5/7 kresek zasięgu w telefonie i 273 kbps??

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

Kapustka
Stały użytkownik forum

Re: 5/7 kresek zasięgu w telefonie i 273 kbps??

Post autor: Kapustka »

No bo to jest troche męczące,takie przekładanie :] Ale co do tego modemu to się wstrzymam <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font>. Teraz zakręce się koło antenki kierunkowej :P Mnie to by się przydała jakaś taka "przenośna",co bym mogła wziąść razem z laptopem pod pache ;) Bo taka na dachu wiadomo-jest lepsza.Jednak takie rozwiązanie mi się nie widzi :]
Lapek? Toshiba Satellite A215-S5849 ;-)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Kapustka pisze:Mnie to by się przydała jakaś taka "przenośna",co bym mogła wziąść razem z laptopem pod pache
Możesz się skusić na dookólną ale to już nie będzie to samo co z kierunkową. Ja miałem dookólną,transfery ok ale w moim miejscu zamieszkania było mniejsze zagęszczenie nadajników (jeden :hyhy: ) a to dawało przewagę że tylko z tego korzystałem. Ty znajdując się w zasięgu kilku na antenie dookólnej będziesz miała skoki transferu gdyż telefon/modem będzie się przełączał między nadajnikami kiedy któryś z nich będzie bardziej obciążony.
Pamiętaj że łącząc się za pomocą BT i telefonu masz możliwość ustawienia telefonu w najlepszym miejscu( do max 10m) gdzie jest zasięg i wówczas antena jest zbędna.

[ Dodano: 2008-08-04, 09:28 ]
Posłuchaj naszego speca od anten i tematów z nimi związanych Ufo atakuje. :padam:
Kapustka
Stały użytkownik forum

Pan Ufo atakuje taki znawca w tej kwestii?? No to się do niego zgłosze po porade :D
Albo najlepiej przejże forum,żeby nie krzyczał :faq: ;)
Awatar użytkownika
Jaco

Kapustka pisze:No to się do niego zgłosze po porade
Przecież już ci napisał co i jak tu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=107196#107196 :cwaniak:
Kapustka
Stały użytkownik forum

A mnie nie o taką chodzi :P

P.S. Jaco Ty to jesteś ;) Prawdziwy moderator :]
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Kapustka pisze:A mnie nie o taką chodzi :P
Kapustka, to o co Ci chodzi ?
p.s.
Ja też jestem prawdziwy. ;)
Kapustka
Stały użytkownik forum

bob pisze:Kapustka, to o co Ci chodzi ?
"Mnie to by się przydała jakaś taka "przenośna",co bym mogła wziąść razem z laptopem pod pache"
O taką prawdziwy bob'ie :D
Hmm,głupio zabrzmiało troche :niepewny:
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Kapustka pisze:Hmm,głupio zabrzmiało troche :niepewny:
Nie przejmuj się możesz pisać nawet "wspaniały bobie" :rotfl:
Kapustka pisze:"Mnie to by się przydała jakaś taka "przenośna",co bym mogła wziąść razem z laptopem pod pache"
Kierunkowa pod pachę to za duże wyzwanie dla nas. Łatwiej o dookólną. :)
Kapustka
Stały użytkownik forum

Ale znowu dookólna to jest chyba raczej przydatna tam gdzie jest jak przebierać w BTSach,nie?? :zdziwko:
Awatar użytkownika
Jaco

