[Uwaga] XP to kolejny tonący okręt z Redmond
Moderator: Moderatorzy
- bob
- Guru bezprzewodowy
[Uwaga] XP to kolejny tonący okręt z Redmond
Jeśli ktoś jest na bieżąco to nie zaskoczy go wiadomość, że Windows XP jest kolejnym po Windows 98 systemem, którego chce się pozbyć Microsoft. System ten będzie można kupić jedynie do końca tego miesiące a bezpłatne wsparcie techniczne wygaśnie do kwietnia przyszłego roku ale są sposoby na nabycie tego systemu po tym okresie...
Więcej tu:
http://osnews.pl/jak-otrzymac-i-utrzyma ... 0-czerwca/
Więcej tu:
http://osnews.pl/jak-otrzymac-i-utrzyma ... 0-czerwca/
Ostatnio zmieniony 2008-06-10, 16:24 przez bob, łącznie zmieniany 1 raz.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: [Uwaga] XP to kolejny tonący okręt z Redmond
Widać Microsoft ma za małe zyski ze sprzedaż Visty i chce jeszcze trochę zarobić. Ale jak było napisane producenci sprzętu (np HP czy Dell) będą jeszcze przez dłuższy czas oferować możliwość downgrade'u do Win XP. Ciekawe tylko jak się będzie miała sprawa ze sterownikami.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)

> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Szkoły mają nowe komputery z XP itd. Ładnie MS załatwia ludzi.
Jak bob powiedziałeś. Będzie coraz więcej ludzi z pingwinami.
Dokładnie.YaHooo pisze:Widać Microsoft ma za małe zyski ze sprzedaż Visty
Jak bob powiedziałeś. Będzie coraz więcej ludzi z pingwinami.

- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Pewnie tak będzie, nawet sam zauważyłem wśród niektórych znajomych taką tendencję.ja.michal pisze:Jak bob powiedziałeś. Będzie coraz więcej ludzi z pingwinami.
Pozdrawiam YaHooo 

- bob
- Guru bezprzewodowy
Dodam jeszcze, że w Katowicach urząd miejski powoli sukcesywnie rezygnuje z produktów Microsoft.
http://nt.interia.pl/komputery/programy ... ea,1064903

http://nt.interia.pl/komputery/programy ... ea,1064903
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Microsoft sam sobie podstawia nogę nie szanując klientów a patrząc tylko na zyski. Pomyśleć że ta firma zaczynała od rozwiązań przyjaznych klientom. Trochę programuję i przyzwyczaiłem się do rozwiązań tej firmy ale niestety widzę że praca trochę na darmo. Teraz trzeba będzie przestawić się na pingwiny:) Dla użytkownika, mimo że jeszcze o tym nie wie to same plusy. Przyśpieszający postęp, który dotyczy pingwinów w ostatnich latach, jeszcze bardziej przyśpieszy. Użytkownicy będą mieli naprawdę fajne systemy a nawet już mają. Nie chodzi mi o Ubuntu, który moim zdaniem jest bardziej pod drobne a może i nie serwery ale np. Fedorę, Suse. Chodzi o licencje itp, Microsoft tu już nieźle przegina. Jest duża szansa że już wkrótce czekają nas ciekawe czasy;)
Pozdrawiam
Janek
Janek
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Widzę, że się wszystkim zebrało na jakieś średnio realistyczne wizje postmajkrosoftowego świata
Może ktoś stworzy grę podobną do Fallout? Oczywiście tylko na Linuksa 

- bob
- Guru bezprzewodowy
Spokojnie, Asus powoli wychodzi z matrixa i będą i inni.Jo_gurt pisze:Widzę, że się wszystkim zebrało na jakieś średnio realistyczne wizje postmajkrosoftowego świata![]()

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
- bob
- Guru bezprzewodowy
Czy Ty nie uległeś tej kampanii ?Jo_gurt pisze:Ta, np Biedronka http://forum.laptopy.info.pl/viewtopic.php?t=21062

http://infogsm.pl/artykuly.php3?s=9&id=3929
Microsoft stara się przekonać użytkowników, że Windows stał się tak ważnym elementem ich życia – zarówno zawodowego, jak i prywatnego
-
Nie będą a są:)bob pisze:Asus powoli wychodzi z matrixa i będą i inni
Dell to też Biedronka? http://www.dell.com/ubuntuJo_gurt pisze:Ta, np Biedronka
A że jest coraz więcej ciekawostek dotyczących Linuxa można zobaczyć np. tu:
http://www.youtube.com/watch?v=bvnQE1EAEZY
http://www.youtube.com/watch?v=-zeX_fU5ESU&NR=1
Jak na to patrzyłem to sobie pomyślałem że Microsoft będzie miał z czego brać przykład. Linuxy zaczęły szybko się rozwijać, ja to widzę, np. przy postach boba widoczny jest pingwin

