[WiFi] Siec na wiosce. Sprzęt, zasięg, jak rozwiazać

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: [WiFi] Siec na wiosce. Sprzęt, zasięg, jak rozwiazać

Post autor: YaHooo »

Gajdzi pisze:Ale czy teraz mogłbym powiedziec,ze moc "nadajnika" (czyt. router'a z antena) wzrosła ok. ~1.6 raza...?
Znaczy moc routera nie wzrosła. Antena izotropowa ma zysk 0dBi. Promieniuje ona tak samo we wszystkich kierunkach. Jeżeli zmieniamy antenę na antenkę o większym zysku kierunkową (np. 8dBi) to oznacza, że ona wysyła sygnał mocniej w pewnym kierunku kosztem innych kierunków. Można to zobrazować tak samo jak żarówka (antena izotropowa) oraz taka sama żarówka w reflektorze (antena kierunkowa), który skupia światło w jakimś kierunku przez co świeci ona mocniej w tym kierunku a w innych słabiej (dokładnie tak samo działa antena kierunkowa) i się wydaje, że to jest żarówka o większej mocy.
Gajdzi pisze:Oraz czy to sie jakos bardziej zrozumiale przekłada na zasięg? Pomijam wszelkie przenikalnosci srodowiska itp...
Oczywiście przy tych samych warunkach czterokrotne zwiększenie mocy (o 6dBm) powoduje, że sygnał w tym samym punkcie (odległym np. o 10m od routera) też wzrośnie o te 6dBm, a sygnał o tej samej mocy co poprzednio (przed zwiększeniem mocy) będzie dostępny na odległości dwa razy większej niż poprzednio (odległym o 20m od routera). Przy uwzględnieniu tylko tłumienie powietrza. Czyli czterokrotne zwiększenie mocy nadawania zwiększa zasięg dwukrotnie. Lecz są to tylko szacunki.
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Gajdzi
Użytkownik forum

Post autor: Gajdzi »

YaHooo pisze:Znaczy moc routera nie wzrosła. Antena izotropowa ma zysk 0dBi. Promieniuje ona tak samo we wszystkich kierunkach. Jeżeli zmieniamy antenę na antenkę o większym zysku kierunkową (np. 8dBi) to oznacza, że ona wysyła sygnał mocniej w pewnym kierunku kosztem innych kierunków. Można to zobrazować tak samo jak żarówka (antena izotropowa) oraz taka sama żarówka w reflektorze (antena kierunkowa), który skupia światło w jakimś kierunku przez co świeci ona mocniej w tym kierunku a w innych słabiej (dokładnie tak samo działa antena kierunkowa) i się wydaje, że to jest żarówka o większej mocy.
Rozumiem Twoje wytlumaczenie... ale powiedz mi jak to mozna podobnie wytlumaczyc w przypadku anteny dookolnej...? Gdyż antena izotropowa wysyla syganal we wszystkich kierunkach, a z takim najbardziej chyba zblizonym zjawiskiem mozna sie spotkach wlasnie w antenie dookolnej... Zwlaszcza,ze tam tez sie spotykamy tez ze zyskiem 8dB, a nawet wiekszymi...

YaHooo pisze:Oczywiście przy tych samych warunkach czterokrotne zwiększenie mocy (o 6dBm) powoduje, że sygnał w tym samym punkcie (odległym np. o 10m od routera) też wzrośnie o te 6dBm, a sygnał o tej samej mocy co poprzednio (przed zwiększeniem mocy) będzie dostępny na odległości dwa razy większej niż poprzednio (odległym o 20m od routera). Przy uwzględnieniu tylko tłumienie powietrza. Czyli czterokrotne zwiększenie mocy nadawania zwiększa zasięg dwukrotnie. Lecz są to tylko szacunki.
OK, tego wlasnie sie doszukiwalem... Czyli o ile [dbm] (w przypadku anten) musi nastąpić wzrost mocy sygnału, zeby uzyskać 2x większy zasięg.

A jeśli moge prosić Cie o jakies wyprowadzenie tej zaleznosci (4x wieksza moc = 2x wiekszy zasieg). Oraz jeśli to możliwe jak policzyc teoretyczny zasieg takiej anteny...?

