Kompresja danych w Orange Free - jak to wyłączyć?

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
iplus_netbox
Użytkownik forum

Kompresja danych w Orange Free - jak to wyłączyć?

Post autor: iplus_netbox »

Witam.

Stało się. Od wczoraj korzystam z Orange Free (choć do czerwca mam też iPlusa) i zauważyłem kilka irytujących mnie rzeczy. A mianowicie chodzi mi o kompresję danych w OF, która uniemożliwia praktycznie korzystanie i oglądanie stron rozbudowanych graficznie. Wysłałem wiadomość do BOKu, lecz nie wiadomo kiedy odpowiedź nadejdzie, więc postanowiłem się zwrócić do Was.

Wiem, że w iPlusie mogłem sobie kompresję włączyć, bądź wyłączyć z poziomu strony iPlus Optimizer, natomiast tutaj nie wiem co zrobić, aby strony się wyświetlały normalnie, przeszukałem forum, przeczytałem co miałem przeczytać i... nic. A ciągłe wciskanie "Shift+A" mnie nie bawi.

Co poradzicie w tej sprawie? Przeczytałem gdzieś, że komuś naliczyli ok. 3000 zł za korzystanie z jakiegoś VPNu, więc w grę wchodzą tylko bezpłatne rozwiązania. A jeżeli nie da się nic zrobić, to może da się wywalczyć rezygnację z umowy, bo tam nic nie wspominają o tym, że strony się będą szybciej otwierały, lecz kosztem ich jakości.

Widzę, że chyba się pospieszyłem z tym Orangem, bo po złożeniu rezygnacji w Plusie i złożeniu zamówienia w sklepie internetowym ukazała się informacja na stronie UKE, że u mnie w miejscowości po prawie 2 latach moich walk o transmisję EDGE takowa technologia się pojawi (tzn. jest pozwolenie ze strony UKE na taką technologię, lecz problem w tym kiedy to pozwolenie wejdzie w życie) :brawa: . Z jednej strony to trochę nie zaufałem Plusowi, bo w tamtym roku dzwonili do mnie technicy z Plusa i powiedzieli, że EDGE będzie na samym początku 2008 roku, później w marcu 2008 dostałem informację, że być może powstanie w 2-giej połowie 2008, więc wolałem nie czekać i wybrałem pomarańczę.

Bardzo był bym wdzięczny, gdyby ktoś udzielił mi odpowiedzi w tej sprawie, tzn tej kompresji.

Załączam również zrzuty ekranu wyświetlanych stron na iPlusie (lepsza jakość) i na Orange Free (gorsza jakość).

Orange Free: Obrazek

iPlus: Obrazek

EDIT:

Z tego, co mi wiadomo, to można chyba przez 7 dni od zakupu zrezygnować z usługi. Wiecie coś na ten temat?
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Re: Kompresja danych w Orange Free - jak to wyłączyć?

Post autor: YaHooo »

Nie jestem pewien ale zrób tak jak to opisał wozus. Tu może tkwi rozwiązanie Twojego problemu >KLIK<
Pozdrawiam YaHooo :)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Rozwiązanie problemu jest bardzo proste. Zadzwoń do BOK i poproś o uruchomienie możliwości korzysta z APN vpn. Kiedy już BOK Ci to uruchomi, wystarczy zmienić tylko ustawienia (jako APN podając właśnie vpn) i problem z głowy. Korzystanie z takiego rozwiązania jest bezpłatne (bez dodatkowych opłat).
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Czyli tak samo jak podał to wozus w poście do którego podałem linka.
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
iplus_netbox
Użytkownik forum

Post autor: iplus_netbox »

Właśnie spróbowałem wpisać to "vpn", lecz bez wcześniejszych ustaleń z Orange i wyskakuje taki oto komunikat: "Błąd połączenia, Błąd 619, Nie można nawiązać połączenia lub połączyć się ze zdalnym komputerem. Dlatego zamknięto port wykorzystywany przez to połączenie."

