Problem: Huawei E220 - Vodafone.de
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem: Huawei E220 - Vodafone.de
Witam, mam następujący problem z modemem. Na kompie z Vistą wszystko działa jak należy, natomiast na WinXP są problemy. Modem się instaluje, rozpoczyna łączenie z siecią, następuje autoryzacja połaczenia po czym pojawia się następujący komunikat "Unexpected error".
Z loga wynika, że brakuje sygnału nośnej:
"...
- rozłaczenie modemu
- rozłączenie sprzętowe przez zmianę stanu DTR na niski
- wykryto stan CD porzucony ze zmiany stanu DTR na niski.
- odebrano: <cr><lf>NO CARRIER<cr><lf>
- zinterpretowana odpowiedź: Brak nośnej
..."
I co z tym fantem zrobić? Wcześniej wszystko było OK. Po zainstalowaniu nowego XP pojawił się taki michałek.
Proszę o jakąś pomoc.
Pozdrawiam
Z loga wynika, że brakuje sygnału nośnej:
"...
- rozłaczenie modemu
- rozłączenie sprzętowe przez zmianę stanu DTR na niski
- wykryto stan CD porzucony ze zmiany stanu DTR na niski.
- odebrano: <cr><lf>NO CARRIER<cr><lf>
- zinterpretowana odpowiedź: Brak nośnej
..."
I co z tym fantem zrobić? Wcześniej wszystko było OK. Po zainstalowaniu nowego XP pojawił się taki michałek.
Proszę o jakąś pomoc.
Pozdrawiam
- wspaniały
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Problem: Huawei E220 - Vodafone.de
Widzisz, error wyskakuje podczas próby logowania/autoryzacji..
spróbuj zainstalować na innym kompie.
Ja miałem podobny problem w Vodafone, co się okazało później, że licencja jest TYLKO na jedno IP o czym komunikat nie mówił tylko ludzie z obsługi technicznej..
spróbuj zainstalować na innym kompie.
Ja miałem podobny problem w Vodafone, co się okazało później, że licencja jest TYLKO na jedno IP o czym komunikat nie mówił tylko ludzie z obsługi technicznej..
-
- Stały użytkownik forum
Nie czaje, i sadze ze nie tylko ja. Jak mozesz to rozwin.Ja miałem podobny problem w Vodafone, co się okazało później, że licencja jest TYLKO na jedno IP o czym komunikat nie mówił tylko ludzie z obsługi technicznej..
Jaka licencja ? Na ip , czyli stale ip w vodafone masz wpisywane w ustawieniach ?
- wspaniały
karta SIM (Vodafone) rejestruje się TYLKO RAZ! pod IP komputera/nr karty sieciowej/itp..
dokładnie jak to wygląda to nie wiem, bo nie zostałem wtajemniczony
U mnie było tak: zainstalowałem w domu nóweczkę HuaweiE220 i po wszystkim dobrałem się do 2-go laptopa i LIPA
po kilku nieudanych próbach połączenia/autoryzacji skoczyłem do kumpla i u niego to samo..
Goście w obsłudze technicznej objaśnili mi, że modem/SIM/broadband i wszystko to, (zresztą opisane w umowie, którą podpisałem nie czytając dogłębnie) jest przeznaczone na 1 komp. i jeśli chcę więcej kompów, to sharing kabelkiem..
Mój przypadek tyczy się Vodafone IRL oraz UK, jak jest w Germanii mogę się tylko domyślać praktyk stosowanych przez tą kompanię
dokładnie jak to wygląda to nie wiem, bo nie zostałem wtajemniczony

U mnie było tak: zainstalowałem w domu nóweczkę HuaweiE220 i po wszystkim dobrałem się do 2-go laptopa i LIPA

Goście w obsłudze technicznej objaśnili mi, że modem/SIM/broadband i wszystko to, (zresztą opisane w umowie, którą podpisałem nie czytając dogłębnie) jest przeznaczone na 1 komp. i jeśli chcę więcej kompów, to sharing kabelkiem..
Mój przypadek tyczy się Vodafone IRL oraz UK, jak jest w Germanii mogę się tylko domyślać praktyk stosowanych przez tą kompanię

Ostatnio zmieniony 2008-03-19, 23:11 przez wspaniały, łącznie zmieniany 1 raz.
- bob
- Guru bezprzewodowy
To niby do sim`a ten wpis się robi czy do modemu ?wspaniały pisze:Goście w obsłudze technicznej objaśnili mi, że modem/SIM/broadband i wszystko to, (zresztą opisane w umowie, którą podpisałem nie czytając dogłębnie) jest przeznaczone na 1 komp.
Sprawdzałeś samą sim w innym modemie ?
- wspaniały
nie sprawdzałem.. bo tylko ja miałem Vodafone, reszta kumpli O2 lub THREE (simlocki)
próbowałem zainstalować ponownie na innym kompie, co się nie udało..
dopiero pan z obsługi wyrejestrował "coś" w systemie i wtedy zainstalowałem modem na mój laptop!
próbowałem zainstalować ponownie na innym kompie, co się nie udało..
dopiero pan z obsługi wyrejestrował "coś" w systemie i wtedy zainstalowałem modem na mój laptop!
- bob
- Guru bezprzewodowy
To zrozumiałem ...wspaniały pisze:próbowałem zainstalować ponownie na innym kompie, co się nie udało..