[ Dodano: 2008-03-05, 00:48 ]
A tak na marginesie... to jeśli faktycznie poziom mocy wypromieniowywanej przez nadajnik bylby rzedu ok 300mW, to oznacza ze teoretycznie musialbym sie starac o zezwolenie na jest instalacje, tak?

Tzn. pytam, gdyż ostatnio ktos mi mowil,ze bez zezwolenia moge uzywac nadalnika, ktory jest w stanie wypromieniowac max. 100mW, nastomiast w radiach CB jest np. 4W. Co prawda są to inne pasma i modulacje, ale na dobra sprawe jak to rozumieć?
A205-S4777
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Gajdzi pisze:Rozumiem Twoje wytlumaczenie... ale powiedz mi jak to mozna podobnie wytlumaczyc w przypadku anteny dookolnej...?
W przypadku anten dookólnych mamy też taką zasadę zwiększania zysku. Antena izotropowa promieniuje w dół, w górę, na boki jednakowo. Antena dookólna promieniuje słabiej właśnie w górę i w dól. Zaś w płaszczyźnie poziomej (na boki) mocniej oraz w miarę równomiernie.
Gajdzi pisze:A jeśli moge prosić Cie o jakies wyprowadzenie tej zaleznosci (4x wieksza moc = 2x wiekszy zasieg). Oraz jeśli to możliwe jak policzyc teoretyczny zasieg takiej anteny...?
Teoretycznie zasięg (uwzględniając tylko tłumienie powietrza) można policzyć licząc moc jaką ma sygnał na danej odległości:
Podb = Pwys - Spow + Z - Skab - Szłącz
Podb - moc odbierana
Pwys - moc wypromieniowana
Spow - tłumienie w powietrzu
Z - zysk anteny odbiorczej
Skab - straty na kablu
Szłącz - straty na złączach

Tłumienie sygnału w powietrzu można obliczyć korzystając ze wzoru (na 2.4 GHz):
Spow[dB] = 100 + 20log10(D)
D - odległość

Zatem na 1km tłumienie ma wartość ok. 100dB, na 2km ok. 106dB, na 4km ok. 112dB. Czyli widzimy, że zwiększenie odległości dwukrotnie spowoduje spadek mocy sygnału o 6dB (cztery razy). Stąd wniosek, że jeżeli mamy zasięg np. 1 km, to aby sygnał na odległości dwa razy większej (2km) miał taką samą wartość jak na 1km (przed zmianą) to musimy zwiększyć moc nadawania o 6dB. Z tym, że tu należy uważać oraz pamiętać, że lepiej jest dawać mocniejsze anteny, niż zwiększać moc nadawania. Bo co z tego, że klient sieci usłyszy nasz router, jak router nie będzie mógł słyszeć karty klienta, gdyż ten będzie miał za mała moc. Bo takie same rachunki należy przeprowadzić również dla sygnału wysyłanego przez naszego klienta i zobaczyć jaką ma moc sygnał docierający do routera. Najlepiej zamiast zwiększać moc nadawania czy antenę nadawczą. Zamontować w routerze oraz u klienta nowe anteny, ale o zysku tylko o 3dB większym.

Teraz jak policzyć zasięg. Wiedząc jakim dysponujemy sprzętem u nas i po stronie klienta. Liczymy zależność mocy sygnału od odległości. I teraz jak już wcześniej pisałem każda karta ma próg czułości np. te poprzednie -85dB/1mbps. Zatem szukamy takiej odległości dla której sygnał będzie równy -85dB, przy czym najlepiej wziąć pewien zapas, na ewentualne zakłócenia, oraz tzw efekt zaniku termicznego. Ja bym radzi wziąć zapas na poziomie 10-15dB powyżej progu czułości.
Gajdzi pisze:Co prawda są to inne pasma i modulacje, ale na dobra sprawe jak to rozumieć?
Ta moc jest to moc właśnie moc policzona moc_routera-tłumienie_kabli-straty_na_złączach+zysk_anteny. Myślę, że te różnice biorą się z zakresu zastosowań tych częstotliwości. Z reguły sieci wi-fi mają o wiele mniejszy zasięg niż CB radio, więc potrzebna jest im też o wiele mniejsza moc.