Wiec pozostaje tylko czekać na odpowiedź od Orange (już wiem dlaczego wczoraj potrzebowali mojego nr klienckiego) lub przyspieszyć to i zadzwonić do nich.
lukiR
Użytkownik forum

Post autor: lukiR »

Witam!
Czy po zmianie APN na VPN w BOK, można później swobodnie zmieniać sobie między APN "internet", a VPN, czy trzeba będzie cały czas korzystać z VPN i braku kompresji? Chodzi oczywiście o Orange Free. Czy zmiana na VPN ma jeszcze jakieś zalety i wady oprócz oczywiście braku kompresji i co za tym idzie większej ilości pobierania danych i lepszej jakości obrazków.
purban23
Początkujący użytkownik forum

Post autor: purban23 »

Otóż poza wyłączoną kompresją obrazków dostajesz dostęp do internetu ZA DARMO!
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Ale wykopałeś trupa purban23. Poza tym piszesz nie prawdę. Żaden APN nie daje dostępu do internetu za darmo. Owszem było tak, że jak się korzystało z APN "VPN" to nie był nakładany limit, ale to już się jakiś czas temu zmieniło.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

purban23 pisze:Otóż poza wyłączoną kompresją obrazków dostajesz dostęp do internetu ZA DARMO!
No to przełącz na VPN i spróbuj nie płacić rachunków :ok:
BUCiu

Post autor: BUCiu »

Zakupiłem 2 dni temu Orange Free i pojawił się problem kompresji. Dla mnie oglądanie zdjęć w takiej rozdzielczości to porażka jakaś.
Zapoznałem się z tym wątkiem, dzwonie na *800 a tu zonk. APN: vpn włączają tylko na Business Everywhere i to za 5PLN/m-ac a na Orange Free w ogóle mi tego nie włączą.

I tu moje pytanie. Czy w między czasie pojawił się jakiś sposób na rezygnacje z uszczęśliwiania mnie na siłę przez operatora czyli kompresji?
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

BUCiu pisze:Czy w między czasie pojawił się jakiś sposób na rezygnacje z uszczęśliwiania mnie na siłę przez operatora czyli kompresji?
Tak dzwonisz do skutku na *800, powinno się udać za 5-10razem (poważnie).
Musi Ci się udać wylosować poważnego konsultanta.
BUCiu

Post autor: BUCiu »

marens pisze:Tak dzwonisz do skutku na *800, powinno się udać za 5-10razem (poważnie).
Musi Ci się udać wylosować poważnego konsultanta.
A nie wiesz czy mi to ewentualnie włączą za 5 PLN/m-c czy bez opłaty?
marens
Guru bezprzewodowy

Post autor: marens »

bez opłaty?
bez opłaty
procek
Użytkownik forum

Post autor: procek »

Niestety mam ten sam kłopot, ale babka na BOKu poinformowała mnie, że właśnie od niedawna nie ma możliwości zmiany tego i obrazki zawsze będą kompresowane. Ale wymyśliłem coś innego: Leci to przez ich jakiś serwer proxy, który przerabia te obrazki - można więc zrobić połączenie szyfrowane i wtedy kłopot powinien się skończyć. Bo niby skąd ich serwer proxy będzie wiedział co tam leci łączem? Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale myślę, że od tego należy zacząć poszukiwania obejścia tego ich "udogodnienia".
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: KrissTofferr »

procek pisze:Ale wymyśliłem coś innego: Leci to przez ich jakiś serwer proxy, który przerabia te obrazki - można więc zrobić połączenie szyfrowane i wtedy kłopot powinien się skończyć.
Zgadza się. A jest nawet prostsze rozwiązanie dla Firefox'a, tylko nie wiem czy nadal działa w Orange.
>>Kompresja obrazków. Ciekawy artykuł<<. (eh, dawne czasy:)
procek
Użytkownik forum

Niestety podane rozwiązanie wymaga odświeżania strony CTRL + F5 :/
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

procek pisze:Niestety podane rozwiązanie wymaga odświeżania strony CTRL + F5
Nie, nie wymaga ale trzeba pamiętać o opróżnieniu CACHE przeglądarki - najlepiej przed zainstalowaniem dodatku "Modify Headers".
procek
Użytkownik forum

Dobrze - zainstaluję ten dodatek, ale powiedzcie czy jest to bezpieczne, że idzie nam to jakoś przez coś zewnętrznego - nie za bardzo się w tym orientuję, ale chcę wiedzieć czy mogę paść ofiarą podsłuchu pakietów...
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

procek pisze:powiedzcie czy jest to bezpieczne
Tak, dodatek Modify Headers jest bezpieczny. Nie generuje dodatkowych połączeń, ani nie przekierowuje połączeń. Po prostu - on umożliwia edycję nagłówków http wysyłanych z przeglądarki do serwerów http. Nagłówki http są niezbędne do komunikacji w protokole http. Jest to "chleb powszedni" przeglądarki. Większość tych wychodzących nagłówków można filtrować i modyfikować (za wyjątkiem "Host:" ).