Kapustka pisze:P.S. Jaco Ty to jesteś ;) Prawdziwy moderator :]
Po prostu śledzę cały temat i widzę kto się w nim rzeczowo wypowiada.
Kapustka pisze:tam gdzie jest jak przebierać w BTSach,nie??
Raczej nie gdyż korzystając z iPlusa masz do wyboru mniej nadajników obsługujących EDGE więc ze zwykłym przeglądaniem stron może niekiedy być problem.
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Kapustka pisze:Te 273 to jak podkreśliłam było max, a tak jest stabilnie i 180 kbps mniej więcej. Tyle,że tak mam tylko w jednym pokoju :] Bo w innych to małe osiągi. Teraz zaczynam się poważnie zastanawiać (może zbyt wcześnie) o wzięciu iPlusa na rok :) Do tego jakaś antenka i będę cała happy :hurra: Wchodzę na internet o różnych porach i nie widzę przeciążeń.
Dostałem od Ciebie zapytanie na PW więc tu odpowiadam.
Piszesz:
Kapustka pisze:Mnie to by się przydała jakaś taka "przenośna",co bym mogła wziąść razem z laptopem pod pache ;)
Po pierwsze musisz określić czy bedziesz korzystała z tego net w jednym miejscu czy w grę wchodzą inne lokalizację. No bo chyba nie bedziesz używała anten w podróży?
Jeśli w grę wchodzi ta lokalizacja:
http://www.fotosik.pl/showFullSize.php? ... c737fa6d9f
..to jak sama widzisz wokół siebie masz przypuszczalnie 5 BTS-ów Plusa w odległościach kilku km od Ciebie. Nie wiadomo, który z nich zapawnia ten rewelacyjny transfer, bo w innych miejcsach w domu pewnie przeskakuje na inne stacje i jest gorzej.
Generalnie jeśli możesz korzystać w tamtym miejscu i masz stabilne transfery ~180kb/s to nic więcej Ci do szczęścia nie jest potrzebne bo w EDGE nie wyciśniesz więcej. Jeśli korzystasz w innym miejscu domu, albo chcesz mieć to porządnie zrobione możesz skorzystać z anteny. I teraz masz kolejny wybór:na zewnątrz czy w środku, dookólna czy kierunkowa. Ja oczywiście polecałbym zestaw kierunkowa-na zewnątrz- gdyż przy tym rozstawie BTS-ów będzie można nią niejako "wybrać" najlepiej działający BTS. Kierunkowa działa selektywnie i masz blisko 100% szans, że złapiesz ten BTS i bedzie to chodziło szybko i stabilnie. Poza tym ma większy zysk.
Ale możesz również zastosować małą dookólną w domu, stojącą tam gdzie masz te najlepsze transfery i to też może działać tak samo dobrze jak kierunkowa. Tylko, że wyrzucając dookólną na dach już nie wybierzesz BTS-a, który Ci się spodoba, bo ta antena tak nie działa. Więc może być przykra niespodzianka, bo sygnały w pomieszczeniach i na zewnątrz mogą różnie się rozkładać.
Kolejną sprawą jest to, że anteny będą podpięte przez konektor indukcyjny. Niewielu userów na naszym forum sobie poradziło z takim połączeniem. Część uważa nawet, że jest to ściema. :D Nie wiem, czy dasz sobie z tym radę. Lektura:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=38082#38082
Być może najłatwiejszym i najtańszym rozwiązaniem dla Ciebie będzie właśnie połączenie BT. Telefon leży w miejscu, gdzie daje najlepszy transfer a ty korzystasz kilka metrów dalej na komputerze. Pamiętaj, że ~180kb/s jest już w górnych pułapach możliwości EDGE i nawet z antenami wielkiej różnicy nie będzie.

PRACA DOMOWA.
Znajdz CID BTS-a, z którego masz najlepszy transfer. Instrukcja:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=25516#25516
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Ufo atakuje, łącznie zmieniany 1 raz.
Kapustka
Stały użytkownik forum

Ale się rozpisał :szok: To mi się podoba :super: Jestem bardzo wdzięczna wszystkim udzielającym się w moim temacie :padam:
Myśle,że już wiem wszystko co mi było potrzeba w tym temacie.
Madre chłopaki i dziewczyny z Was :brawa:
Awatar użytkownika
Jaco

Kapustka pisze:Madre chłopaki i dziewczyny z Was
Wystarczy poczytać forum :cwaniak:
ODPOWIEDZ