[ Edycja przez YaHooo: 2008-03-05 16:16 ]
Usunięcie znaczników code
Ostatnio zmieniony 2008-03-05, 16:44 przez YaHooo, łącznie zmieniany 2 razy.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
Awatar użytkownika
Borg
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Borg »

Wyliczenia są super - gratulacje YaHooo, ale wystarczy że źle zarobi jedną końcówkę i będzie po wyliczeniach :).

Gajdzi, musisz za wszelką cenę dążyć do skrócenia przewodów pomiędzy anteną a ruterem/AP. Najlepszym rozwiązaniem było by podłączenie przy samej antenie w specjalnej obudowie ale to są dodatkowe koszty.

co do AP to np :
Edimax EW-7206APg (można wgrać później tuningowany soft podnoszący lekko moc)
OvisLink Wl-5460 AP (dwa lany, kilka trybów pracy)
Gajdzi
Użytkownik forum

Borg, wyliczenia sa czysto teoretyczne...

Co do skrocenia przewodow... router chce umiescic na strychu, jak najblizej anteny, ale tak czy siak bede potrzebowal min. 1m kabla, a to tez sie wiaze z zarobieniem koncowek... Musze na uczelni popytac, moze maja cos do mierzenia tlumiennosci kabla...

Co do router'a, to musze sprawdzic to czym dysponuje na chwile obecna... jak to nie da rady, to bede muslal nad linksysem... ew. jeszcze cos powazniejszego...
A205-S4777
Awatar użytkownika
Borg

Gajdzi pisze:to bede muslal nad linksysem... ew. jeszcze cos powazniejszego...
Pytanie tylko po co :) ? Taki WRT54GL z Tomato czy innym alternatywnym softem 20 słyszałem nawet o 30 osobach obsłuży, a ja mnie pamięć nie myli Ty masz tylko kilka szt :).
Gajdzi
Użytkownik forum

Borg... mialem a mysli zasieg... Po 2 od sztuk sie zaczyna...

Jednak jak na_razie to $$$ jest przeszkoda i troszke brak czasu! Zreszta jak zauwazyles to napisalem ze w pierwszej kolejce bedzie linksys wlasnie WRT54GL, bo ten z wbudowanym modemem ADSL nie ma odpinanej anteny!

BTW... pisalem do wirelesslan i koles mi powiedzial,ze poleca mi mocniejsza antenke interline'a, a mianowicie 14dB'owa... Teraz w sumie nie wiem czy bardziej chce sprzedac drozsza antene, czy faktycznie ma racje,ze ta 8dB moze byc za slaba...

[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-03-05, 20:23 ]
Poprawa błędu.
Ostatnio zmieniony 2008-03-05, 20:22 przez Gajdzi, łącznie zmieniany 1 raz.
A205-S4777
Awatar użytkownika
Borg

Gajdzi, temat tak już rozciągnąłeś że się zaczynam gubić :).
Ja bym wziął 2x8 - dałbym jedną na bazę, drugim panelem 8 zrobiłbym pomiary na wszystkich budynkach które chcesz podłączyć. Nie będzie problemu z połączeniem to sobie wszystko na 8 zrobisz a jak będzie problem dokupisz 14 a te 2 panele 8 klientom podłączysz. Sam piszesz że masz problem z $$$ to po co szaleć od razu ?
Gajdzi
Użytkownik forum

Borg... faktycznie temat mozan by podzielic na kilka podtematow! Ale z drugiej strony jeden taki oszerny temat i w przyszlosci mniej podobnych zapytan! A wtedy tylko sa odpowiedzi na zasadzie uzyj "szukaj" albo przeszukaj stare posty... Takie moje zdanie...

Po 2 nadal ciagne temat tuaj, gdyz widze ze mam w tym temacie kontakt z powaznymi ludzmi, a nie tylko gdzies "ktos slyszal"!

A tak wracajac do tematu, to dzisiaj rozmawialem na uczelni z gosciem od mikrofal i powiedzial mi ze jak chce miec dobre polaczenie urzadzenia z antena, to mam zastosowac jakies firmowe konektory (polecil mi unikon'a), gdyz no-name'y pracuja poprawnie do ok 800MHz (zaznaczyl,ze czasami sie trafia lepsze, ale czasami).

