GlobeTrotter 3G+ przestał pracować w HSDPA

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Dekalog
Użytkownik forum

GlobeTrotter 3G+ przestał pracować w HSDPA

Post autor: Dekalog »

Używam modemu GlobeTrotter 3G+ (Orange) od 7 miesięcy w laptopie z systemem XP na połączeniu inicjowanym przez polecenie print autorstwa kolegi bob. Miasto Koszalin. Generalnie wszystko pracowało bez zarzutu HSDPA śmigał aż miło (operator się sprawił). Jednak wczoraj zauważyłem spowolnienie internetu. Sprawdzam a tu zdziwienie. Niebieska dioda na modemie miga 2 razy a powinna 4 przy HSDPA, 2 razy miga UMTS. Od wczoraj przekopałem internet, komputer, system, modem i nadal mam UMTS. Wgrałem GlobeTrotter Connect. Siła sygnału na very good a na wskaźniku 3G a powinno być HS. Dzwoniłem do BOKu, pani mówi, że żadnej awarii nie mają w tym rejonie. Pojechałem w inny koniec miasta i wszędzie to samo UMTS a nie HSDPA. Panowie proszę o poradę.
nigdy nie jest tak dobrze żeby nie mogło być lepiej
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Re: GlobeTrotter 3G+ przestał pracować w HSDPA

Post autor: bob »

Dekalog pisze:Dzwoniłem do BOKu, pani mówi, że żadnej awarii nie mają w tym rejonie.
Być może ta Pani mija się z prawdą. Złóż reklamację. Poproś o rychłe wyjaśnienie. Nie zmieniaj nic jeśli chodzi o firmware. Uzbrój się w cierpliwość.
Dekalog
Użytkownik forum

Dzięki bob tak też myślałem ale nie byłem pewny. Firmware nie ruszam dzięki Twoim przestrogom na forum. Zadzwonię jeszcze raz i pomęczę ich trochę.
Dekalog
Użytkownik forum

Wydzwaniałem dziś od rana odsyłali mnie i przełączali do różnych konsultantów i doradców. Jednak wszyscy wierdzą, że u nich wszystko jest OK. Mówią, że nie gwarantują HSDPA bo system jest rozwijany i montowane są nowe nadajniki i przy obciążeniu sieci przełącza się w UMTS i inne ble ble. Generalnie pytano czy jest połączenie internetowe i czy sprawnie działa jeśli tak to z ich strony wszystko zostało zrobione. Faktycznie UMTS działa i nie ma problemów z połączeniem i ogólnie jest OK ale jednak internet dużo szybciej chodził na HSDPA :(
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

Może rzeczywiście coś usprawniają i po prostu wyłączyli HSDPA i nie chcą nic powiedzieć o tym. Jak UMTS działa dobrze, to raczej nie jest to wina modemu. Na forum z tego co pamiętam był podany jakiś sposób ma wymuszenie samego HSDPA, a nie 3G ale w tej chwili nie pamiętam gdzie to było, możesz tego poszukać.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

YaHooo pisze:Na forum z tego co pamiętam był podany jakiś sposób ma wymuszenie samego HSDPA, a nie 3G ale w tej chwili nie pamiętam gdzie to było,
Ja chyba też to przegapiłem. :(
Dekalog
Użytkownik forum

No raczej wymusić HSDPA kiedy pracuje UMTS to się nie da:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... enie+hsdpa
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Dekalog pisze:No raczej wymusić HSDPA kiedy pracuje UMTS to się nie da
Teoretycznie nie ale wystarczy zainicjować ruch w sieci i wtedy wymusimy HSDPA z UMTS ale nie ma to nic wspólnego z tym o czym tu piszemy. ;)
Dekalog
Użytkownik forum

No i koniec problemów. Wskoczyło HSDPA i fajnie sobie hula. Dzięki bob za radę powstrzymania się od jakichkolwiek ruchów z modemem i oprogramowaniem. A jednak to świństwo, w BOKu mogli powiedzieć, że są przejściowe kłopoty a nie ściemniać, że wszystko w porządku. Pozdrawiam i życzę wszystkim udanych połączeń. :D
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Dekalog pisze:A jednak to świństwo, w BOKu mogli powiedzieć, że są przejściowe kłopoty a nie ściemniać
Często tak robią choć czasem potrafią zaskoczyć prawdą prosto w ucho. :)
Dekalog pisze:Dzięki bob za radę powstrzymania się od jakichkolwiek ruchów z modemem i oprogramowaniem.
Świetnie, że udało się bez kombinowania. :)
Dekalog pisze:Pozdrawiam i życzę wszystkim udanych połączeń. :D
Również pozdrawiam i oby jak najmniej awarii. :)
ODPOWIEDZ