Dostęp do internetu na całą europe

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Max
Początkujący użytkownik forum

Dostęp do internetu na całą europe

Post autor: Max »

Witam.
Niedługo zamierzam sporo podróżować po europie i bede potrzebował dostępu internetu dla mojego laptopa.
Jakie są możliwości takiego dostępu ? poprzez komórke niestety bym nie wyrobił finansowo, sferia jest tylko w obrębie warszawy itd...
Wiem że abonament byłby zapewne większy niż np 100 pln, ale co moglibyście polecić najlepszego ?

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Dostęp do internetu na całą europe

Post autor: Jaco »

Max pisze:ale co moglibyście polecić
Polecamy :faq: czyli : Internet za granicą
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Najtaniej by było znaleźć w każdym z krajów coś podobnego do simdata/blueconnect na kartę prepaid, oczywiście należy mieć własny modem gprs/edge/umts/hsdpa bez simlocka. Innym wyjściem jest oferta Play i roaming ale to niewiele sieci oferuje.
Nie pomagam na PW!
Max

no wlasnie NIE chodzi mi o internet za granicą... ani w kazdym kraju cos innego..
Chdzi mi o polskiego providera ktory oferuje net na cała europe, tego wlasnie NIGDZIE nie moge znalezc :/
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Nie ma czegos takiego poza Play + roaming. Jak sobie wyobrazasz dzialanie takiej uslugi?
Max

jak sobie to wyobrazam ? opłata miesieczna byla by oczywiscie większa, ale nie tak duza jak codziennie korzystanie poprzez komórke + gprs + roaming...
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Rozumiem, ale chodzi mi od strony technicznej - jak polski provider moglby miec zasieg w innych krajach nie korzystajac z lokalnej infrastruktury?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Jest zagraniczna sieć która się nazywa 3G. Na pewno działa w Irlandii, Włoszech, Anglii. Stały abonament jest.
Zawsze możesz Max skorzystać z oferty Play-a teraz. 5zł/1MB w roamingu to tanio w porównaniu do innych operatorów gdzie jest 60-90zł/1MB. :] Musisz się tylko łączyć z operatorami których Play podał na liście.
Niema takiej oferty na abonament w Polsce, że po całej europie jeździsz i płacisz tylko miesięczną stawkę.
Awatar użytkownika
bob
Guru bezprzewodowy

Post autor: bob »

Max pisze:Chdzi mi o polskiego providera ktory oferuje net na cała europe, tego wlasnie NIGDZIE nie moge znalezc :/
Achhh, jakby to było fajnie. :)
ODPOWIEDZ