Dzisiaj w nocy naszla mnie jeszcze jedna mysl... skoro mam router z 5dB antenka dookolna (taka mala standardowo dodawana do sprzetu), to jak zaloze 8dB kierunkowa, to zysk mam teoretycznie mam zysk tylko 3dB... z czego bede mial jeszcze straty na kablu i konektorach...
Co o tym sadzicie...?

Dodam,ze na tej standardowej antence lapalem sygnal na laptopie w odleglosci od 50-80m od routera (wystawiony za okno).
A205-S4777
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Gajdzi pisze:skoro mam router z 5dB antenka dookolna (taka mala standardowo dodawana do sprzetu), to jak zaloze 8dB kierunkowa, to zysk mam teoretycznie mam zysk tylko 3dB...
Pamiętaj tylko, że wtedy cały router musi być na zewnątrz i mieć widoczność optyczną z innymi antenami klientów. Bo jeżeli on będzie wewnątrz dochodzi tłumienie ścian (coś około 10-20dB, w zależności od typu ściany), więc sygnał u odbiorców spadnie. Z kolei jak go wystawisz na zewnątrz to potrzebna jest jakaś obudowa naprawdę solidna (ale taka co można wystawić te małe antenki na zewnątrz a jednocześnie musi być wodoszczelna). Kolejna trudność to zasilanie, można zastosować POE (Power Over Ethernet), ale to wszystko są kolejne koszta. Moim zdaniem lepiej jest kupić antenę zewnętrzną.
Gajdzi
Użytkownik forum

YaHooo, chyba sie nie zrozumielismy! Mialem na mysli to iz owy ruterek, ktory mam (Pentagram Cerberus 6331-6) pracuje na standardowej antence (niby 5dB), to osiagam zasiegi na tej antenie na parapecie ok 50-80m... wiec jak zmienie tą antene na kierunkowa o zysku 8dB to bede mial roznice tylko 3dB, (wiec teoretycznie zyskam na zasiegu polowe z tego co mialem przez zamiana... czyli max ~120m)

W sumie jak patrze na te przeliczenia, to nie wiele mi wychodzi...

Najbardziej boli mnie to, ze nie moge znależć niczego (zadniej karty katalogowej) tego urzadzenia z danymi na temat mocy nadajnika i czułośći odbiornika...
A205-S4777
Awatar użytkownika
Borg

Gajdzi, nie obraź się ale zaczynasz za dużo teoretyzować a za mało robić w terenie - takie gdybanie "na papierze" nie ma sensu. Chcesz to kupuj 14 plus jedną 8 i w teren.

ps. jeżeli mówisz o tej antenie http://www.allegro.pl/item322697187__pe ... _5dbi.html (kiedyś taką właśnie dostałem przy zakupie Pentagrama ) to zwróć uwagę na specyfikację :
- Zysk energetyczny(nie wyłączając kabla): 4dBi@ 2,4 GHz
Gajdzi
Użytkownik forum

Borg... moze i masz racje, a raczej na_pewno masz, tylko ze chcialbym od_razu machnąc z tego projekt z Systemow dostępowych, a wtedy musze to poprzeć jakimis obliczeniami...
Borg pisze: ps. jeżeli mówisz o tej antenie http://www.allegro.pl/item322697187__pe ... _5dbi.html (kiedyś taką właśnie dostałem przy zakupie Pentagrama ) to zwróć uwagę na specyfikację :
- Zysk energetyczny(nie wyłączając kabla): 4dBi@ 2,4 GHz
Jeżeli chodzi o antene, to wlasnie chyba to samo, tylko ze bez kabla... A jak patrzac na wczesniejsze wyliczenia, ktore poprowadzil kolega YaHooo, to dopiero przy wzroscie 6dB przeklada sie to na ok. 2-krotny wzrost zasiegu anteny...

Ale spokojnie... w sobote bede latal po dachach...

P.S.
Co do ustawiania anten... kierowac je na oko na siebie czy jest jakas metoda na ustawianie...
Chce je umiescic na takich "masztach" przy elewacji budynku:
Obrazek
Co skutkowaloby zminimalizowaniem dlugosci kabla, ew. na jakims wysiegniku, ale wtedy dojdzie w zaleznosci od wysokosci dlugosc kabla...