Dodatkowo są rozwijane: Wine i Cedega. Na nich idzie coraz więcej gier i programów Windowsowych.
Reasumując Windows coraz bardziej odpycha a Linux przyciąga.
[ Dodano: 2008-07-04, 04:00 ]
Kiedyś mało osób używało przeglądarki innej niż ie a teraz mało używa ie.
Pozdrawiam
Janek
Janek
- SQ08
Sam postanowiłem przejść z XP na Ubuntu 8.04. Przeczytałem parę tematu na forach, między innymi tutaj i postanowiłem, że ściągnę sobie Ubuntu i jak zobaczyłem to już nie chce do Windows wracać chociaż XP zostawiłem Windows na dysku. Na Linux są przecież wszystkie odpowiedniki programów z Windows więc myślę, że chociaż każdy powinien spróbować Linux. No a Micro$oft liczy jak widać na większe zyski po przez sprzedaż Visty. Nie ale każdy z moich znajomych ucieka od Visty jak może, albo na XP albo coś z dystrybucji Linux. Niech Micro$oft dalej prowadzi taka politykę, to będzie miał jeszcze mniej zysków, a ludzie przerzucą się na Linux, MAC OS X itp...
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
I do twego za darmoSQ08 pisze:Na Linux są przecież wszystkie odpowiedniki programów z Windows

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- bob
- Guru bezprzewodowy
I to wszystko jest w standardzie a prezentowane efekty uzyskujesz po kilku minutach konfiguracji.janek222 pisze:A że jest coraz więcej ciekawostek dotyczących Linuxa można zobaczyć np. tu:
http://www.youtube.com/watch?v=bvnQE1EAEZY
http://www.youtube.com/wa...zeX_fU5ESU&NR=1

Dokładnie tego w dopracowanej wersji brakuje ale jak piszesz ciągle się to dopracowuje i pewnego dnia już nikt nie będzie sobie pozostawiam Windowsa jako drugiego systemu na dysku.janek222 pisze:Dodatkowo są rozwijane: Wine i Cedega.
Dokładnie to widać w naszych statystykach forumowych.Kiedyś mało osób używało przeglądarki innej niż ie a teraz mało używa ie.

[ Dodano: 2008-07-04, 08:26 ]
Jakoś tak wiele osób ma, które znam.SQ08 pisze:ściągnę sobie Ubuntu i jak zobaczyłem to już nie chce do Windows wracać

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No tak, jestem świadomy akcji Della od dawna, to był taki żarcikjanek222 pisze:Dell to też Biedronka?

Te efekty fajnie wyglądają na filmikach. Na żywo troszkę gorzej (przydałby się np FSAA, ale mało który lapek by to obsłużył w sensownej prędkości), zresztą takie efekty są dość męczące na dłuższą metę (pierwsze co wyłączyłem to żelujące okna).janek222 pisze:Jak na to patrzyłem to sobie pomyślałem że Microsoft będzie miał z czego brać przykład.
To prawdajanek222 pisze:Dodatkowo są rozwijane: Wine i Cedega. Na nich idzie coraz więcej gier i programów Windowsowych.

Bo bob nie widzi świata poza pingwinemjanek222 pisze:przy postach boba widoczny jest pingwin![]()

Niestety w większości profesjonalnych zastosowań daleko im do windowsowych odpowiedników (nawet OpenOffice) lub nawet brak jakiego kolwiek zamiennikaBliSki pisze:I do twego za darmo

Znana owcza paranoja.SQ08 pisze:Nie ale każdy z moich znajomych ucieka od Visty jak może
Tak, najśmieszniejsze jest to, że na maca najlepszym pakietem biurowym jest... MS Office, który i tak jest gorszy od swojego windowsowego odpowiednikaSQ08 pisze:MAC OS X

- bob
- Guru bezprzewodowy
W rzeczywistości na mnie zrobiły takie samo a nawet większe wrażenie jak na filmikach aczkolwiek teraz przeszedłem na skromną wersję z wyłączonymi wszystkimi efektami. Ale mimo wszystko polecam bo na początku zabawa jest przednia.Jo_gurt pisze:Te efekty fajnie wyglądają na filmikach.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Mi się one wydają jednak dość tandetne
Nie wiem, może dlatego, że jestem zapalonym graczem i widuję duże lepszą grafikę i efekty. Ale to prawda, zabawa jest przednia 

- bob
- Guru bezprzewodowy
Bo masz wysublimowany smak estetyczny.Jo_gurt pisze:Mi się one wydają jednak dość tandetne

O to tak jednak traktując to jak interfejs systemu to jednak się wyróżnia w świecie OS a zwłaszcza KDE 3.5 czy 4.Jo_gurt pisze:jestem zapalonym graczem i widuję duże lepszą grafikę i efekty.
Która jak każda się wreszcie nudzi i skupiamy się na funkcjonalności.Jo_gurt pisze:Ale to prawda, zabawa jest przednia

