modem, który nie wystaje z laptopa
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
modem, który nie wystaje z laptopa
Witam,
interesuje mnie modem do laptopa (na złączu PCMCIA lub ExpressCard34), który nie wystaje. Tzn. cały mieści się w odpowiedniej kieszeni (PCMCIA/ExpressCard).
Sam znalazłem GT Max, ale on wystaje koło 4-5 milimentów poza obręb laptopa.
Chciałbym coś takiego, co pozwoli nosić laptopa w futerale (czyli bez osobnego pakunku na modem).
Dziękuję za pomoc!
interesuje mnie modem do laptopa (na złączu PCMCIA lub ExpressCard34), który nie wystaje. Tzn. cały mieści się w odpowiedniej kieszeni (PCMCIA/ExpressCard).
Sam znalazłem GT Max, ale on wystaje koło 4-5 milimentów poza obręb laptopa.
Chciałbym coś takiego, co pozwoli nosić laptopa w futerale (czyli bez osobnego pakunku na modem).
Dziękuję za pomoc!
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: modem, który nie wystaje z laptopa
To jest moim zdaniem najmniejsza ilość jaką da się uzyskać. Bo przecież trzeba gdzieś ulokować antenę. A w środku portu sygnał sieci (w szczególności 3G) będzie o wiele słabszy.kandefer pisze:Sam znalazłem GT Max, ale on wystaje koło 4-5 milimentów poza obręb laptopa.
Te 5 mm powinno pozwolić na noszenie go w torbie. Ja sam mam modem wystający jakieś 5 cm poza laptop i nosiłem go włożonego w port w plecaku i nic się nie stało.kandefer pisze:Chciałbym coś takiego, co pozwoli nosić laptopa w futerale (czyli bez osobnego pakunku na modem).
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- Stały użytkownik forum
Najlepszy będzie wewnętrzny modem w formie karty mini PCI lub mini PCI Express.
- bob
- Guru bezprzewodowy
Niestety laptop musi być przystosowany do tego.rzęsor pisze:Najlepszy będzie wewnętrzny modem w formie karty mini PCI lub mini PCI Express.
- DJMETRIX
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Option GT EDGE Combo.interesuje mnie modem do laptopa (na złączu PCMCIA lub ExpressCard34), który nie wystaje. Tzn. cały mieści się w odpowiedniej kieszeni (PCMCIA/ExpressCard).
Sony Vaio VPCF11ME - Alcatel One Touch Link Y858 Orange LTE
- bob
- Guru bezprzewodowy
DJMETRIX, spójrz na to:DJMETRIX pisze:Option GT EDGE Combo
kandefer pisze:Sam znalazłem GT Max, ale on wystaje koło 4-5 milimentów poza obręb laptopa.

Combo.

GT MAX
[ Dodano: 2008-06-22, 11:03 ]
Co to za futerał ?kandefer pisze:ale on wystaje koło 4-5 milimentów poza obręb laptopa.
Chciałbym coś takiego, co pozwoli nosić laptopa w futerale
- DJMETRIX
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Nie ma chyba innego tak małego modemu jak option gt max czy combo....
Żaden modem nie spełni wymagań kandefer,chyba że wewnętrzny.
Żaden modem nie spełni wymagań kandefer,chyba że wewnętrzny.
Sony Vaio VPCF11ME - Alcatel One Touch Link Y858 Orange LTE
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tylko jak wspomniał bob, do każdego lapka się nie wsadzi na miniPCI(E), lapek musi mieć np. gniazdo SIM.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Ale to ma tragiczne osiągi - korzystałem z takiego modemu,i gdy telefon miał sygnal na poziomie ok.85-89 dBm (czyli ~3/4 zasięgu "kreskowego"),ten modem ledwo znajdował sieć.DJMETRIX pisze:Option GT EDGE Combo.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Z tym się nie zgodzę gdyż praktycznie z tym modemem zacząłem przygodę z internetem bezprzewodowym i byłem mile zaskoczony jego osiągnięciami.Patryk_ pisze:Ale to ma tragiczne osiągi - korzystałem z takiego modemu,i gdy telefon miał sygnal na poziomie ok.85-89 dBm (czyli ~3/4 zasięgu "kreskowego"),ten modem ledwo znajdował sieć.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Korzystałeś z niego w trudnych warunkach bez anteny zewnętrznej ?Jaco pisze:Z tym się nie zgodzę gdyż praktycznie z tym modemem zacząłem przygodę z internetem bezprzewodowym i byłem mile zaskoczony jego osiągnięciami.

- bob
- Guru bezprzewodowy
Patryk_ pisze:Korzystałeś z niego w trudnych warunkach bez anteny zewnętrznej ?
Ale to chyba nietrudne warunki były ?Patryk_ pisze:gdy telefon miał sygnal na poziomie ok.85-89 dBm (czyli ~3/4 zasięgu "kreskowego"),ten modem ledwo znajdował sieć.

- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Poczytaj forum i moje wątki z przed dwóch lat a się dowiesz.Patryk_ pisze:Korzystałeś z niego w trudnych warunkach bez anteny zewnętrznej ?