[ Komentarz dodany przez: bob: 2008-03-06, 20:22 ]
Poprawa błędów.
Ostatnio zmieniony 2008-03-06, 20:22 przez Gajdzi, łącznie zmieniany 1 raz.
A205-S4777
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Gajdzi pisze:machnąc z tego projekt z Systemow dostępowych, a wtedy musze to poprzeć jakimis obliczeniami...
No to w takim razie potrzebna Ci będzie wiedza w pigułce :) W :faq: jest link do "Poradnika instalatora WLAN" ze strony DIPOL >KLIK< Jest tu minimum wiedzy jakie potrzebujesz do przeprowadzenia niezbędnych obliczeń podobnych do moich wywodów z jednego z poprzednich postów :hyhy:
Gajdzi pisze:Co skutkowaloby zminimalizowaniem dlugosci kabla, ew. na jakims wysiegniku, ale wtedy dojdzie w zaleznosci od wysokosci dlugosc kabla...
Spokojnie przy odległości 100m tłumienie powietrza ma wartość ok. 80dB, więc nie ma się co za bardzo przejmować tymi kilkoma decybelami które wprowadzi kilka metrów kabla, chodź należy zachować rozsądek i nie dawać kabli 10-20 metrowych. Moim zdaniem maksymalnie to 3-4m
Gajdzi
Użytkownik forum

Zestwilem dzisiaj najdluzse polaczenie w owej sieci! Zastosowalem na bazie 14dB antene panelowa interline i jako klient 8dB panel interline... wsio dziala... Jestem zadowolony. W sumie cieszylem sie chyba bardziej niz osoba ktra chciala ten internet. ;)

Rozpisze sie cos wiecej jutro, bo dzisiaj mam juz dosc...

Mam jeszcze do Was pytanie... jaki sprzet polecacie ogolnie na klienta... mam tutaj na mysli Access Pointa. Bo u owego Pana mam tak,ze antena jest z jednej strony budynku a z drugiej komputer, a gosc nie chce przestawiac kompa do innego pokoju, wiec potrzebowalbym AP'ka w trybie klienta... Co polecicie?
A205-S4777
Awatar użytkownika
morion
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: morion »

ovislink 5450, BlackBox, tp-link 501...
jutro to dzis... tyle że jutro :)
Gajdzi
Użytkownik forum

Witam

Dzisiaj mam troszke wiecej czasu, wiec napisze cos wiecej... ;)

Ja napisalem w poprzednim post'ie, baza jest z antena 14dB, a klient 8dB. Co ciekawe... u klienta wystawilem laptopa za okno, patrze jest sygnal... i z glupoty nacisnales "odswierz", patrze a tu mi sie strona laduje... Bylem w szoku!!! Zeby na takich odleglosciach net chodzil na laptopie bez anteny (z wbudowanego wi-fi).

Kable jednak zasisnalem (lepiej podobno zalutowac), ale nie mialem takiej cieniutkiej cyny! Wsio dziala i jestem zadowolony.

Dowiedzialem sie rowniez (mail od producenta), ze owy router pentagrama ma moc nadajnika w standardzie 10dBm, jednakze mozna go rozszerzyc do 15dBm w ukrytej zakładce o takowej składni:

Kod: Zaznacz cały

http://adres routera/wireless_txpower.asp

Zastanawiam sie teraz czy owy pentagram moze byc zasilany ze skretki... a wiec czy jest sens kupowac adapter PoE...

w przyszlosci chcialbym zaopatrzyc siec w UPS'a (na 400 albo 350 wytrzymal ostatnio ponad 1h) a zwlaszcza,ze dom w ktorym stoi baza jest na koncu lini energetyczniej i czasami sa duze wahania!

wszystko chcialbym zmiescic do szafki, ale widze,ze jednak sa drogie... Siec oficjalnie ruszy w ta sobote!

Powiedzcie mi jeszcze jak najlepiej, tzn. najprosciej zabezpieczyc taka siec... po dostepie po MAC i przypisaniu IP do danego MAC'a, czy jeszcze do tego dodatkowo szyfrowac? WEP w sumie z tego co slyszalem nie jest az taki trudny do zlamania dla tych co umieja googlowac i sa choc troszke uparci/cierpliwi.

Oraz jeszcze czeka mnie konfiguracja QoS jakby sie komus zachcialo p2p... Macie moze w tej dziedzinie jakies sprawdzone warunki czy cos...?

