GPRS -> EDGE w iPlus.

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
czmiel
Początkujący użytkownik forum

GPRS -> EDGE w iPlus.

Post autor: czmiel »

Witam!

tylko proszę - nie odsyłajcie mnie do faku.
Jestem w zasięgu EDGE. Mam modem Comander 2.
Łapię tylko gsm- wiem, naczytałem się już - bo widać taki nadajnik daje najsilniejszy sygnał.
Chcę łapać EDGE - to chyba zrozumiałe, prawda?

PYTANIE: czy mogę zmienić coś, korzystając z programów albo zmieniając ustawienia modemu - aby łapał tylko tę częstotliwość, która mnie interesuje?

P.S. możecie odesłać mnie do faq, ale proszę- do konkretnego wątku.
Noga jestem z internetem, bts'ami, nadajnikami, komputerem. Większość tego wszystkiego to dla mnie - bez urazy ;-) - bełkot i nie wiem o co chodzi.

Ewentualnie jak nie chcecie powielać wątków to może na PM chociaż jakaś pomoc?:-P
Jestem zdesperowany ;-)

Liczę na Waszą pomoc!
Pozdrawiam serdecznie!

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-01-11, 13:44 ]
Poprawa tematu GPS -> GPRS
Ostatnio zmieniony 2008-01-11, 13:43 przez czmiel, łącznie zmieniany 1 raz.
Corpose
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: GPRS -> EDGE w iPlus.

Post autor: Corpose »

A może spróbuj tego:

Kod: Zaznacz cały

iPlus Manager > Ustawienia > Edycja połączeń > Twój_APN > Edytuj > Preferowany rodzaj połączenia > Wybierz GPRS (czyli GPRS/EDGE)
Jeśli nie pomoże, upewnij się, że jesteś w zasięgu EDGE. Ja miałem tak, że niby na mapce byłem, ale po powiększeniu (tutaj [ klik ]) mapki okazało się, że w okół mnie nie ma EDGE - byłem w kółku GPRS.
Chlebem się nie najesz, gdy się z drugim nie podzielisz!
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

czmiel pisze:nie odsyłajcie mnie do faku.
Ja cię znów odeślę bo nie rozróżniasz nazw pojęć
czmiel pisze:Łapię tylko gsm-
czmiel pisze:Chcę łapać EDGE
czmiel

Dobrze Jaco, ja Cię znów posłucham i pójdę doczytać i się doumieć ;-)
postaram się w przyszłości nie razić takimi niedociągnięciami.

Przy okazji, a właściwie przede wszystkim, dzięki Ci Corpose za zwięzłą i konkretną odpowiedź! Prawdę mówiąc nie pomogło - nie może się wtedy połączyć z internetem no ale to znaczy - o ile się nie mylę - że po prostu nie jestem w zasięgu tego czegoś szybszego czego bym chciał. Doczytam faq i będę wiedział czego ;-)
Pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Warto to zrobić bo ten FAQ jest odpowiedzią na podobne pytania ludzi, którzy zadali je wcześniej przed Tobą. :)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bob, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: canidy »

czmiel pisze:Dobrze Jaco, ja Cię znów posłucham i pójdę doczytać i się doumieć ;-)
postaram się w przyszłości nie razić takimi niedociągnięciami.
W skrócie zarówno GPRS jak i EDGE to GSM. EDGE inaczej zwane jest również EGPRS (Enhanced GPRS).
Corpose pisze:A może spróbuj tego:

Kod: Zaznacz cały

iPlus Manager > Ustawienia > Edycja połączeń > Twój_APN > Edytuj > Preferowany rodzaj połączenia > Wybierz GPRS (czyli GPRS/EDGE)
@Carpose, @czmiel pytał się jak ustawić aby złapać EDGE, a to co podałeś nie daje rozróżnienia na GPRS i EDGE. To nie przytyk lecz uwaga dla czytających póżniej ten post.
czmiel pisze:Przy okazji, a właściwie przede wszystkim, dzięki Ci Corpose za zwięzłą i konkretną odpowiedź! Prawdę mówiąc nie pomogło
Zgodnie z powyższym nie mogło pomóc.

Tak przy okazji jakbyś mógł poprawić troszkę tytuł z GPS na GSM lub co tam miało być, bo mnie zmylił temat i przeczytałem bo pomyślałem, że dotyczy GPS (Global Positioning System) poprzez sieć operatorów komórkowych co jest jak na Polskę zupełną nowością.