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Nietrudne tylko "na papierze",a właściwie na wyświetlaczu w stanie spoczynkubob pisze:Ale to chyba nietrudne warunki były ?

Podczas rozmowy,tudzież transmisji danych,sygnał "pływa" tak,że rozmowa jest bardzo utrudniona.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
no wszycy zapomnieli jeszcze o jednym modemie Sierra Aircard 850kandefer pisze:cały mieści się w odpowiedniej kieszeni (PCMCIA
do transoprtu wystarczy wyjac antene, tak mi sie wydaje, ale jak sie sprawuje to nie powiem (aha to niestety tylko 1.8Mbps)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- canidy
- Stary wyga bezprzewodowy
Są już modemy na MiniPCI Express z wbudowanym portem SIM. Zatem laptop musi mieć port MiniPCI Express i tyleJo_gurt pisze:Tylko jak wspomniał bob, do każdego lapka się nie wsadzi na miniPCI(E), lapek musi mieć np. gniazdo SIM.

- bob
- Guru bezprzewodowy
wbudowaną antenkę albo trzeba ją wbudować.canidy pisze:Zatem laptop musi mieć port MiniPCI Express i

- canidy
Wbudowana antenka to duże słowo, ale nie powinno wstrzymywać. Wystarczą odpowiednie 2 kabelki podłączone do konektorów i wpuszczone w obudowę co już jest proste. Co więcej są one dosyć łatwo dostępne. Tak na prawdę jedynym problemem jest brak slotu MiniPCI-E.
-
no wlasnie - aircard 850, nie wystaje w ogole z laptopa. jedynie antenka, ale nie trzeba jej demontowac, ja nosze lapka z wlozonym modemem i zlozona antenka wzdluz lapka - super sprawa.
tylko - czy te 1.8mbs wystarczy? mnie wystarcza w zupelnosci, jestem zadowolony z tego modemu.
tylko - czy te 1.8mbs wystarczy? mnie wystarcza w zupelnosci, jestem zadowolony z tego modemu.
DELL 700m + AirCard 850 + iplus = 1.7Mbit (w wawie)
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Moim zdaniem wystarczy w zupełności. Akurat po kablu mam 1 Mb/s co jest bardzo sensownym rozwiazaniem. Ściaganie, oglądanie filmów itd bezproblemowe. O ile taką prędkośc osiągniesztylko - czy te 1.8mbs wystarczy?

- bob
- Guru bezprzewodowy
Przy najlepszych warunkach pod Windowsem można osiągnąć do 1,6Mbps.Sundance_kid pisze:O ile taką prędkośc osiągniesz
-
A jakie? Gdzie i za ile można je kupić?canidy pisze:Są już modemy na MiniPCI Express z wbudowanym portem SIM. Zatem laptop musi mieć port MiniPCI Express i tyleJo_gurt pisze:Tylko jak wspomniał bob, do każdego lapka się nie wsadzi na miniPCI(E), lapek musi mieć np. gniazdo SIM.
- yagi

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
- jakubd
Pozostaje jedynie problem anteny (bez anteny to daleko nie zajedziemy) i czy komputer zechce się uruchomić z tą kartą w "szrotku". No i oczywiście nie wszyscy mają drugie, wolne złącze PCI-E w środku - ja mam model, który normalnie ma, ale w wersji na Polskę nie wlutowano tegoż
8510p

- krystianb
- Guru bezprzewodowy
No brawo dla tej niecnej firmy, ktora nawet specjalnie dla polakow ze wzgledu na nasz % "intenetyzacji" spoleczeńswa robi kompy ktore jeszcze sprawe utrudnija. BRAWO!!!!jakubd pisze:ale w wersji na Polskę nie wlutowano tegoż

Mysle o nowym sprzecie, dzieki za wiadomosc, bede uwazal co biore.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- canidy
Skoro myślisz o nowym sprzęcie to może przydać Ci się opis, który zamieściłem na tym forum KLIK
Oprócz samego opisu modemu (wersja bez wbudowanego slotu SIM, czyli najbardziej popularna) znajdziesz modele, w których montowane są modemy, sloty SIM oraz anteny.
Przy ewentualnym zakupie laptopa zwróć uwagę na to, że niektórzy producenci (głównie Fujitsu Siemens) sprzedaje model o tym samym numerze (który podałem) w wersji z i bez portu SIM, jest wtedy zaślepka. Świadomość sprzedawców w tym temacie np. w MM jest bardzo słaba.
Oprócz samego opisu modemu (wersja bez wbudowanego slotu SIM, czyli najbardziej popularna) znajdziesz modele, w których montowane są modemy, sloty SIM oraz anteny.
Przy ewentualnym zakupie laptopa zwróć uwagę na to, że niektórzy producenci (głównie Fujitsu Siemens) sprzedaje model o tym samym numerze (który podałem) w wersji z i bez portu SIM, jest wtedy zaślepka. Świadomość sprzedawców w tym temacie np. w MM jest bardzo słaba.
- canidy
Dla potrzebujących wewnętrznego modemu z wbudowanym slotem na sim lub bez KLIK