Z pozdrowieniami!
Gajdzi
A205-S4777
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Gajdzi pisze:Zeby na takich odleglosciach net chodzil na laptopie bez anteny (z wbudowanego wi-fi).
Wbrew pozorom takie anteny wbudowane w klapę od laptopa (tam gdzie jest matryca) mogą mieć zysk nawet coś około 3dBi, więc tylko 5dBi mniej niż kliencka, a to jest coś około jednej kreski w programach pokazujących siłę sygnału.
Gajdzi pisze:owy router pentagrama ma moc nadajnika w standardzie 10dBm, jednakze mozna go rozszerzyc do 15dB
Jak nikt nie będzie miał żadnych problemów z zasięgiem można zostawić te 10dBm, po co rozsiewać sygnał na większy teren niż potrzeba, jeszcze komuś się zechce wpiąć na lewo.
Gajdzi pisze:a wiec czy jest sens kupowac adapter PoE...
Wszystko można zasilić poprzez POE, trzeba tylko wyliczyć napięcie zasilania.
Gajdzi pisze:Powiedzcie mi jeszcze jak najlepiej, tzn. najprosciej zabezpieczyc taka siec
Generalnie im prostsze zabezpieczenie tym gorsze, więc lepiej poświęcić te kilka minut na porządne zabezpieczenie sieci. Na dwa ostatnie pytania znajdziesz odpowiedź w :faq: Konkretnie w tym poście >KLIK<
Gajdzi
Użytkownik forum

YaHooo pisze:Wbrew pozorom takie anteny wbudowane w klapę od laptopa (tam gdzie jest matryca) mogą mieć zysk nawet coś około 3dBi, więc tylko 5dBi mniej niż kliencka, a to jest coś około jednej kreski w programach pokazujących siłę sygnału.
Co jak co ale tego sie nie spodziewalem ze siec bedzie chodzila na lapku...
YaHooo pisze:Jak nikt nie będzie miał żadnych problemów z zasięgiem można zostawić te 10dBm, po co rozsiewać sygnał na większy teren niż potrzeba, jeszcze komuś się zechce wpiąć na lewo.
To fakt i jak na razie nie bede nic zmienial, bo nie ma sensu...
YaHooo pisze:Wszystko można zasilić poprzez POE, trzeba tylko wyliczyć napięcie zasilania.
Wiesz... wole zapytac niz pozniej sie nie milo zdziwic... EW. jeszcze musze cos na ten tamcik poczytac... ;)
YaHooo pisze:Generalnie im prostsze zabezpieczenie tym gorsze, więc lepiej poświęcić te kilka minut na porządne zabezpieczenie sieci. Na dwa ostatnie pytania znajdziesz odpowiedź w :faq: Konkretnie w tym poście >KLIK<
OK, dzieki, przydalo sie...
A205-S4777
Awatar użytkownika
Borg

