moc wyjściowa anteny wifi

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jakintos
Użytkownik forum

moc wyjściowa anteny wifi

Post autor: jakintos »

Witam.Znalazłem w internecie routery adaptery wifi z odkręcanymi antenami. Jest np. parametr Moc wyjściowa np. 17dbm. Nie rozumiem, oznacza to że moge zastosować antene o zysku mocy max 17dbi? Gdybym kupował np. routera to moge zastosować antene zewnętrzną taką jaką chce czy musze uważać na jakieś parametry tak żeby czegoś nie spalić? A jak to sie ma ze wzmacniaczami antenowymi, czy można je swobodnie stosować bez narażenia urządzenia? I jeszcze jedno pytanie. Gdybym chciał przerobić mojego routera który nie ma odkręcanej anteny na odkręcaną to czy również tu musze uważać na moc anteny którą bym chciał zastosowac? Sorry jeżeli odpowiedż jest na tym forum ale mnie sie nie udało znależć.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: moc wyjściowa anteny wifi

Post autor: Jo_gurt »

Po pierwsze anteny nie maja mocy tylko zysk :)
Po drugie moc wyjściowa nadajnika nie ma nic wspólnego z zyskiem zastosowanej anteny.
Czyli załóżmy że moc wyjściowa nadajnika to powiedzmy 20dBm (100mW). Dodając do tego antenę o zysku 5dBi uzyskujesz na wyjściu 15dBm.
Po przeliczniki dBm <-> mW zajdź chociażby na wikipedię pod hasło dBm.

Inna sprawa to taka, że z mocą też nie ma co przesadzać. Nadajniki mają służyć do transmisji sygnału a nie smażenia przelatujących gołębi ;) Poza tym przy za dużych mocach tracisz czułość.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Ja dodam, że lepiej mieć antenę o większym zysku niż mniejszą antenę i większą moc. :)
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Post autor: YaHooo »

jakintos pisze:Gdybym chciał przerobić mojego routera który nie ma odkręcanej anteny na odkręcaną to czy również tu musze uważać na moc anteny którą bym chciał zastosowac
Do routera możesz podłączyć antenę o dowolnym zysku. Ważne są parametry jak impedancja anteny, współczynnik fali stojącej.

ja.michal dokładnie racja, bo moc anteny liczy się w transmisji na obie strony, a moc routera tylko w jedną.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

ja.michal pisze:Ja dodam, że lepiej mieć antenę o większym zysku niż mniejszą antenę i większą moc. :)
Bardzo ważne spostrzeżenie. :ok:
ODPOWIEDZ