Konfiguracja dodatku Modify Headers (z obrazkami) jest opisana na stronie mobilesociety.typepad.com (ten link podał kolega FINCH).
Pamiętaj - zaznacz też opcję "Always on".
procek
Użytkownik forum

Działa jak natura chciała :) Dzięki ogromne :)
maker83

Post autor: maker83 »

wystarczy pobrac aplikacje:
http://www.orange.ro/files/aplicatii/mo ... erator.zip
i ustawic optymalization level na "lowest" i cieszyc sie brakiem kompresji.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

maker83 pisze:wystarczy pobrac aplikacje
Niezła ciekawostka.
Jest to Bytemobile Optimization Client. Działa w sieciach w których ISP ma umowę z Bytemobile. Instaluje pośrednika LSP w systemie (podobnie jak rosyjski Traffic Compressor).
Ostatnio zmieniony 2009-12-13, 11:56 przez KrissTofferr, łącznie zmieniany 1 raz.
Nikelajer
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Nikelajer »

Niby ciekawostka ale co chwila przez ten programik mi się opera zawiesza tak na krotka chwile i do tego proc szaleje na wysokich obrotach. Ale to może tylko dostosowanie się programu. Zobaczymy za kilka godzin/dni.
Awatar użytkownika
KrissTofferr
Mistrz bezprzewodowy

Nikelajer pisze:opera zawiesza tak na krotka chwile i do tego proc szaleje na wysokich obrotach
Czy takie objawy są także przy przeglądaniu stron w protokole HTTPS? Na przykład stron bankowych?
Nikelajer

Nie i już przeszło. Widocznie ten typ tak ma ;) Po prostu musiał się przyzwyczaić i troche popracować bo już prawie godzinkę chodzi normalnie. A obrazki ładne w końcu ;P (btw. w procesach zajmuje w moim przypadku ok 4mb) Także mogę polecić program ;)

[ Dodano: 2009-12-13, 12:06 ]
Jednak nie polecam :P Wyszło ze sie sam wyłączył, dlatego proc nie szalał. Teraz go włączyłem ponownie i znowu to samo, a po 3 minutach się wyłączył. Do śmieci leci...
Nikelajer

Pozwolę sobie troszkę odświeżyć temat. Zaczęła mnie ostro wkurzać już kompresja obrazków i postanowiłem, że od rana będę męczyć bok o włączenie VPN. Pamiętam, że kiedyś jak do nich dzwoniłem to usłyszałem kilka razy, że to koszt 5zł/miesiąc. Trochę dzisiaj poczytałem regulaminów i zauważyłem, że owszem to tyle kosztuje ale dla klientów biznesowych. Z kolei dla indywidualnych nie ma żadnej wzmianki o możliwości uruchomienia VPN. I tu mam pytanie, jakich argumentów najlepiej użyć, aby te vpn udostępnili? Chodzi mi o to, że neta mam od orange od 2 lat i teraz tak powiedzieć, że kompresja obrazków to aż głupio ;P Z drugiej strony jak chciałem ze znajomym pograć w fife i połączyć się poprzez IP to się nie mogliśmy zobaczyć. Ma ktoś jakiś pomysł? ;)

edit:
Uff, udało się ;P Od razu trafiłem na kompetentnego konsultanta. Nawet się nie pytał po co i dlaczego chce, tylko uświadomił, że limit może zostać szybciej wyczerpany. Wróciła ma wiaria w BOK Orange ;P
Awatar użytkownika
YaHooo
Guru bezprzewodowy

Nikelajer pisze:Ma ktoś jakiś pomysł? ;)
Któryś z Was musi mieć zewnętrzne IP (w pełni routowalne oraz z odblokowanymi portami, a nie takie jak dale iPlus w standardzie) i ten musi postawić serwer. Drugi musi się do niej tylko podłączyć.
JarekMk

Post autor: JarekMk »

No i kocha... W usłudze na kartę nie ma możliwości uruchomienia VPNa...
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

JarekMk pisze:W usłudze na kartę nie ma możliwości uruchomienia VPNa..
Przecież to od dawna wiadomo. Pozostaje FF i wtyczka Modify Headers odpowiednio skonfigurowana.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