Gajdzi pisze:Co jak co ale tego sie nie spodziewalem ze siec bedzie chodzila na lapku...
Dlatego Ci mówiłem żeby zacząć od dwóch 8 dBi - jeżeli laptop na wbudowanej sieciówce ma linka z bazą to by spokojnie wystarczyły :hyhy:
YaHooo pisze:Generalnie im prostsze zabezpieczenie tym gorsze, więc lepiej poświęcić te kilka minut na porządne zabezpieczenie sieci. Na dwa ostatnie pytania znajdziesz odpowiedź w :faq: Konkretnie w tym poście >KLIK<
Generalnie to WPA/WPA2 plus niesłownikowy klucz - nic innego sensownie nie zabezpieczy sieci ( nie mówimy tu oczywiście o Radiusie czy PPPoe). Wszelkie ukrywanie SSID, filtrowanie mac adresów, włączania czy wyłączanie dhcp, bardziej ma utrudnić życie użytkownikom wewnątrz sieci i adminowi niż potencjalnemu włamywaczowi. Ja np. SSID od dawien dawna nie ukrywam, przynajmniej kolejny "stawiacz sieci" widzi od razu że ten kanał jest zajęty :).
Gajdzi pisze:Oraz jeszcze czeka mnie konfiguracja QoS jakby sie komus zachcialo p2p... Macie moze w tej dziedzinie jakies sprawdzone warunki czy cos...?
Mówiłem to już kiedyś, ten sprzęt raczej nie pozwoli Ci na jakieś większe szaleństwa, wprawdzie ma QoS ale z tego co pamiętam nie jest on jakoś wielce rozbudowany.
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Borg pisze:Generalnie to WPA/WPA2 plus niesłownikowy klucz
Moim zdaniem to podstawa. Bez tego nie ma co zakładać sieci. Ukrywanie SSID tyko przysparza kłopotów klientom. Co do filtrowania po MAC, to można to zastosować, ale nie koniecznie trzeba. Jeżeli się tego nie zastosuje to watro jest ustawić podczas konfiguracji DHCP tak, żeby przydzielał maksymalnie tyle IP ilu mamy użytkowników w sieci.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Borg pisze:Generalnie to WPA/WPA2 plus niesłownikowy klucz - nic innego sensownie nie zabezpieczy sieci
Dokładnie tak :ok:
Borg pisze:Wszelkie ukrywanie SSID, filtrowanie mac adresów, włączania czy wyłączanie dhcp, bardziej ma utrudnić życie użytkownikom wewnątrz sieci i adminowi niż potencjalnemu włamywaczowi
Prawda jest taka, że jak ktoś będzie chciał się włamać, to się włamie czy mamy ukryty SSID czy nie (przy założeniu, że jest tylko WEP). Ale jednak część domorosłych wandali, początkujących lub osoby z PDA ukryty SSID czy MAC może odstraszyć i dlatego moim zdaniem też warto to stosować. Oczywiście jeżeli korzystamy sami z sieci na kilku kompach. Nie ma sensu takie zabezpieczenie, jeżeli z sieci korzysta sporo "komputerów" i tym bardziej coraz to innych.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Borg

Jak dla mnie WEP nie powinno się stosować bo daje złudne poczucie bezpieczeństwa które można złamać wciągu kilku minut.

Cały czas rozpatruję WPA i WPA2.
zDaleKi

Przy WPA2 faktycznie ukrycie SSID czy blokowanie MACkow wydaje sie zbedne. Ale dzieki ukryciu można sie pozbyć trochę zbednych logow na routerze. :P
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
DJ1910

Post autor: DJ1910 »

tylko ze kazde szyfrowanie pogarsza jakosc polaczenia :)

w firmie ktorej pracuje stosuje sie tylko filtrowanie po MACu, jak i z resztą u kazdego innego Łódzkiego WirelessISP
Gajdzi
Użytkownik forum

Heh... i widzicie... jednak te FAQ'i nie zawsze sa tak bardzo optymalne dla wszystkich!

Dzisiaj gosc mi zatwierdzil owa siec jako tamat projektu tylko musze rozszerzyc o pare rzeczy (z kilkoma nie mialem nawet stycznosci). Wiec zobaczymy jak to wyjdzie...

Co do kodowania, to powiedzcie czy WPA bedzie smigalo na XP'ku i Viscie...? bo takie systemy sa w sieci na chwile obecna. Pozniej moze jakis linux, ale raczej ubuntu.

Co do zabezpieczenia, to mam zamiar ustawic siec na 5-7 komputerow (obecnie w sieci jest ich 4 i ja 5 jako dochodzacy - ustawic to po IP i masce) i przydzielic IP na stale tym co juz teraz sa oraz dopuscic tylko te MAC'i co sa a inne blokowac...

Chodz jeszcze pomysle o tym.

Z tym QoS to znajomy znajomego :) ma tez ten router i mowi ze jest ok. wiec na razie wykorzystam potencjalne zasoby a pozniej bede sie rozglądal za innym, lepszym sprzetem!
Borg pisze:Mówiłem to już kiedyś, ten sprzęt raczej nie pozwoli Ci na jakieś większe szaleństwa, wprawdzie ma QoS ale z tego co pamiętam nie jest on jakoś wielce rozbudowany.
Podejrzewam,ze przynajmniej na razie nie bedzie on wymagany!
A205-S4777
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Gajdzi pisze:Co do kodowania, to powiedzcie czy WPA bedzie smigalo na XP'ku i Viscie...?
Na XP'ku z SP2 będzie działać nawet z Windowsowym programem do łączenia z sieciami. Chociaż, nie wiem na 100% bo mało używałem, zawsze używam programu od karty wi-fi. Jeżeli XP obsługuje to pewnie Vista też, ale nie mam styczności z tym Windowsem, więc nie wiem na 100%.
Gajdzi pisze:Pozniej moze jakis linux, ale raczej ubuntu.
No to tutaj raczej się pomęczysz, ale wszystko da się zrobić :]
Gajdzi pisze:Co do zabezpieczenia....
Moim zdaniem dobre połączenie chodź jak napisali poprzednicy przy WPA2 można odpuścić inne zabezpieczenia typu filtrowanie MAC.
zDaleKi