-
Bez przesady.Jo_gurt pisze:Niestety w większości profesjonalnych zastosowań daleko im do windowsowych odpowiedników (nawet OpenOffice)
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Tu też się zgodzę. Nie ma dobrego programu tego typu na tę platformę. Ale co się dziwić. Takie oprogramowanie na Windows kosztuje majątek, więc nie dziwię się, że nie powstały darmowe odpowiedniki.Jo_gurt pisze:Ja ciągle czekam na porządnego linuksowego 3D CADa..
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ja teraz wykluczam cenę w porównaniu. Np Excel jest jednak lepszym arkuszem, o czym przekonałem się na Prognozowaniu i Symulacjach.BliSki pisze:Bez przesady.OpenOffice może nie jest taki wyposażony w wodotryski ale pamiętaj, że kosztuje zero złotych.
A PPT vs Impress nie ma co porównywać

Nie zrozumcie mnie źle - jestem jak najbardziej pro-open source i korzystam gdzie się tylko da. Niestety jak przyjdzie faktycznie co do czego to jednak płatny soft zwykle wygrywa.
-
Proszę o jakieś szczegółyJo_gurt pisze:Np Excel jest jednak lepszym arkuszem, o czym przekonałem się na Prognozowaniu i Symulacjach.

Oczywiście.Jo_gurt pisze:Nie zrozumcie mnie źle - jestem jak najbardziej pro-open source i korzystam gdzie się tylko da.

Może napiszę inaczej. Jeżeli ktoś korzysta z arkusza czy edytora tekstu w domu, to nie potrzeba w 99% (moim zdaniem) nic innego jak Open Office. Tak samo w 80% w firmach.
Cały problem polega na wymianie dokumentów. Ale to już nie wina Open Office tylko polityki Microsoftu (moim zdaniem).
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Przyznam, że dokładnie już nie pamiętam. Musiałbym zeszyty powyciągać. Ogólnie chodziło z tego co pamiętam o to, że nie zawsze chciały działać funkcje macierzowe.BliSki pisze:Proszę o jakieś szczegółychętnie poczytam.
Zależy jak na to patrzeć - czy uznać OOo i MS Office za konkurentów czy MS Office za lidera i OOo za "próbującego doścignąć". Ja myślę, że raczej mamy drugą sytuację i w interesie OOo leży, żeby się jak najlepiej dopasować do standardów, jakby na to nie patrzeć, wyznaczanych przez MS. A standardy te nie są niskie.BliSki pisze:Ale to już nie wina Open Office tylko polityki Microsoftu (moim zdaniem).
-
W tym cały sęk, że MS nie ma standardów, mówić inaczej nie chce nic udostępnić z tego co wiem.Jo_gurt pisze:Ja myślę, że raczej mamy drugą sytuację i w interesie OOo leży, żeby się jak najlepiej dopasować do standardów
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- bob
- Guru bezprzewodowy
Panowie weekendzik a Wy co tak o tych micropenofficach?

-
A tak sobie rozmawiamy o wyższości świat i o jajku i kurze

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- norbert486
- Stały użytkownik forum
A ja kocham Vistę, nic nie zastąpi tego systemu (prznajmniej przez kilka lat). Zainstaluję pingwina i będę szukał godzinami programów po sieci, albo grał w pacmana, nie to nie dla mnie ja nie mam czasu na zabawy.A kto ma niech się bawi pingwinkami.
e50+iplus=180kb/s
- bob
- Guru bezprzewodowy
To nie będziemy niszczyć tej wielkiej miłości.norbert486 pisze:A ja kocham Vistę, nic nie zastąpi tego systemu (prznajmniej przez kilka lat).

Tu jest jednak inaczej niż w Windows. Niczego godzinami nie trzeba szukać po sieci bo wszystko znajdziesz choćby Menedżerze pakietów Synaptic i to za darmo.norbert486 pisze:Zainstaluję pingwina i będę szukał godzinami programów po sieci

Potrzebujesz czas na inne gry rozumiem.norbert486 pisze:albo grał w pacmana, nie to nie dla mnie ja nie mam czasu na zabawy.

Na gry to faktycznie najlepszy będzie Windows.
Ja nie mam czasu na zabawę z systemem więc używam "pingwinka".norbert486 pisze:A kto ma niech się bawi pingwinkami.

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ja tam może miłości jej nie wyznam, ale jak najbardziej mi Vista pasujenorbert486 pisze:A ja kocham Vistę

Zgadza się, nic się lepiej do grania nie nadaje niż windowsbob pisze:Potrzebujesz czas na inne gry rozumiem.
Na gry to faktycznie najlepszy będzie Windows.

- yagi
Ja probuje Viste po raz drugi. Jak na razie jest OK - lepiej niz poprzednim razem 

www.btsy.eu - Stacje Bazowe Telefonii Komórkowej w Tarnowie
- SQ08
Dzisiaj musiałem ponownie XP uruchomić bo chciałem mojego iPod'a Nano 3G zsynchronizować... i naładować. Zna ktoś jakiś odpowiedni program który działa po Ubuntu 8.04 i poprawnie obsługuję iPod Nano 3G? Właściwie jedyne co mnie jeszcze przy Windows trzyma jest iTunes...
Wine to żadne rozwiązanie...
Dlaczego niema iTunes dla Linux
?

Dlaczego niema iTunes dla Linux