A co do samego Twojego problemu to może warto byłoby po prostu zainwestować w antenę kierunkową. Sporo było o tym na forum no i w FAQu. Wszystko wydaje się trudne póki tego nie poznamy, ale aby poznać trzeba zacząć czytać, pytać, etc... :)
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

canidy pisze:Tak przy okazji jakbyś mógł poprawić troszkę tytuł z GPS na GSM lub co tam miało być
Ja już to zmieniłem z GPS na GPRS, bo tak chyba miało być.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
czmiel

Witam,

no to już wiem czemu nie pomogło.
Ale i tak konkretna odpowiedź mnie ucieszyła ;-)

Co do nauki i poznawania i trudności.. będę się zagłębiał i zagryzał... również w faq. Ale generalnie jedynym rozwiązaniem jest antena? nie można w żaden sposób wymusić przez software innej częstotliwości?

Pozdrawiam!:-)
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Piszesz:
Większość tego wszystkiego to dla mnie - bez urazy ;-) - bełkot i nie wiem o co chodzi.
W FAQ masz napisane:
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=1896
EDGE
Enhanced Data Rates for Global Evolution - Pakietowy system transmisji danych dla sieci GSM. Jest to ulepszona wersja GPRS.
@canidy Ci napisał:
W skrócie zarówno GPRS jak i EDGE to GSM. EDGE inaczej zwane jest również EGPRS (Enhanced GPRS).
Na co Ty odpisałeś:
no to już wiem czemu nie pomogło.
Ale i tak konkretna odpowiedź mnie ucieszyła ;-)
To przecież kupy się nie trzyma.
Ja to nazywam lenistwem.
Awatar użytkownika
canidy
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: canidy »

czmiel pisze:Ale generalnie jedynym rozwiązaniem jest antena? nie można w żaden sposób wymusić przez software innej częstotliwości?
@czmiel, prosze... przeczytaj ten FAQ... ostatni raz odpowiadam...
Niestety GPRS i EDGE dzialaja na tejze samej czestotliwosci, chyba, ze trafisz 2 BTSy i jeden bedzie na 900, a drugi na 1800 MHz, ale obydwie uslugi na nich chodza. Dopiero UMTS, HSDPA i HSUPA dzialaja na 2100 MHz.
Poczytaj tez jak mozna sprawdzic dokladnie co to za BTS z tym EDGE i jak go wymusic.

Te forum jest konkretna skarbnica widzy w odroznieniu od wielu innych. wiele osob zadalo sobie trod aby zawieralo to co teraz jest i moglbys uszanowac ten trod i przeczytac co nieco. Nie mow, ze jestes laikiem wiec nie rozumiesz. Znakomita wiekszosc opisow i rozwiazan podana jest w przystepnej formie.
Angry Fisherman

Post autor: Angry Fisherman »

Ja mam pytanie tego pokroju, choć z innej beczki. :P Jako mieszkaniec wioski, gdzie psy szczekają, tym czym nie powinny znajduję się na granicy zasięgu EDGE/GPRS. Efekt jest taki, że często podczas korzystania z internetu Iplus Menager 2.0 przeskakuje z Edge na Gprs i znów z powrotem i tak dalej. Efekt jest taki, że z internetu nie da się korzystać, bo połączenie kompletnie rwie, tnie, itd. Jak mogę ustawić w IpM 2.0 żeby niekoniecznie szukał Edge tylko już został przy połączeniu GPRS. W ustawieniach jest opcja tylko 'preferowany rodzaj połączenie: EDGE/GPRS' Fajnie i pięknie, tylko, że to nic mi nie zmienia. W oprogramowaniu Orange bodajże jeśli pamiętam była opcja ustawienia tylko połączenia gprs, a jak to zrobić na Iplusie? Dzięki za pomoc!
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Angry Fisherman pisze:znajduję się na granicy zasięgu EDGE/GPRS.
Może pomyśl o antenie zewnętrznej. To wiele pomaga i myślę że rozwiąże twój problem :)
Ufo atakuje
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Ufo atakuje »

Angry Fisherman pisze:W ustawieniach jest opcja tylko 'preferowany rodzaj połączenie: EDGE/GPRS' Fajnie i pięknie, tylko, że to nic mi nie zmienia.
Jakby to powiedzieć...dla modemu GPRS i EDGE to to samo. Nie można wybrać na żadnym sprzęcie, żeby łączył się tylko ze stacjami EDGE albo GPRS. Tak samo jest z UMTS i HSDPA. Niby co innego, ale oparte na jednej technologii.
Rozwiązaniem problemu jest antena, najlepiej kierunkowa i wymuszenie nią BTS-a, który lepiej pracuje. Wszystko znajdziesz w :faq:
ODPOWIEDZ