DJ1910 pisze:jak i z resztą u kazdego innego Łódzkiego WirelessISP
Czyli każdy może sobie nałapać haseł do GG czy poczty ;)
DJ1910 pisze:tylko ze kazde szyfrowanie pogarsza jakosc polaczenia
Nie jakość tylko szybkość przesyłu danych i to też nie zawsze.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
DJ1910

Post autor: DJ1910 »

BliSki pisze:
DJ1910 pisze:jak i z resztą u kazdego innego Łódzkiego WirelessISP
Czyli każdy może sobie nałapać haseł do GG czy poczty ;)
DJ1910 pisze:tylko ze kazde szyfrowanie pogarsza jakosc polaczenia
Nie jakość tylko szybkość przesyłu danych i to też nie zawsze.

1. Niby jak nałapie?:D nie ma takiej możliwosći :) kiedyś mądrował sie jeden mój koleżka że bez problemu sie dostanie do naszej sieci i wszystko z niej wyciagnie (bo niby wiele juz ich pokonał), ale jest pewien myk dzieki ktoremu szczena mu opadła i nic nie wskórał :)

jedynym skutecznym sposobem na włam jest to, że jakis glupowaty klient bedzie miał w domu APka (nie router, tak by nie był za NATem) i nim rozprowadzał net po chacie do lapka, i sie mu włamie ktoś(niektorzy nie wiedza co to zabezpieczenia, a inni ustawia WEP 64bitowy, a to chwila roboty go zlamac dla wprawionych)

2. Chyba znasz tę sprawe tylko z teorii, bo z praktyki wyglada to tak, że jak kiedys na próble zalozylismy WPA2 na jednego APka, to moc jego sygnalu spadła o ok 30% u wiekszosci klientów (Ci co mieli jakis zapas już go nie mieli), a co za tym idzie zasięg jego działania jak i też transfer...

tak samo w jednym salonie meblowym, dosc duzy, powierzchnia mniej wiecej 1,5 biedronki, bez WPA net był wszedzie, a przy WPA na koncu salonu juz resztki sygnału...dopiero wymiana anteny w routerze na 5dBi pomogła

i tak moznaby mnozyc przyklady

wiadomo ze tego szyfrowania nie odczuje sie z reguły łączac tylko 2 kompy w siec, ale w przypadku gdy na 1 bazie działa np 5-6 klientów (oddalonych od bazy np o 800-1000m), róznice są już na prawde znaczace i provider internetowy nie moze sobie pozwolić na takie problemy bo za chwile sie rozdzwonia telefony czemu "nasza-klasa i youtube mi nie działają" :D
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

DJ1910 pisze:Niby jak nałapie?:D
Jak sieć nie jest szyfrowana to wszystko można wyłapać. Są nawet programy specjalnie stworzone na potrzeby wyłapywania haseł na stronki, GG i tym podobne rzeczy. Z niezabezpieczonych sieci bezprzewodowych :cwaniak:
DJ1910 pisze:kiedyś mądrował sie jeden mój koleżka że bez problemu sie dostanie do naszej sieci i wszystko z niej wyciagnie (bo niby wiele juz ich pokonał), ale jest pewien myk dzieki ktoremu szczena mu opadła i nic nie wskórał
DJ1910 pisze:w firmie ktorej pracuje stosuje sie tylko filtrowanie po MACu
:szok: To w takim razie gdzieś tu kłamiesz, bo jak to jest tylko filtrowanie po MAC'u to połączyć się można bardzo szybko. Wystarczy podsłuchać jeden adres MAC i po sprawie. W takim razie jaki to jest myk, może wyjaśnisz nam?
ODPOWIEDZ