- wspaniały
wiem.. dodałem na "wszelki wypadek" 

-
Witam, mam problem z modemem Huawei E220 który jest na sieć vodafone. Internet natomiast mam w plusie. Wszytko jest ok, instaluje sterowniki, lampka świeci się na niebiesko, wykrywa sieć plus, a łączyc nie chce. Czy to jest simlock? W ustawieniach jest chyba wszystko ok. Znalazłem tą stronę która wcześniej podawaliście i chce ściągnąć simlocka tylko nie wiem czy jest sens(skoro wykrywa sieć plus). Jak by jakaś dobra dusza się znalazła i powiedziałą mi coś na ten temat, byłbym bardzo wdzięczny.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
A więcej szczegółow? Jak się łączysz, jaki numer?muciek77 pisze:a łączyc nie chce.
-
Mam wgranego Iplus Managera. Klikam połącz, mija kilka sekund i wyskakuje mi komunikat : nie można połączyć się z internetem. Nie wiem jakim numerem się łącze (a raczej nie potrafie tego określić);). Wcześniej miałem modem z plusa i nic nei musiałem tam zmieniać. wszystko chodziło ok. Nie wiem w czym jest problem, czy w viście czy w modemie czy wreszcie w simlocku?
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
A modem jest widziany w systemie?
-
najpierw wykrywało jako urządzenie masowe usb to zmieniłem na urządzenie kompozytowe usb i zaczęło go wykrywać, zmieniła się lampka z zielonej na niebieska. Poza ty wykrywa sieć w Managerze wiec myśle że modem raczej też;] Dzieki za pomoc tak w ogóle.
[ Dodano: 2008-06-18, 12:44 ]
to co mam zrobić z tym simlockiem? ściągać go ?
[ Dodano: 2008-06-18, 12:44 ]
to co mam zrobić z tym simlockiem? ściągać go ?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
A próbowałeś tego : Dial-up zamiast aplikacji iPlusa.
-
o jap, strasznie to troche wygląda... Nie wiem czy dam rade na viście. no nie wiem, moge spróbować.. a co jeśli chodzi o tego simlocka? wiem zę się uparłem jak osioł, tyle że nei wiem czy to coś w ogóle da;/
[ Dodano: 2008-06-18, 13:24 ]
ale nie pociągnie mi jakiegoś dodatkowego hajsu? bo te plus to po prostu jakaś jedna wielka pomyłka.. najpierw miałem expres card i przestało dziąłać.. sposzedłęm do nichj, a oni: no tak zapomnieliśmy panu powiedzieć że w fujistsu siemensach nie diząła;] ale w umowie tego nie było i nic mogłem zrobić..
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2008-06-18, 13:31 ]

[ Dodano: 2008-06-18, 13:24 ]
ale nie pociągnie mi jakiegoś dodatkowego hajsu? bo te plus to po prostu jakaś jedna wielka pomyłka.. najpierw miałem expres card i przestało dziąłać.. sposzedłęm do nichj, a oni: no tak zapomnieliśmy panu powiedzieć że w fujistsu siemensach nie diząła;] ale w umowie tego nie było i nic mogłem zrobić..
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2008-06-18, 13:31 ]

Ostatnio zmieniony 2008-06-18, 12:31 przez muciek77, łącznie zmieniany 1 raz.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Kod: Zaznacz cały
1.Wyciągnąć SIM ( niekoniecznie )
2.Otworzyć hiperterminal.
3.Nazwać dowolnie połączenie i wybrać dowolną ikonę.
4.W pozycji połącz używając wybrać numer portu swojego modemu.
5.W ustawieniach portu nic nie zmieniać
6.wpisać: AT+CLCK=”PN”,2 i nacisnąć enter.
7.Karta odpowie:+CLCK:0 jeśli nie jest blokowana lub +CLCK:1 jeśli jest.
Nie pociągnie przy dobrej konfiguracji.ale nie pociągnie mi jakiegoś dodatkowego hajsu?
-
hiperterminal w viście? sory ale jestem troche zielony i za bardzoe nei wiem jak to zrobić. Byłem na stronce kuda ... coś tam:) zainstalowałem multiclieta, wykryło mi modem i pisze simlock: disabled, to znaczy że ma simlocka czy nie?
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Hiperterminal w Vistamuciek77 pisze:hiperterminal w viście?
[ Dodano: 2008-06-18, 13:49 ]
Na razie do niczego nie dochodzimy. Więc: odinstaluj całą aplikację iPlusa. Zainstaluj na nowo modem używając sterowników które znajdziesz tutaj: Sterowniki do modemów. Potem robisz dialupa. Po krótce w Viście: centrum sieci i udostępniania->skonfiguruj połączenie z lub sieć. Potem wybierasz pierwszą opcje i analogicznie jak w FAQ.
-
wgrałem sobie ten upgrade ze stronki z simlockami wcześniej, mam nadzije że nic nie popsułem:) Próbuje:)
[ Dodano: 2008-06-18, 14:09 ]
telephone signal not detected...;] no i lipa, spróbuje teraz z tym hiperterminalem...
[ Dodano: 2008-06-18, 14:23 ]
jak wpisuje w ht :AT+CLCK=”PN”,2 wyskakuje mi error...
[ Dodano: 2008-06-18, 16:44 ]
dobra to chyba jednak bede musiał zadziałać z tym lockiem, inaczej chyba nie wyjdzie..
[ Dodano: 2008-06-18, 14:09 ]
telephone signal not detected...;] no i lipa, spróbuje teraz z tym hiperterminalem...
[ Dodano: 2008-06-18, 14:23 ]
jak wpisuje w ht :AT+CLCK=”PN”,2 wyskakuje mi error...

[ Dodano: 2008-06-18, 16:44 ]
dobra to chyba jednak bede musiał zadziałać z tym lockiem, inaczej chyba nie wyjdzie..