem i ustawianiem kierunkowej. Po 2 zacznie cię to denerwować po czasie.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

marens pisze:Jak anteny to dookolne, czy kierunkowe?
Moim zdaniem przynajmniej do wi-fi powinna być dookólna. Nie będziesz musiał za każdym razem jej ustawiać. A widziałem antenki dookólne o zysku 9dBi i taką bym polecał.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

Rozmawiałem na temat WiFi z paroma osobami. Odradzili, nie ma sensu. Jest zbyt małe prawdopodobieństwo, że złapie niezabezpieczoną sieć (uryne). Zresztą nie chce się podłączać pod tego typu sieci. Jak coś to już jakieś "WiFi Campingowe"

Tak wyglądają sprawa z EDGE

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

[ Dodano: 2008-06-22, 14:45 ]
Trochę złamie regulamin bo odpisze sam sobie.

Marens lubi samodzielnie szperać, i wyszperałem coś takiego.

Wikipedia

Kod: Zaznacz cały

""Operatorzy posiadający licencje umożliwiające wykorzystywanie częstotliwości z dwóch zakresów (np. 900 MHz i 1800 MHz) najpierw starają się pokryć cały dostępny obszar za pomocą sieci GSM 900 (mniejszy koszt związany z pokryciem dużych obszarów), a następnie w regionach związanych z dużym natężeniem ruchu telekomunikacyjnego (np. centra miast, tereny atrakcyjne turystycznie) wdrażany jest też dodatkowo GSM 1800 (większa liczba dostępnych częstotliwości)."
Miejsca w które wybieram się są raczej słabo zurbanizowane. Więc raczej trzeba się spodziewać GSM 900. Co sądzicie o takiej antence...?

http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_10-e ... _A7015.htm

Jeszcze coś takiego do Cyfrowego Polsatu. Biorę dekorder z domu -> karta TV -> laptop
ODPOWIEDZ